Profesörün Köpekbaligi Sürüsüyle Yakin Temasi Sualti Kamerasinda

Yasaminin dörtte birini sualtinda arastirmalarla geçiren Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoglu, Türkiye kiyilarinda tehlikeli türde köpekbaligi bulunmadigini söyledi. Tatile gelen vatandaslarin denize girdiklerinde böyle bir korkuya kapilmamalari gerektigini belirten Gökoglu, “Ben çogu zaman köpekbaliklariyla suyun altinda oynadim. Bana hiç saldirmadilar. Beni yemedilerse hiç kimseyi köpekbaligi yemez” dedi. Öte yandan profesörün Antalya açiklarindaki dalislari esnasinda denk geldigi "Kum" türü köpekbaligi sürüsüyle yakin temasi da su alti kamerasina yansidi.

Profesörün Köpekbaligi Sürüsüyle Yakin Temasi Sualti Kamerasinda
Korku filmlerine konu olan ve dünyanin farkli noktalarinda saldirilariyla gündeme gelen köpekbaliklarina iliskin, Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoglu açiklamalarda bulundu. Köpekbaligi popülasyonunun sosyal medyada çogalmis gibi gösterildigini ve buna son derece üzüldügünü belirten Gökoglu, türlerin son zamanlarda iyice azaldigini, nesillerinin de tehlikede oldugunun altini çizdi.

"Çogu kirmizi listede”

Köpekbaliklarinin çok yavru birakan bir tür olmadigina dikkat çeken Gökoglu, “Çok az yavru birakirlar ve sayilari azdir. Yavrulama periyotlari uzundur ve en küçük yavrusu dahi her türlü av aracinda yakalanir. Dogada, özellikle Akdeniz çanaginda nesilleri hizla azalan türler arasinda. Çogu kirmizi listede ve nesilleri kritik seviye geldi, hatta nesilleri yok olan türler de var” dedi.



“Beni yemedilerse kimseyi yemezler”

Prof. Dr. Gökoglu, köpekbaliklarinin tehlikeli canlilar olmadigini ve Türkiye kiyilarinda tehlikeli türde köpekbaliklarinin bulunmadigini da belirterek, "Vatandaslarimiz rahatlikla denize girsin. Bunu özellikle vurgulayarak söylüyorum; Akdeniz çanaginda hizla azalan türler. Eskiden köpekbaliklari kiyimizda çok vardi. Köpekbaligi saldirisina dair hiçbir vaka duydunuz mu? Yoktur. Benim yasamimin dörtte biri suyun altinda geçti. Ben çogu zaman köpekbaliklariyla suyun altinda oynadim. Bana hiç saldirmadilar. Beni yemedilerse hiç kimseyi köpekbaligi yemez" ifadelerini kullandi.

Köpekbaliklariyla yakin temas sualti kamerasinda

Öte yandan Prof. Dr. Mehmet Gökoglu’nun geçtigimiz sene Antalya açiklarinda gerçeklestirdigi dalislarda 2-3 metre uzunlugundaki köpek baliklari ile yakin temasi sualti kamerasina yansidi. Yaklasik 5’e yakin kum köpekbaligi türüyle 2 metre yakinliga kadar gelen Prof. Dr. Gökoglu’nun baliklara el sallamasi görüntülere yansidi.
Kaynak: İHA