25 Gramlik Hayati Organ Açiklamasi Tiroid Bezi

Endokrinolog Prof. Dr. Mitat Bahçeci, az ya da çok çalismasi çesitli sorunlara yol açan tiroid bezinin salgiladigi hormonlar bakimindan önemine dikkat çekti. Tiroid hormonlarinin daha anne karnindayken hayati önemde oldugunu belirten Bahçeci, “Anne karnindaki bebegin kas, kemik ve beyin gelisimi için tiroid hormonlari elzemdir. Bu nedenle çocuk sahibi olmak planlanirken daha gebe kalmazdan önce mutlaka tiroid hormonlari ölçülmelidir” dedi.

25 Gramlik Hayati Organ Açiklamasi Tiroid Bezi
Kent Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Mitat Bahçeci, tiroid bezinin kendi küçük, önemi büyük bir organ oldugunu vurguladi. Her yil 21-25 Mayis Tiroid Farkindalik Haftasinda tiroid sagligina dikkat çekildigini belirten Prof. Dr. Bahçeci, hekimlerin kan tahlili talepleri içinde siklikla yer alan tiroid bezi hormon degerlerinin neden önemli oldugunu söyle anlatti:

“Tiroid bezi boyun orta hatta yerlesmis, nefes borusunun önünde, adem elmasinin her iki yanina uzanan kelebek biçiminde bir endokrin organ olup yaklasik 25 gram agirliginda görece küçük bir bez olsa da salgiladigi hormonlar açisindan hayati önemdedir. Tiroid bezinin esas hormonlari T3, T4 ve Kalsitonin adli hormonlardir. Tiroid bezi hipofiz bezinden salgilanan TSH adli bir hormonun kontrolü altindadir ve tiroidin çalismasiyla TSH arasinda ters bir oranti vardir. Özel örnekler disinda tiroid bezi çok çalisirsa TSH baskilanirken, az çalismasi durumunda TSH düzeyi artmaktadir."

Kadinlarda daha çok görülüyor

Tiroid hastaliginin genelde kadinlari etkiledigini, her 7-8 kadina karsilik 1 erkek hastada görüldügünü kaydeden Prof. Dr. Bahçeci, tiroid bezinin az ya da çok çalismasinin yol açtigi saglik sorunlari belirtirken, “Kilo alma, ödem, yüzde sislik, saçlarda kabalasma ve dökülme, kabizlik, asiri adet kanamasi, soguga tahammülsüzlük, kalp hizinda yavaslik, halsizlik, bitkinlik, kolay yorulma, güçsüzlük, içe kapanma, gebe kalmada zorluk gibi yakinmalar tiroid bezinin az çalismasini yani hipotiroidiyi akla getirmelidir. Bunun aksine kilo kaybi, sinirlilik, stres, kalp çarpintisi, kalp hizinda artis, ellerde titreme, asiri terleme, uykusuzluk, saçlarda incelme ve dökülme, adet bozuklugu, kas güçsüzlügü, bazen gözde disa dogru büyüme ve boyunda kozmetik soruna yol açan sislik gibi belirtiler tiroid bezinin çok çalismasinin yani hipertiroidinin belirtisi olabilir. Yine atrial fibrilasyon denilen bir kalp ritim bozuklugunun varliginda da mutlaka tiroid hormonu bakilmalidir. Bazen de sadece boyunda sislik seklinde ortaya çikabilir ki bu durumda diffüz veya nodüler guatr söz konusudur. Nodüler guatr da önemli bir sorun da tiroid kanserlerinin nodüllerde ortaya çikmasidir” ifadelerini kullandi.

Gebe kalmakta zorluk çekenler

Prof. Dr. Bahçeci tiroid bezinin çok sik görülen ve az çalismasina yol açabilen otoimmün bir tiroid bezi iltihabi olan Hashimoto tiroiditi hakkinda da bilgi verip uyarilarda bulundu. Bahçeci, “Iltihap demekle birlikte bu hastalik mikrobik bir olay degildir ve bulasiciligi yoktur. Kadinlarda oldukça sik olarak karsimiza çikmakta ve tiroid hormon düzeyi normal oldugu sürece hiçbir belirti vermemektedir. Bu nedenle özellikle genç kadinlarda, aile hikayesi olanlarda, gebe kalmakta zorluk çekenlerde mutlaka hem tiroid hormonu hem de Hashimoto tiroiditini gösteren antikor düzeyine bakilmalidir. Özetle belirli araliklarla tiroid bezinin muayenesi, gereginde tiroid hormon düzeyinin ölçülmesi her yasta büyük önem gösterdiginden mutlaka yapilmalidir” diye konustu.

Kaynak: İHA