'Rusya'nin Talep Ettigi Ruble Ile Ödeme AB'nin Yaptirim Kararlarini Ihlal Etmektir'

Avrupa Birligi (AB) Enerji Komiseri Kadri Simson, AB’nin ruble ile enerji ödemesini kabul etmeyecegini belirterek, "Rusya’nin talep ettigi ruble ile ödeme AB’nin yaptirim kararlarini ihlal etmektir’’ dedi.

'Rusya'nin Talep Ettigi Ruble Ile Ödeme AB'nin Yaptirim Kararlarini Ihlal Etmektir'
AB enerji bakanlari, Belçika’nin baskenti Brüksel’de Rus gazi ve AB’nin enerji arzi hakkinda olaganüstü toplandi. Toplanti sonrasi Fransa Çevresel Dönüsüm Bakani Barbara Pompili ve AB Komisyonu Enerji Komiseri Kadri Simson basin toplantisi düzenledi.

Toplantida ele alinan ana konunun AB’nin enerji arzi oldugunu bildiren Pompili, Rusya’nin Polonya ve Bulgaristan’a gaz sevkiyatini durdurdugunu hatirlatarak, "Gazprom’un tek tarafli bir kararla Polonya ve Bulgaristan’a gaz sevkiyatini kesmesini siddetle kiniyoruz. Bu kabul edilemez. Tüm taraflar anlasmalarda yüklendikleri sorumluluklari yerine getirmelidir” dedi.



POLONYA VE BULGARISTAN IÇIN ACIL RISK BULUNMUYOR

Mart ayi basinda Fransa’da AB liderlerinin aldigi kararlara bagli kalindiginin altini çizen Pompili, "Yasanan bu durum bir kez daha Rus gazindan bagimsizlasma ve yeni alternatifler bulma gerekliligini göstermistir” ifadelerini kullanarak, “AB tarafindan benimsenmis kurallara uyan bir ödeme modeli üzerinde çalisiyoruz” dedi.

Pompili, "Polonya ve Bulgaristan için enerji arzi durumunu inceledik. Acil bir risk bulunmuyor. Durumu yakindan izlemeye devam ediyoruz. AB Konseyi’nin talebiyle AB Komisyonu yakinda REPowerEU planini yakinda açiklayacak. Bu plan fiyatlari dengelemek, enerji ihtiyaçlarinin cevaplanmasini koordine edecektir. AB üyesi tüm ülkeler alinan kararlar etrafinda çatlaksiz bir bütünlügü devam etmektedir. Alinan kararlarimiza bagliligimiz devam edecektir” ifadelerini kullandi.

"RUBLE ILE ÖDEME AB YAPTIRIMLARINI IHLAL DEMEKTIR”

Basin toplantisinda konusan AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Komiseri ise, AB Enerji Bakanlarinin kilit rolde oldugunu söyleyerek, yasanan gelismelerin endise verici oldugunu ve bu duruma en iyi cevabin birlik halinde olmak oldugunu aktardi.

Rusya’nin enerji karsiliginda ruble ile ödeme yapilmasi ve bunun için Rusya’da hesap açilmasi talebini AB’nin reddetme hakkina sahip oldugunu bildiren Simson, "Ruble ile yapilacak herhangi bir ödeme AB tarafindan uygulanan yaptirim kararlarinin ihlal edilmesi anlamina gelir’’ ifadelerini kullandi. “Isletmeler için kurallar belirlenmistir ve buna uymalari gerekir” diyen Simson, "Ödemeler ya euro ya da dolari olarak ödenmeye devam etmelidir’’ dedi.

Rus gazini ikame edecek baska bir fosil yakit kaynagi bulunmadigini, buna alternatif olarak yenilenebilir enerji kaynaklarina yönelmek gerektigini söyleyen Simson, AB Komisyonu tarafindan sunulacak olan REPowerEU programi ile AB’nin enerji ihtiyaçlarini karsilayacak çözümleri üretmeyi hedeflediklerini bildirdi.

(Mustafa Ulusoy/IHA)
Kaynak: İHA