Yolsuzluk Iddialari Nedeniyle Sürgünde Olan Eski Kral Carlos 2 Yilin Ardindan Ispanya'da

Hakkindaki yolsuzluk iddialarinin ardindan Agustos 2020’de Ispanya’dan ayrilma karari alan ve Birlesik Arap Emirlikleri’nin (BAE) baskenti Abu Dabi’ye yerlesen eski Kral Juan Carlos, yaklasik 2 yillik sürgünün ardinda geçici süreligine Ispanya’ya geldi.

Yolsuzluk Iddialari Nedeniyle Sürgünde Olan Eski Kral Carlos 2 Yilin Ardindan Ispanya'da
Ispanya’da 1975-2014 yillari arasinda 39 yil boyunca devlet baskani olan 84 yasindaki eski Kral Juan Carlos, hakkindaki yolsuzluk iddialarinin ardindan Agustos 2020’de ülkeyi terk etme karari almis ve Birlesik Arap Emirlikleri’nin (BAE) baskenti Abu Dabi’ye yerlesmisti. Carlos’un yaklasik 2 yil sonra geçici süreligine Ispanya’ya geldigi bildirildi.

Ispanya Kraliyet Ailesi tarafindan yapilan açiklamada, Carlos’un uçakla Vigo sehrine geldigi ifade edilerek, Carlos’un Ispanya’da 5 gün geçirecegi ve ardindan daimi ikameti Abu Dabi’ye geri dönecegi belirtildi.

Açiklamada, Carlos’un ülkeyi ziyareti süresince kuzeydeki Sanxenxo kasabasina giderek yakin arkadasinin evinde kalacagi ve son olarak 23 Mayis Pazartesi günü baskent Madrid’e gelerek La Zarzuela Sarayinda oglu Kral VI. Felipe ve ailesiyle görüsecegi bildirildi.

Carlos Ispanya’ya gelmeden önce gazetecilere yaptigi açiklamada, 2 yillik bir aradan sonra ülkesine dönecegi için çok heyecanli oldugunu ifade etmisti.

Hükümetten Carlos’un ziyaretine tepki

Eski kralin ülkeye dönüsü Ispanya hükümetinde tepkiyle karsilandi. Ispanya Ekonomi Bakani Nadia Calvino Juan Carlos’un Ispanya’ya dönüsünün rahatsiz edici oldugunu ifade ederek, Carlos’un Ispanyol halkina açiklama yapmasi gerektigini belirtti.

Hükümet ortagi Podemos Partisi ise resmi sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, “Monarsi suç islemek için tasarlanmis bir kurumdur. Adalet herkes için esit degildir” denildi.

Carlos hakkinda davalar martta düsürülmüstü

Öte yandan Ispanya Yüksek Mahkemesi, Haziran 2020’de Suudi Arabistan ile yapilan hizli tren sözlesmesinde Carlos’un rolü ile ilgili sorusturma baslatmisti. Carlos’un tahtta oldugu yillarda hizli tren projesi için Suudi Arabistan’dan Isviçre bankalarina yatirilmak üzere 100 milyon dolar aldigi iddia edilmis ve sorusturma açilmisti. Yerini oglu VI. Felipe’ye birakan Carlos hakkinda açilan tüm sorusturmalar geçtigimiz mart ayinda kapatilmisti.
Kaynak: İHA