ZÜCDER Baskani Öksüz Açiklamasi 'Çin, A Plus Ürünleri Türkiye'den Aliyor'

Züccaciyeciler Dernegi (ZÜCDER) Baskani Mesut Öksüz, Türkiye’nin dünyadaki züccaciye alaninda çok basarili oldugunu belirterek, "Çin, dünyanin en büyük ihracatçisi olmasina ragmen kalite konusunda bizimle yarisamiyor. Çin, A plus ürünlerini Türkiye’den aliyor” dedi.

Dünyada 200’den fazla noktaya ulasan züccaciye sektörü, 2021 yilinda global siralamada 10’unculuktan 8’incilige yükseldi. 2022 yilinda 7 milyar dolar ihracat ile dünya 6.’ligina çikmayi hedefleyen sektör, yilin ilk çeyreginde ise geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 10,3 artisla 1,71 milyar dolar ihracat gerçeklestirdi.

ZÜCDER, 15-18 Mayis tarihleri arasinda Antalya’da Rusya, Fransa, Brezilya, Fas gibi 70 ülkeden 120 dev satin almacinin katilimi ve 5 bin is görüsmesiyle 9. Uluslararasi Ev ve Mutfak Esyalari Üretici-Marka Bulusmalarini düzenledi.

ZÜCDER Baskani Mesut Öksüz, Türkiye’nin dünya tedarik zincirindeki kirilmadan ve lojistikteki avantajindan dolayi ön plana çiktigini belirten, kaliteli üretimde de iddiali oldugunu belirtti.

Türkiye’nin en fazla dis ticaret fazlasi veren 5 markasindan ve en çok markalasan iki sektöründen biri olan züccaciye sektörü, endüstriyel mutfak esyalarindan metalden mutfak aletlerine kadar 8 tane sektörü içinde barindiriyor. Her yil ihracatini yüzde 10-15 arasinda artiran ve 2021 yilinda 6,033 milyar dolar ihracatla dünya siralamasindan 10’unculuktan 8.’lige yükselen züccaciye sektörü, 2022 yilinda 7 milyar dolar ihracat yapmayi hedefliyor. 2022 yilinda dünya 6.’ligina çikmayi hedefleyen sektörün çati dernegi ZÜCDER, ihracati ve iç pazardaki ticaret hacmini artirmak için her yil “Uluslararasi Ev ve Mutfak Esyalari Üretici Marka Bulusmalari”ni düzenliyor. Geçtigimiz yillardaki basaridan ötürü 2022 yilinda 2 tane yapilmasi kararlastirilan organizasyonun ilki 15-18 Mayis tarihleri arasinda Antalya Belek’te gerçeklesti. Rusya, Fransa, Brezilya, Fas gibi dünyanin dört bir yanindaki 70 ülkeden, en büyük toptanci, zincir market ve magaza olmak üzere 120 satin almacinin agirlandigi organizasyonda, 5 binin üzerinde yüz yüze görüsme gerçeklesti.

“Yil bitmeden yine Antalya’da 10. organizasyonumuza imza atmayi planliyoruz”

Sadece 10 milyon dolarin üzerinde ihracat gerçeklestiren firmalarin katildigi organizasyon hakkinda bilgi veren ZÜCDER Baskani Mesut Öksüz, “ZÜCDER’le Zirve’ye basligi altinda düzenledigimiz B2B organizasyonlarimizi yurt disina tasimaya karar verdik. Ukrayna-Rusya savasinin ortaya çikardigi Rusya’daki pazar boslugundan ötürü ekim ayinda Rusya’da ayni etkinligi düzenleyecegiz. 2023 yilinda da Güney Afrika, Dubai, Ingiltere, Güney Amerika ve Japonya’da etkinligimiz olacak. Yil bitmeden de yine Antalya’da 10. organizasyonumuza imza atmayi planliyoruz” dedi.



“Iran pazari, ihracata yüzde 25 katki saglar”

Hem ihracati hem de iç pazarda satislari artirmak için yogun bir takvim olusturduklarini söyleyen Öksüz, 2023 yilinda yurt içinde iki, yurt disinda 5 olmak üzere 7 tane B2B’ye ve 2 tane de fuara imza atacaklarini belirtti.

Pandemiyle birlikte kirilan tedarik zincirinde Türkiye’nin avantajli konuma geldigini ve lojistik üstünlügünün oldugunu ifade eden Mesut Öksüz, “Dünyanin en büyük züccaciye ithalatçilari ABD ve Japonya. Özellikle bu 2 pazara yogunlasmak istiyoruz. Bir yandan da bu ülkelerin yilbasi için ürün tedarik süreçleri basladi.

Yüzde 80’lere varan kapasite kullanimiyla ihtiyaca cevap vermeye çalisiyoruz. Çin, dünyanin en büyük ihracatçisi olmasina ragmen kalite konusunda bizimle yarisamiyor. Çin, A plus ürünlerini Türkiye’den aliyor. Örnegin; cam konusunda Çin bizimle yarisamiyor. Suudi Arabistan ile normallesme sürecinin hizlanmasi, yakinda boykotun kaldirilmasiyla birlikte lüks ürünlerimizi temin ettigimiz pazarin ihracatimizdaki olumlu yansimalarini görecegiz. Ayni zamanda Iran pazarindaki sikintilarin ortadan kalkmasi, ihracatimiza yüzde 25 katki saglayacaktir” diye konustu.



“Ihracat çalismayan firma kalmadi”

Züccaciye sektörünün ihracat rakamlariyla da ilgili bilgi veren ZÜCDER Baskani Mesut Öksüz, “2020 yilinda ihracatimiz 4,6 milyar dolardi. 2021 yilinda 6,033 milyar dolara ulastik ve 2022 yili için de 7 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Dis ticaret fazlasina baktigimizda da 2020 yilinda 3,450 milyar dolar dis ticaret fazlamizi yüzde 30 artirarak 4,6 milyar dolara çikardik. Bu da ülke ekonomisine verdigimiz katkiyi gözler önüne seriyor. Miktar bazinda ihracatimiza baktiginiz zaman da 2020 yilina göre yüzde 20,8 artisla 1,62 milyon ton ihracatimiz var. Ihracat son 5 yilda yüzde 34 artarken, ihracat kilogram birim fiyati da son 6 yilin en yüksek degerine yani 3,72 dolara ulasti” diye konustu.

1 Ocak-10 Nisan dönemi ihracatin geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 10,3 artarak 1,71 milyar dolara ulasirken, sektör ihracatinin yüzde 58’ini ise Avrupa ülkelerine gerçeklestiriyor" ifadelerini kullandi.

“Yazin bosalan AVM’leri yabanci turistler dolduruyor”

Iç pazarda ise alim gücünün düstügüne ve bu yüzden sektörde durgunluk yasandigini ifade eden Öksüz, dügün, Anneler Günü gibi özel dönemlerin sektöre hareketlilik kattigini belirtirken sözlerine söyle devam etti:

“Türkiye’de çok güçlü bir çeyiz kültürü bulunuyor ve her yil yaklasik 600 bin çift evleniyor. Bazen bu rakam 500 binlere kadar düsse de genel olarak biz bunu 600 bin olarak düsünelim ve çiftler evlenmeden 6 ay öncesinden hazirliklara basliyorlar. Tencere setlerinden nevresim takimlarina kadar evlerini dösüyorlar. Simdi sektörümüzde böyle bir hareketlilik basladi.

Ayni zamanda Ramazan Bayrami ve Anneler Günü dolayisiyla hem hediyelik esya hem de elektrikli küçük ev aletleri grubumuzda online ve magazacilik kisminda satislarda hareketlilik yasandi. Yazin ise bosalan AVM’lerde yabanci turistlerin yaptigi alisverisler, iç pazardaki sürekliligi sagliyor.”

“90 tane firma bir araya geliyor”

Türkiye’nin en önemli markalarini bir araya getirdiklerine deginen Öksüz, “Üretici marka bulusmalari zirvemizi 2015 yilindan bu yana yapiyoruz. Ilk olarak, yurtiçindeki üreticilerle yurtdisindan ithalat yapan toptanci ve perakendecileri ithalat yerine yurtiçinden alimlara yönelik olarak baslatmistik. Gerçekten çok da basarili oldu bu ve artik bunu bir dünya bulusmasi haline getirdik. Su an dünyanin dört bir yanindan gelen çok önemli nitelikli alicilarimiz var. Bu alicilarimizi seçerken tek tek bakiyoruz, yillik 10 milyon dolar üzerinde cirosu olsun veya bir perakende noktaysa minimum elli tane yüz tane perakende noktasi olmasina özellikle dikkat ediyoruz. Su an doksan ülkeden 150’ye yakin misafirimiz ve 20’si de yurtiçinden olmak üzere toplamda 110 tane katilimci var. Yine yerli Türkiye’nin en önemli markalarindan 90 tane firmamizi da burada bir araya getiriyoruz” dedi.



“Yurtdisina agirlik verecegiz”

Yurtiçinin yaninda yurtdisina da agrilik vereceklerini belirten Öksüz, “Agustos ayi içinde Kenya ve çevresindeki ülkelerle beraber bir ticari heyet düzenleyecegiz. Rusya’dan çok büyük talep var. Özellikle Rusya’nin su an dünyaya kapatilmis olmasi ve hiçbir yerden ürün alamiyor olmalari, bizim de gözümüze biraz Rusya üzerine götürdü. Ekim ayi basinda da Rusya planimiz var. 2023 yilinda da Güney Afrika, Latin Amerika, Dubai ve Asya ülkeleri gibi ticari faaliyetler düzenleyecegiz. Yurtiçinde iki yurtdisinda dört ülkede etkinliklerimize devam edecegiz. Buna iki yönlü bakmak lazim birincisi bizim hammadde ithalati konusunda özellikle Ukrayna ve Rusya çelik hammaddemizin ana tedarikçilerinden bir tanesi dolayisiyla savas ortaminda o bölgeden çelik ithalati yapmak da bizi etkiledi. Hammadde olarak petrol bizim sanayi ve enerjimizde önemli maliyet kalemlerimizden bir tanesi ve buradaki sikintilar bize fiyat anlaminda negatif etki olusturdu” diye konustu.



“Dünya züccaciye liginde ilk 10 arasindayiz”

Türkiye’nin dünya züccaciye liginde ilk 10 arasinda oldugunu belirten Öksüz, "Yani dünyada en fazla ihracat yapan ülkeler arasindayiz ve bunu her yil ikiser üçer basamak çikiyoruz. En fazla ihracat yaptigimiz ülkeler Almanya, Ingiltere, Fransa ve Ispanya seklinde devam ediyor. Geçtigimiz yil alti milyar dolar ihracat gerçeklestirdik, 1.3 milyar dolar ithalatla 4.7 milyar dolar dis ticaret fazlasi verdik. Sektör olarak her yil yüzde 10 büyüyen bir sektörüz bunu son bes yillik rakamlar da gösteriyor. 2016’da 3.9 milyar dolar ihracati bugün yüzde 54 büyüyerek bes yil içerisinde 6 milyar dolara çikarttik. Yüzde 10 büyüme hedefimiz var bunu da yilin ilk çeyregi de gösteriyor. Ilk çeyrek de 1.55 milyar dolar ihracat ile bir önceki yilin ayni çeyregine göre yüzde 13.5 oraninda büyüdük. Birim fiyat olarak da bakarsak geçtigimiz yil 3.55 birim fiyat ortalamamiz vardi bunu da yüzde 6.5 oraninda büyüterek su an ilk çeyrek itibariyle 3.83 dolara çikarttik. Bu Türkiye ortalamasinin gayet üstünde. Biz yine yüzde 10 yüzde 15 oranindaki büyüme hedefimizi tutturacagimizi yani 7 milyar dolara yakin bir rakamla kapatacagimizi düsünüyoruz” seklinde konustu.



“En fazla beklentimizin oldugu ülke ABD”

Beklentinin en fazla oldugu ülkenin ABD oldugunu söyleyen Öksüz, “Bugün dünyada en fazla ithalat yapan ülke ABD. Bizim ABD’nin toplam ithalati içinde aldigimiz pay yalnizda binde üç. Yine 5. Sirada Japonya ve 6. Sirada Kanada var. Onlarda da bu binde üçler seviyesinde. Dolayisiyla asil hedef pazarlarimiz bunlar. Bu ülkelere olan ihracatlarimizi iki katina çikariyor olmak bile bizim dünyadaki bu züccaciye pastasindan Türkiye’deki hedefledigimiz ihracat rakamina ulasmamiza çok önemli katki saglayacaktir. Afrika’da dünyadaki birçok ülkenin ilgi göstermedigi ve rekabet gücünün daha az oldugu bir Pazar. Buradaki yerimizi saglamlastirmaya çalisiyoruz. Bunun yaninda da ABD, Kanada ve Japonya da hedef ülkelerimiz arasinda” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA