Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy Açiklamasi 'Diktatörün Kaybedeceginden Eminim'

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, 75. Cannes Film Festivali’nde yaptigi konusmada, “Diktatörün kaybedeceginden eminim” dedi.

Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy Açiklamasi 'Diktatörün Kaybedeceginden Eminim'
Rusya ile Ukrayna arasinda 24 Subat’ta baslayan savas devam ediyor. Ukrayna’da yasananlari gerek sosyal medya gerekse çesitli etkinliklerle dünyaya duyurmaya çalisan Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, bu yil 75’incisi düzenlenen Cannes Film Festivali’ne çevrimiçi olarak katildi.

Konusmasi öncesinde davetliler tarafindan dakikalarca ayakta alkislanan Zelenskiy, “24 Subat 2022’de Rusya tarafindan Ukrayna’da büyük ölçekli bir savas baslatildi. Biz 04.00’te ilk patlama seslerini duyduk. Daha sonra hava saldirilari basladi.

Daha 1 hafta geçmeden Rusya’nin devam eden saldirilarinda hayatini kaybetmis insanlari toplu mezarlarda bulduk. Rusya’nin saldirilarinda 229 çocuk hayatini kaybetti. Onlar herhangi bir yere gidemezler. Sizler, Rus ordusunun Bucha’da neler yaptigini gördünüz. Mariupol’ü, Azovstal’i, bombalanan tiyatro binasini gördünüz. Siviller saldirilardan saklaniyor. Tiyatro binasinin disindaki asfalta fark edilebilir sekilde iki büyük ‘çocuk’ yazisi yazilmisti. Yapilanlari asla unutmayacagiz, çünkü bunlar cehennemde bile yapilmaz. Savas cehennem degildir" dedi.



"Bunun nedeni Moskova’daki bir kisi"

Rusya’nin 2 binden fazla füzeyle Ukrayna’yi hedef aldigini söyleyen Zelenskiy, "Çok sayida kentin tamami yok edildi. Yine 500 binden fazla Ukraynali Rusya’ya gönderildi. Ukrayna’daki binlerce kisi, Nazi kamplari seklinde olusturulmus Rus kamplarina gönderildi. Hiç kimse orada kaç tutsagin hayatta kaldigini bilmiyor. Fakat herkes biliyor ki bu bir suç. Avrupa’da zaten 2. Dünya Savasi’ndan beri daha kötü bir savas var. Bunun nedeni Moskova’da olan tek bir kisi için” ifadelerini kullandi.

"Insanlar öldügü sürece özgürlük asla yok olmayacak"

Her gün hayatini kaybeden binlerce kisinin film çekimlerinde oldugu gibi “durun, kestik” sözünün ardindan tekrar hayata gelmeyeceklerini belirten Zelenskiy, “Eger orada bir diktatör ve özgürlük için bir savas varsa, herkes bizim birligimiz için bir araya gelir. Kentlerimiz sanal gerçeklikle yok edilmiyor. Ukraynalilar, çocuklara neden bodrum katlarinda saklanmak zorunda olduklarini anlatmaya çalisiyor. Elbette savasmaya devam edecegiz. Özgürlük için savasmaktan baska bir alternatifimiz yok. Fakat eminim ki diktatör kaybedecek” açiklamasinda bulundu.

Charlie Chaplin’in 1940 yapimi "Büyük Diktatör" adli filminden alinti yapan Zelenskiy, “Insanligin nefreti geçecek, diktatörler ölecek ve halktan aldiklari güç tekrar halka dönecek. Ve insanlar öldügü sürece özgürlük asla yok olmayacak” dedi.

Zelenskiy ayrica Chaplin’in filmiyle gerçek bir diktatörü öldürmedigini ancak sinemanin “sessiz” olmadigini ortaya çikardigini söyledi.

Kaynak: İHA