Izmit Körfezi'nde Denizi Kirleten Gemiye 3 Milyon 788 Bin 628 Lira Ceza

Izmit Körfezi’nin Yalova açiklarinda denizi kirlettigi tespit edilen Malta bandirali ticari gemiye Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginin koordinasyonunda 3 milyon 788 bin 628 lira idari para cezasi uygulanarak, olayla ilgili adli tahkikat baslatildi.

Izmit Körfezi'nde Denizi Kirleten Gemiye 3 Milyon 788 Bin 628 Lira Ceza
2021 yilinda 57 binin üzerinde çevre denetimi ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek denetim sayisina ulasan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi denetim ekipleri, Marmara Denizi Eylem Plani çerçevesinde denetimlerini araliksiz olarak sürdürüyor. Marmara Bölgesi’ndeki denetimlere katki saglamak üzere Bakanligin merkez teskilati ile Il Müdürlüklerinden takviye olarak gönderilen çevre denetçileri ve deniz kirliligi konusunda yetki devri yapilan birimler tarafindan son 35 günde 23 bin 713 çevre denetimi gerçeklestirildi.



Yag ve yakit kirliligi görüntülendi

Denetimler çerçevesinde dün Bakanlik tarafindan yapilan “deniz kirliligi denetimi yetki devri”ne istinaden Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskanligi tarafindan Izmit Körfezi’nde uçakla yapilan rutin kontroller esnasinda Yalova Tersaneler bölgesi açiklarinda Malta bandirali Jabrayil Doylatzadeh isimli ticari geminin denizde yag ve yakit kirliligine sebebiyet verdigi tespit edildi. Mevcut durum, fotograf ve kamera görüntüleri ile kayit altina alinarak Bakanliga bildirildi.

Deniz kirliligi tespitine istinaden Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan gerekli koordinasyon saglanarak deniz kirliligine neden oldugu belirlenen gemiye Sahil Güvenlik Komutanligi tarafindan 2872 sayili Çevre Kanunu’na muhalefetten 3 milyon 788 bin 628 lira idari para cezasi uygulandi ve olayla ilgili adli tahkikat baslatildi.

Bu son islemle birlikte Marmara Bölgesi’nde gerçeklestirilen denetimlerde son 35 günde 109 isletme ve 5 gemiye uygulanan idari para cezasi 34 milyon lirayi buldu. Söz konusu denetimlerde 37 isletme ise faaliyetten men edildi.
Kaynak: İHA