Disisleri Bakanligi Sözcüsü Bilgiç Açiklamasi 'Türkiye, Kirim Tatarlarinin Yaninda Olmayi Her Daim Sürdürecektir'

Disisleri Bakanligi Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, “Türkiye, Kirim Tatarlarinin kimliklerinin korunmasi, refah ve esenliklerinin saglanmasi için soydaslarimizin yaninda olmayi her daim sürdürecektir” dedi.

Disisleri Bakanligi Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Çerkes ve Kirim Tatarlarinin sürgün edilislerinin yil dönümlerine iliskin soru üzerine Kirim’in yerli halki olan Kirim Tatar Türklerinin 18 Mayis 1944 tarihinde anavatanlarindan zorla koparilarak insanlik disi sartlarda sürgün edildiklerini belirterek sunlari kaydetti:

“250 bin Kirim Tatarinin büyük bir kismi sürgün sirasinda ya da sürgün edildikleri yerlerde yasamlarini yitirmistir. Bugün bu elim hadisenin 78. yildönümünü aniyoruz. Türkiye, Kirim Tatarlarinin kimliklerinin korunmasi, refah ve esenliklerinin saglanmasi için soydaslarimizin yaninda olmayi her daim sürdürecektir. 21 Mayis ise Çerkes sürgününün 158. yildönümü olarak anilmaktadir. Kafkas halklari 19. yüzyilda Çarlik Rusyasi’nin Kafkaslari istilasi döneminde yüzbinlerce kayip vermis, sag kalanlardan pek çogu anayurdunu terk edip Anadolu’ya siginmistir. ’Çerkes Sürgünü’ olarak adlandirilan bu trajedinin acisini bugün de hissediyoruz. Bu vesileyle soydas Kirim Tatarlari ile kardes Kafkas halklarinin yasadiklari her iki trajedi sirasinda hayatini kaybedenlerin önünde saygiyla egiliyoruz.”
Kaynak: İHA