Bozkurt'taki Selde 17 Kisinin Öldügü, 3 Kisinin Kayboldugu Ölçer Apartmaninin Müteahhidi Tahliye Edildi

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde 11 Agustos 2021 tarihinde meydana gelen sel felaketinde yikilarak 17 kisinin ölmesine, 3 kisinin de kaybolmasina sebep olan Ölçer Apartmani ile daha sonra alinan kararla kontrollü olarak yikilan Rüya Apartmani’nin müteahhidi tahliye edildi.

Bozkurt'taki Selde 17 Kisinin Öldügü, 3 Kisinin Kayboldugu Ölçer Apartmaninin Müteahhidi Tahliye Edildi
11 Agustos 2021 tarihinde Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde yikilan Ölçer apartmaninda yasayan 17 kisi hayatini kaybetti. Kaybolan 3 kisi de yapilan tüm arama çalismalarina ragmen bulunamadi. Yikilan Ölçer Apartmani’nin müteahhidi Mehmet Özkan’in insa ettirdigi ayni dere yatagindaki Rüya Apartmani da sel felaketinden sonra kontrollü olarak yikildi. Sorusturma çerçevesinde Ölçer Apartmani’ni selden 3 yil önce yapan müteahhit Mehmet Özkan hakkinda gözalti karari çikartildi. Sel felaketinin ardindan Bozkurt ilçesinden ayrilan Mehmet Özkan, Istanbul Esenyurt’ta polis ekiplerince gözaltina alindi. Istanbul’daki islemlerinin ardindan Kastamonu’ya getirilen Mehmet Özkan, Inebolu Adliyesine sevk edildi. Hakim karsisina çikartilan Özkan, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Iddianamede ‘taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma’ suçundan cezalandirilmalari istendi

Olayla ilgili tutuklu Mehmet Özkan ile tutuksuz yargilanan Mimar Levent Mutlu, mühendis Ahmet Ersöz, Salim Terzi ve Sadi Yildirim hakkinda baslatilan sorusturma çerçevesinde hazirlanan iddianamede, saniklarin sel ve taskin riski tasiyan Bozkurt ilçesinde mevzuata ve yapi teknigine aykiri sekilde gerçeklestirdikleri eylemlerin sonuçlarini gördükleri, ancak buna ragmen mevzuata ve teknige aykiri olarak sorumlu eylemleri gerçeklestirdikleri, süphelilerin öngördüklerini, ancak gerçeklesmesini istemedikleri neticesinin 11 Agustos 2021 tarihindeki sel felaketinde gerçeklestigi belirtilerek saniklarin bilinçli ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçunu isledikleri ifade edilerek cezalandirilmasi istendi.

Saniklar hakim karsisina çikti

Iddianamenin kabul edilmesinin ardindan saniklar hakkinda Inebolu Agir Ceza Mahkemesinde açilan dava görülmeye baslandi. Davanin ilk durusmasinda hakim karsisina çikan saniklar savunma yapti. Durusmaya sanik Mehmet Özkan ve Levent Mutlu SEGBIS araciligi ile baglanirken, Ahmet Ersöz, müstekiler, taniklar ve avukatlar durusma salonunda hazir bulundu. Salim Terzi ve Sadi Yildirim’in ise mazeret bildirerek durusmaya katilmadiklari belirtildi. Saniklar Mahkeme tarafindan kabul edilen iddianamenin okunmasinin ardindan saniklarin savunmalari dinlendi.

“En son suçlanacak kisi benim”

Durusmada ilk olarak savunma yapan müteahhit Mehmet Özkan, yikilan bina gibi dere yatagina yapilan istinat duvarinin da incelenmesi gerektigini söyleyerek, “Müteahhit olarak nasil ki bizim yaptigimiz yikilan bina inceleniyorsa DSI tarafindan yapilan istinat duvarinin da arastirilmasi gerekmektedir. Bu duvarin yapilmasina izin veren duvari yapan müteahhidin de sorusturmaya dahil edilmesi gerekmektedir. Bu duvarlar yaparken dere daraltilarak yapilmistir. Duvar yigma tas arasina kamyonda karilan harç ile yapilmistir. Bu yüzden beton degeri bilinmemektedir. Bu binanin yikilmasinda kusurum oldugunu düsünmüyorum. Iddianameye konu taks ve kat degerlerine iliskin olarak belediyeden aldigimiz evraklari dosyaya sunduk. Taks ve kat degerine girmeyen merdiven boslugu, balkon gibi degerlerde vardir. Rapor tanzim edilirken mimar olmasi gerekirken 3 tane insaat mühendisi olmasindan kaynakli bu hususun gözden kaçirildigini düsünüyorum. Gerekirse yeniden bilirkisi raporu aldirilmasini talep ediyorum. Proje yapmak benim görevim degildir, projeyi mimar yapar, ruhsatini belediye verir, bu kisiler suçlandiktan sonra en son suçlanacak kisi benim. Sel afeti oldugunda Istanbul’daydim. Sel afetinin oldugu gün kayinvalidem ameliyat olmustu, bu nedenle dönmeyi düsünmedim. Olayda kusurum oldugunu düsünmüyorum” dedi.



“Böyle bir selin gelebilecegini öngörmemiz mümkün degildir”

Selin öngörülmesinin mümkün olmadigini belirten Özkan, “Apartmani yapildiginda DSI tarafindan yapilan istinat duvari Ölçer Apartamina kadar gelmekteydi, ancak Rüya Apartmanini korumamaktaydi. Bu nedenle istinat duvari yapmak hasil oldu. Ancak Rüya Apartmani yapildiktan sonra dere yataginin içerisinde tas duvar yapildi, yapmis oldugumuz istinat duvari, bu tas duvarin arkasinda kaldi. Rüya Apartmani Ölçer Apartmanina göre dereye daha yakindir. Ölçer Apartamina yönelik DSI tarafindan yapilan istinat duvari oldugundan ayrica kiz kuran kursu arkasindan gelen yol oldugu ve bu yolun kapanmasi gerekecegi için Ölçer Apartmanina istinat duvari yapilmadi. Böyle bir selin gelebilecegini öngörmemiz mümkün degildir. Olayin bu kadar büyük bir olay olmasi ve basinda bu sekilde haberler çikmasindan dolayi adresimi degistirdim. Polisler kapiya geldiginde ise kapiyi kendim açtim ve teslim oldum” diye konustu.



“Belediyenin vermis oldugu imar çerçevesinde binayi hazirladim”

Daha sonra savunma yapan mimar Levent Mutlu ise Bozkurt Belediyesi’nin verdigi imar izni dahilinde binanin projesini hazirladiklarini belirterek, “Mimar olarak yikilan binada kusurum oldugunu düsünmüyorum. Çünkü belediyenin vermis oldugu imar çerçevesinde binayi hazirladim, yapi denetimde bu binayi inceledi. Isin yapim kismi ile alakali olarak da herhangi bir görevim olmadigi için kusurum yoktur. Ben binanin sadece mimari projesini çizdim” seklinde konustu.



“DSI böyle bir sel taskinini öngöremiyorsa bizim öngörmemizin beklenmesi mümkün degildir”

Ahmet Ersöz, “Binanin betonarme projesi bize geldiginde gerekli çalismalari yaptim. Bunlari denetim firmasina ve proje denetçisine sundum. Bina bir apartman olmasi nedeniyle TS 500 yönetmeligine tabidir. Ilgili diger mevzuata uygun olarak binayi yaptik. Rapor içerigi incelendiginde binanin mevcut yapisinin ilgili mevzuatlara uygun oldugu belirtilmektedir. Bana göre bu olayda taskin koruma projesi kusurludur. Asil olarak taskin koruma projesinin incelenmesi gerekmektedir. Sel taskin korumayi asmasaydi bizim binamiz yikilmayacakti. Binanin yikilmasinin sebebi taskin koruma projesinin yeterli görevi görememesidir. Iddianamede seli öngörmedigimiz için suçlanmaktayim, böyle bir seli öngörmem mümkün degildir. Taskin aninda gelen debi normalin çok üstünde 3 kati civarindadir. Bozkurt havzasi yaklasik 375 kilometre karedir. 500 yilda bir gelebilecek bütün debiler istatistik altina alinir ve gerekli önemler buna göre alinir. DSI insaat sektöründe öncü bir kurulus olup DSI böyle bir sel taskinini öngöremiyorsa bizim öngörmemizin beklenmesi mümkün degildir” ifadelerini kullandi.

Müteahhit Mehmet Özkan tahliye edildi

Saniklarin savunmalarin dinlenmesinin ardindan söz veren müstekiler, saniklar hakkinda sikayetçi olduklarini belirterek cezalandirilmalarini istedi. Taniklarin dinlenmesinin ardindan mahkeme heyeti durusmayi ileri bir tarihe erteleyerek karartilacak delil olmasi ve tutuklulukta geçirilen süreye ölçülü olacagi gerekçesi ile Mehmet Özkan’in tahliye edilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti tutuksuz yargilanan saniklar hakkinda adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasina karar verdi.
Kaynak: İHA