Bakan Kirisci 15'Inci Azerbaycan Uluslararasi Tarim Fuari'na Katildi

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, Azerbaycan’in baskenti Bakü’de 15. Azerbaycan Uluslararasi Tarim Fuari “Caspian Agro”nun açilisina katildi. Bakan Kirisci, "Türkiye su anda 1 milyar 400 milyon dolar gibi sadece su ürünleri alaninda ihracat yapan önemli bir ülke haline geldi" dedi.

Bakan Kirisci 15'Inci Azerbaycan Uluslararasi Tarim Fuari'na Katildi
Azerbaycan’a resmi ziyaret gerçeklestiren Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, baskent Bakü’de 15’inci Azerbaycan Uluslararasi Tarim Fuari “Caspian Agro”nun açilisina katildi.

Kirisci, Azerbaycan Basbakani Ali Asadov, Azerbaycan Tarim Bakani Inam Kerimov, Azerbaycan Ekoloji ve Dogal Kaynaklar Bakani Muhtar Babayev ile fuar alanindaki stantlari gezerek incelemelerde bulundu. Bakan Kirisci, fuar çerçevesinde ilk defa düzenlenen Balik Ekmek Festivali’ne de katilarak ziyaretçilere balik ekmek dagitti.

Azerbaycan Ekoloji ve Dogal Kaynaklar Bakani Babayev, Türkiye’den birçok balik çesidinin Azerbaycan’a getirildigini belirterek, “Festivalde baliklar pisirilerek dagitilacak. Buradaki esas amacimiz vatandaslarin balik ürünlerini daha fazla tüketmesi, balik kültürünün daha da yayginlasmasidir” ifadelerini kullandi.

Azerbaycan’da bulunmaktan büyük memnuniyet duydugunu belirten Kirisci, “Ilk ziyaretimizi geleneksel haline getirdigimiz gibi dost ve kardes Azerbaycan’imiza yaptik. Sayin Cumhurbaskanimizin selamlarini ve Azerbaycanli kardeslerimize olan muhabbetlerini öncelikle belirtmek isterim. Bugün Azerbaycan basbakanimizin, bakan arkadaslarimizin birlikte istirakiyle fuarin 15’incisinin açilisini gerçeklestirdik. Gerçekten hem katilim bakimindan, hem de katilanlar bakimindan çok özel ve çok iyi organize edilmis bir fuar. 450’ye yakin firmanin katilimci olarak katildigini ögrendim. Bunlardan 54 tanesinin de Türk girisimcilerden olusuyor olmasina da çok mutlu oldum, çok sevindim” dedi.

Türkiye’nin su ürünleri konusuna son 20 yilda çok büyük bir önem verdigini vurgulayan Kirisci, “Bu vermis oldugumuz önemin meyvelerini de çok sükür aldik. Hem üretimimizi artirdik, hem de ihracatimizi artirdik. Türkiye su anda 1 milyar 400 milyon dolar gibi sadece su ürünleri alaninda ihracat yapan önemli bir ülke haline geldi. Biz de kardeslerimizden esirgemeyelim, onlara da bu su ürünlerimizden tattiralim istedik” diye konustu.

Daha sonra gazetecilere açiklamalarda bulunan Kirisci, Karabag’daki Ermeni isgalinin son buldugunu belirterek, “Bu isgalle ilgili bu cografyayi terk etmis olan kardeslerimiz var. Bu kardeslerimize tekrar topraklariniza dönün demek çok yeterli ve anlami olmuyor. Mutlak surette bunlarin terk ettikleri topraklara geri döndüklerinde gündelik hayatlarini sürdürebilecekleri bir faaliyetin olmasi gerekiyor. Bu tür cografyalarda en öne çikan faaliyetler, tarimsal faaliyetlerdir” seklinde konustu.



“Ortak projelerimiz var”

Karabag’a geri dönecek insanlarin kendi ihtiyaçlarini karsilayabilecegi bir üretimin içerisinde olmalari gerektigini ifade eden Bakan Kirisci, “Dost ve kardes Azerbaycan’in ilgili bakanlarimiz ve bakanliklarimiza uygulayacagimiz projeler var. Bu projeler buralarin tarimsal alanda yeniden imariyla ilgili. Nedir bu imardan kastimiz. Gerek bitkisel üretim, gerekse de hayvansal üretim konusunda burada üretim faaliyetlerinin baslamasi lazim. Buranin çok önemli istekleri ve ihtiyaçlari var. Bir taraftan ihtiyaç duyulan yem bitkileri yetistirilirken, bir taraftan da büyükbas, küçükbas, kanatli gibi akliniza gelebilecek hayvancilik alanindaki diger faaliyetler de yine burada ögretilecek. Bu da yeterli degil, bizim bir de gida ayagimiz var. Üretilen ürünlerin bir gida sanayii marifetiyle artik tüketicinin de kullanabilecegi bir formata, biçime dönüstürülmesi lazim. Azerbaycan’a tarim ürünleri ihracatimiz var. Ayni zamanda da bizim de, Azerbaycan’dan ne alabilirizi tartismamiz gerekiyor. Çünkü biz sadece kazanan degil, kazanirken kazandiran bir ülkeyiz. Böyle bir kimligimiz var. Baska ülkelerden ayrisan yanimiz bu. Ama biz gerekirse bu kardeslerimizin kenti topraklarinda, kendi cografyalarinda bu üretimi yaparak, bu üretimle ilgili faaliyetleri yerinde yaparak kazanmalarini istiyoruz” dedi.

Bakan Vahit Kirisci, ziyareti çerçevesinde Azerbaycan Ekoloji ve Dogal Kaynaklar Bakani Muhtar Babayev bir araya gelerek görüsme gerçeklestirdi.

Kirisci, Bakü temaslari çerçevesinde bugün Azerbaycan Gida Güvenligi Ajansi Baskani Gosgar Tehmezli ve Azerbaycan Tarim Bakani Inam Kerimov ile de bir araya gelecek.
Kaynak: İHA