Satin Aldigi Tablo Salvador Dali'ye Ait Çikti, 5 Milyon Euro'ya Satisa Çikardi

Elazig’da yasayan Ibrahim Solmaz, antikaci arkadasindan satin aldigi tablonun Salvador Dali’ye ait oldugunu ögrendi. Birkaç test yaparak da bunu teyit eden Solmaz, tabloyu 5 milyon Euro’ya satisa çikardi

Satin Aldigi  Tablo Salvador Dali'ye Ait Çikti, 5 Milyon Euro'ya Satisa Çikardi


Elazig’da gida sektöründe esnaflik yapan 2 çocuk babasi Ibrahim Solmaz, antikaci bir arkadasinin dükkanina ugradi. Bu sirada bir kadin antikaciya bir tablo satti. Kadin kapinda çikarken antikaciya ’O tablonun kadrini kiymetini iyi bil’ demesi üzerine çocukluktan beri tablo meraklisi olan Solmaz, hemen tabloyu satin aldi. Kadinin kullandigi söz üzerine tabloyu arastirmaya giren Solmaz, tablonun 20. yüzyilin en önemli sanatçilarindan biri olarak kabul edilen Salvador Dali’ye ait oldugunu belirledi. Tam emin olmak için uzun bir süre arastirma yapan Solmaz, Dali’nin gerçek tablolari ile kendi tablosunu kiyaslamaya basladi.

Solmaz, tablonun alt kisminda bulunan Dali’nin imzasina ultra viyola isik tutugu zaman Dali’nin imzanin içinde kendi portresinin belirdigini fark etti. Solmaz, yaptigi kiyaslamalarda gerçek tablolarda da ayni figür ve desenlerin oldugunu gördü. Antikacilarinda fikirlerini alarak tablonun Salvador Dali’nin gizemli eserlerinden bir tanesi oldugunu belirten Solmaz, tabloyu 5 milyon Euro’dan satisa çikardigini kaydetti.



“Ben de gerçek olduguna inaniyorum”

Antikaci arkadasini ziyaret ettigini dile getiren Ibrahim Solmaz, "Bu sirada kendisinde bu tabloyu fark ettim. Tabloyu getiren bir bayan arkadasti. Kendisini tanimiyoruz. Benim de tabloya merakim oldugu için kendisinden tabloyu talep ettim, sag olsun arkadasim da beni kirmadi ve bana satti. Tablolara çocukluktan beri merakim var. Kadin bu tabloyu satarken arkadasin yanindaydim. Arkadasima ’bu tablonun kadrini kiymetini iyi bil’ dedi.

Bu cümleyi duyunca tablo beni daha da etkiledi. Tabloyu satin aldim. Bayanin kadrini kiymetini iyi bil cümlesi aklima takilinca bir inceleme yaptim. Ultra viyola isiklarla ve yüksek çözünürlüklü ekranda inceledigim zaman tablodaki resimde bazi x isaretleri Salvador Dali’nin kendi resmini naksettigini ve birçok figür oldugunu gördüm. Internete uzun arastirmalar yaptiktan sonra Salvador Dali’nin yaptigi resimleri ve tablolari inceledim. Benim elimdeki tabloyla çogu firça darbesi ve kafa yapilari uyusuyor. Bir arkadasim var. Kendilerinin de eskiden Istanbul’da Sanat Galerileri vardi. Kendisiyle görüsüp durumu anlattim. Bana ’Tabloyu islak mendille silelim ve 15 dakika bekleyelim. Tablo sahte ise boyasi dagilir’ dedi.

Islemi yaptik ve resimde hiçbir dagilma olmadi. Arkadasim resim orijinal ve gerçektir dedi.

Ben de gerçek olduguna inaniyorum” dedi.



“Salvador Dali’nin resimlerini karsilastirdigim zaman benim resmimle uyusuyor”

Bu sekilde resmin gerçek olduguna kanaat getirdigini ifade eden Solmaz, “ Resmi suan satmak istiyorum. Alicilarini bekliyorum. Arastirmalarima göre Salvador Dali’nin resmini 15,8 milyon Euro’ya sattilar. Bende buna 5 milyon Euro istiyorum. Resmimin gerçek oldugunu biliyorum. Eminim arastirmalarim neticesinde konusuyorum. Çünkü internete Salvador Dali’nin resimlerini karsilastirdigim zaman benim resmimle uyusuyor. Yaptigi kafataslari, kullandigi boya sekilleri, firça izleri ve imzasinda Salvador Dali’nin kendi portresinin olmasi kanittir. Bunlara ultra viyola isiklarla ve yüksek çözünürlüklü ekranda inceledigim zaman noktanin yaninda x isareti var. X demek kanaatimce gizem demektir. Bu da Salvador Dali’nin gizemli tablolarindan bir tanesi anlamina geliyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA