Safra Tasi Olanlarda Pankreas Kanseri Riski Daha Fazla

Safra kesesi taslarinin tekrarlayan enfeksiyona yol açmak sureti ile safra kesesi kanseri riskini artirabilecegi uzun zamandir kabul gören bir durum oldugunu bildiren Tibbi Onkoloji Uzmani Prof.Dr.Ugur Coskun, ayrica safra kesesindeki taslarin kanala düsmesi neticesinde pankreatit denilen pankreas bezinin iltihabi ile karsilasildigini bildirdi.

Safra Tasi Olanlarda Pankreas Kanseri Riski Daha Fazla
Bunlarin disinda birkaç gün önce safra kesesi taslarinin pankreas kanseri açisindan bir belirteç olduguna yönelik bir çalismanin San Diego’ da ki Digestive Disease Week toplantisinda sunuldugunu bildiren Prof. Dr. Ugur Coskun, Doktor Marianna Papageorge ve arkadaslari tarafindan sunulan çalismada pankreas kanseri tanisi konulan hastalarda tanidan önceki bir yil içerisinde safra tasi öyküsü, kanseri olmayanlara göre 6 kat daha fazla olarak bulundugunu bilgisini verdi. Coskun, arastirma hakkinda su bilgileri verdi: “2008 ile 2015 yillari arasindaki 18 bin 700 pankreas kanserli hastanin verileri incelendigini ve kanser tanisi olmayan bireyler ile karsilastirilmis. Pankreas kanseri tanisi olanlarda kanser tanisindan önceki 1 yil içinde safra tasi yüzdesi yüzde 4,7 ve safra kesesi ameliyat orani yüzde 1,6 olarak bulunmus. Bu oranlar kanser tanisi olmayan kisilerde safra tasi öyküsü bakimindan yüzde 0,8 ve safra kesesi ameliyati açisindan sadece yüzde 0, 3. “

Pankreas kanseri maalesef hala en agressif ve ölümcül kanserlerden birisi oldugunu ifade eden Prof. Dr. Ugur Coskun, birçok kanser türünde akilli ilaçlar ve immunoterapi kullanilmasina ragmen bu tedavilerin pankreas kanserinde etkinligi henüz göstermedigini belirterek, “Ancak çok erken evrede teshis edilen hastalarda tam iyilesme sansi bulunmakta. Bu çalismanin sonuçlarina bakarak safra kesesi taslarinin pankreas kanserine yol açtigini söyleyemeyiz. Fakat gerek safra tasi olanlarda gerekse bu nedenle ameliyat olmus olan bireylerde pankreas kanseri gelisme riski daha fazla olarak gözüküyor. Bu iliskinin hangi mekanizma ile oldugunun ortaya çikarilmasi pankreas kanserinin erken teshisi açisindan çok faydali olabilir. Bu gruptaki bireyler erken tani yönünde takip programlarina alinabilir. Fakat bunun rutine girebilmesi için bu iliskinin sebebinin net bir sekilde ortaya konulmasi gerekiyor” dedi.

Kaynak: İHA