Özel Güvenlikçiler Üst Aramasi Yapamayacak

Yargitay, Türkiye genelindeki sertifikali yaklasik 2 milyon özel güvenlik personelini yakindan ilgilendiren bir karara imza atti. Yüksek Mahkeme; özel güvenlik görevlisince yapilan aramanin hukuka aykiri olduguna, bu arama isleminden elde edilen maddi delillerin hükme esas alinamayacagina hükmetti.

Sehirlerarasi otobüs terminali girisinde görev yapan özel güvenlik görevlilerinin üstünü aradigi, yabanci uyruklu kisiden bir miktar uyusturucu madde ele geçirildi. Olay yerine gelen polis ekiplerince gözaltina alinan süpheli çikarildigi nöbetçi mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olayla ilgili baslatilan sorusturma çerçevesinde yabanci uyruklu genç hakkinda Agir Ceza Mahkemesi’nde dava açildi. ’Uyusturucu ticareti yapma’ suçundan mahkumiyete çarptirilan sanik, karara itiraz etti. Temyiz müracaatini degerlendiren Yargitay 10. Ceza Dairesi, emsal nitelikte bir karara imza atti. Özel güvenlik personeli tarafindan yapilan aramalarin hukuken geçersiz olduguna dikkat çekilen kararda; adli arama yapma görev ve yetkisi bulunmayan özel güvenlik görevlisince yapilan aramanin hukuka aykiri oldugundan bu arama isleminden elde edilen maddi delillerin hükme esas alinamayacagi hatirlatildi.

Oy birligi ile alinan kararda su ifadelere yer verildi:"Ceza muhakemesinin amaci; sosyal düzenin korunmasi ile kisilerin hak ve özgürlüklerine saygi arasinda bir denge kurulmasi suretiyle, hukuken geçerli delillerle hiç bir duraksamaya yer vermeden maddi gerçegin ortaya çikarilmasidir. Adli arama yapma görev ve yetkisi bulunmayan özel güvenlik görevlisince yapilan arama hukuka aykiri oldugundan ve bu arama isleminden elde edilen maddi deliller hükme esas alinamayacagindan; hakkinda mahkûmiyetine yeterli baskaca delil bulunmayan sanigin beraati yerine, yazili gerekçeyle mahkûmiyetine karar verilmesi yasaya aykiridir. Sanik müdafiinin temyiz itirazlari bu nedenle yerinde görülmüs oldugundan, hükmün bozulmasina, bozma nedenine göre sanigin tahliyesine, baska suçtan tutuklu ve hükümlü olmadigi takdirde serbest birakilmasi için ilgili Cumhuriyet Bassavciligina müzekkere yazilmasina oy birligi ile karar verilmistir."
Kaynak: İHA