Kalin Açiklamasi 'Baskanlik Sistemi Türkiye'de Yönetim Tarihimizde Yeni Bir Sayfa Açti'

Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin, baskanlik sisteminin ülke tarihinde yeni bir sayfa açtigini belirterek, "Baskanlik sisteminin ülkemize kazandirdigi en önemli unsurlardan bir tanesi, koalisyon yani zayif hükümetler dönemini sona erdirmesi oldu. Geçmiste zayif koalisyon hükümetleri sebebiyle demografik yapisi, seçimler, siyasi partilerin durumlari, ülkemiz çok büyük krizler ve ekonomik sikintilarla karsi karsiya kaldi, baskanlik sistemi bunu tamamen ortadan kaldirdi“ dedi.

Kalin Açiklamasi 'Baskanlik Sistemi Türkiye'de Yönetim Tarihimizde Yeni Bir Sayfa Açti'
Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin, Sakarya’da üniversite ögrencileriyle bilim, kitap, sanat, film, spor ve kariyer festivalinde bir araya geldi. Programa, Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldirim, AK Parti Sakarya Milletvekili Ali Ihsan Yavuz, Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, Erenler Belediye Baskani Fevzi Kiliç, ögretim üyeleri ve ögrenciler katildi.

Pek çok konuda ögrencilere tavsiyelerde bulunan Kalin, ilim arayisinin temelinde kendini bilme, kendini tanima arayisinin olmasi gerektigini vurgulayarak, tüm bilgilerin nihai amacinin insanin kendini bilmesi oldugunu söyledi.



“DEMOKRATIK SISTEM IÇERISINDE KUVVETLER AYRILIGINI DAHA DOGRU ZEMINE OTURTAN BIR SISTEMDIR”

Baskanlik sistemine deginen Kalin, "Baskanlik sisteminin ülkemize kazandirdigi en önemli unsurlardan bir tanesi, koalisyon yani zayif hükümetler dönemini sona erdirmesi oldu. Demokratik sistem içerisinde kuvvetler ayriligini daha dogru zemine oturtan bir sistemdir baskanlik sistemi yani yönetim ile Cumhurbaskanligi ile yasamayi net bir sekilde birbirinden ayiran aslinda ikisi arasinda uzlasiyi ön gören, tavsiye eden hatta zorlayan yani uyum halinde çalismalarini kolaylastiran ve gerekli hale getiren bir sistemdir. Geçmiste zayif koalisyon hükümetleri sebebiyle demografik yapisi, seçimler, siyasi partilerin durumlari, ülkemiz çok büyük krizler ve ekonomik sikintilarla karsi karsiya kaldi, baskanlik sistemi bunu tamamen ortadan kaldirdi” dedi.



“BU SISTEM TÜRKIYE’DE YÖNETIM TARIHIMIZDE YENI BIR SAYFA AÇTI”

Baskanlik sisteminin ülke tarihinde yeni bir sayfa açtigini belirten Kalin, "Bir diger önemli olan da Cumhurbaskani dogrudan halkin seçmesi ayni zamanda Cumhurbaskani çok önemli bir yetki vermek anlamina geliyor. Halkin seçtigi bir Cumhurbaskaninin tamamen simgesel, onursal görev üstlenmesi halkin iradesiyle uyumlu olmayan bir yaklasim olurdu. Halk bir kisiye Cumhurbaskani olarak yetki veriyorsa bunu kullanmasi yönünde de bir görev tanimi ister isteme bekleyecektir. Dolayisiyla bu sistem Türkiye’de yönetim tarihimizde yeni bir sayfa açti ve hamdolsun su ana kadar da iyi gidiyor. Tabii ki Türkiye’de sistemin önceki dönemlerinde kalma bir takim aliskanliklar, bir takim eksiklikler var. Bunu da bildiginiz gibi geçen sen cumhurbaskanimiz talimatiyla mevcut sistemin eksikliklerini gidermeye yönelik çalisma yapildi Cumhurbaskani Yardimcimiz Fuat Oktay beyin baskanliginda orda ortaya çikan neticeler, yapilan tavsiyeler isiginda da gerekli düzenlemeler zaten yapilmaya devam ediyor. Son tahlilde yönetim modelleri dinamik yapilardir, nasil toplum dinamikse ihtiyaçlari degisiyorsa yönetimlerinde ihtiyaçlari dogrultusunda kendilerini güncellemesi gayet dogaldir, demokratik yapilarinda en dogal yönlerinden bir tanesi bu anlamda da sistem her gün kendini yenilemeye devam ediyor” diye konustu.



“ZIHNIN HAZLARI, BEDENIN HAZLARINDAN HER ZAMAN DAHA KALICIDIR”

Üniversite ögrencilerine ögütler veren Kalin, “Zihnin hazlari, bedenin hazlarindan her zaman daha kalicidir, daha derinliklidir. Bedenin hazlari gelip geçicidir, ihtiyaçlara binaen ortaya çikar ama zihnin hazlari, paylasinca azalmaz çogalir ve tattikça derinlesir, sizi kemale ulastirir, zihniniz daha dogru düsünmeye baslar. Daha sakin, daha dingin bir muhakeme kabiliyetine kavusursunuz. Dolayisiyla zorluklar, sinamalar, krizler karsisinda daha dirençli, daha sakin, daha sükunet halinde olmaya baslarsiniz ve bunlar size çok önemli zihinsel birtakim avantajlarda saglar” seklinde konustu.

(Orkun Kaya/IHA)
Kaynak: İHA