Edebük'de Katledilen 9 Vatandas Dualarla Anildi

Erzincan’in Tercan ilçesine bagli Edebük köyünde 15 Mayis 1994 tarihinde meydana gelen terör saldirisinda hayatini kaybeden 9 vatandas, düzenlenen törenle anildi.

Edebük'de Katledilen 9 Vatandas Dualarla Anildi
Erzincan’in Tercan ilçesi Edebük köyünde 15 Mayis 1994 yilinda bölücü terör örgütü tarafindan gerçeklestirilen ve 9 masum vatandasin sehit edildigi hain saldirinin üzerinden 28 yil geçti. Gerçeklestirilen hain saldirinin acisi ise yüreklerde tazeligini koruyor. Saldirida sehit olan 9 vatandas mezarlari basinda dualarla anildi. Tercan ilçesi Edebük köyü mezarliginda bulunan sehitlikte düzenlenen anma törenine kent protokolü, askeri erkân, sehit yakinlari ve köy halki katildi.

Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasinin ardindan sehitler için Kur’an-i Kerim okundu. Ardindan sehitlerin mezarlarina katilimcilar tarafindan karanfil birakilarak dualar edildi.

Baskinda kocasini kaybeden Vicdan Yilmaz, “Aksam saatlerinde bir ses geldi. Beyim o gün rahmetli oldu. O ilk disari çikmisti. Dedi ki PKK geldi, girin kilere. Odalara saklandik. Yapacak bir seyimiz yoktu. 50-60 civari terörist vardi. Köyün içinde döndü dolandilar. Çok zor bir durumdu. Burada yatan herkes birbiriyle akraba. Yaktilar, yiktilar, evleri yaktilar sonra çekip gittiler” diye konustu.

Köyde yasayan ve o günleri dün gibi hatirlayan Ömer Kaya, “O gece köyümüz basildi. Camiden çikmistik. O anda silahlar karsi dagdan patladi. Bizlerde de karsilik vermek için hiç silah yoktu. Bu vatandaslarimizi hep sehit ettiler. Hiç birimizde silah yoktu ki bir tane atalim. Köyün içinde oynadi gezdiler. Askerler gelene kadar. Asker geldi onlar gitti. Sehitlerimizi gördükçe kendimiz kaybediyorduk. 9 tane sehidimiz vardi. Yakinimiz akrabamiz da vardi. Çocuklar hatta kundakta ki çocuklar bile vardi. Hepsini sehit ettiler” dedi.



‘Iki yil nöbet tuttuk’

Ömer Kaya, konusmasinda köy baskini sonrasinda iki boyunca nöbet tuttuklarini söyledi.

Daha sonra da saldiriya maruz kaldiklarini belirten Kaya, “Köyümüz basildiktan sonra köylü vatandaslarimizla iki yil nöbet tuttuk. Ikinci baskin da oldu ama onda bir sey yapamadilar. Onlardan da yaralanan oldu bizden de. Sonra çekip gittiler. Üzerinden 28 yil geçti ama halen daha hatirimizdadir. Allah böyle acilari bir daha göstermesin. Allah devlete zeval vermesin” ifadelerine yer verdi.

Zühtü Kaya isimli vatandas ise terör örgütüne karsi kullanabilecek silahlarinin olmadigini söyleyerek, “Terör baskininda köydeydim. O günü hep hatirliyorum. Aksam saat 9 buçukta köyümüze dagdan ates ettiler. Disariya hiç kimse çikamadi. Öylece köyün içinde gezdiler. Bizler de silah yoktu. Biz zaten evden disariya çikamadik. Silahimiz olsaydi çikardik. 9 tane vatandasimiz sehit oldu. Aradan bu kadar yil geçti ama sanki bugün olmus gibi hiç hatirimizdan çikmiyor” ifadelerini kullandi.

Edebük köyü Muhtari Nevzat Yilmaz da konusmasinda, “1994 yilindan önce burada hiç terör olayi olmamisti. Bizler de bu konu da oldukça tecrübesiz bir haldeydik. Zaten o olaydan sonra biz tedbirimizi aldik. Daha sonra yine baskin oldu ama herhangi bir sikinti olmadi. Karsilikli müdahale ile çiktilar köyden. Kaynanam, kaynatam ve kayinim da sehit oldu benim. Birkaç eve de molotof kokteyli attilar. 2 yasindaki sehit Tansu Köse’nin oldugu ev çok yanmisti. Çocuk vurulduktan sonra nenesinin kucagindaydi. Ikisi de yanarak sehit olmustu” dedi.

9 sivil masum vatandasin bölücü terör örgütü tarafindan sehit edildigi köy sakinleri de o günü unutamadiklarini ve acilarini halen yasadiklarini ifade ettiler. 15 Mayis 1994 tarihinde eli kanli terör örgütü tarafindan gerçeklestirilen bu baskinda 9 masum vatandas sehit edilmisti. Bu 9 vatandaslarin 2’si erkek, 5’i kadin ve 2’si de çocuktu. Terör örgütü tarafindan sehit edilen Tansu Köse isimli kiz çocugu ise henüz 2 yasinda, Adem Aktas isimli çocuk da 14 yasindaydi.
Kaynak: İHA