NEVÜ'de 'Kapadokya'nin Mitleri Ve Gerçekleri' Konulu Konferans Düzenlendi

Nevsehir Haci Bektas Veli Üniversitesi (NEVÜ) Turizm Arastirmalari Enstitüsü tarafindan, Istanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Kati Yer Bilimleri Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Tahsin Attila Çiner’in konusmaci olarak katildigi “Kapadokya’nin Jeomorfolojik Olusumu: Mitler ve Gerçekler" konulu konferans düzenlendi.

NEVÜ'de 'Kapadokya'nin Mitleri Ve Gerçekleri' Konulu Konferans Düzenlendi
NEVÜ Vali Sinasi Kus Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen konferansa NEVÜ Turizm Fakültesi Dekani Prof. Dr. Sule Aydin, Dekan Yardimcilari Doç. Dr. Ömer Çoban, Dr. Gaye Deniz, Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Turizm MYO Müdürü Doç. Dr. Serdar Vural Uygun, Nevsehir Turizm Mezunlari ve Mensuplari Dernegi Baskani Ali Dede Coskuner, sektör temsilcileri, akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Konferansa konusmaci olarak katilan Prof. Dr. Tahsin Atilla Çiner, Kapadokya bölgesiyle uzun yillardir ilgilendigini, o nedenle bölgenin jeolojisi ve jeomorfolojisiyle ilgili birçok çalisma yaptigini belirterek, “Yillardir buraya gelip giderim, magara ev alip yerlesenlerdenim bende, hatta burada bir dönem Fransizca rehberligi de yaptim. Rehberler tarafindan devamli olarak Erciyes dagindan çikan küllerin bu yer sekillerini olusturdugu gibi yanlis bilgiler veriliyor. Benim de çikis noktam burasi oldu. Amaçlarimdan biri Kapadokya gibi ülkenin çok önemli bir turizm bölgesinde rehberlerin yanlis bilgi vermemeleri. Dolayisiyla bu bilginin üniversite seviyesinde aktarilabilmesi lazim. Biz akademisyenlerin de önemli görevi bu” diye konustu.

Konferansta Kapadokya’nin jeolojisi ve jeomorfolojisi baslikli bir sunum yapan Prof. Dr. Tahsin Atilla Çiner, volkanizmanin gelisimi ve evreleri, yer sekillerinin (peribacalarinin) olusumu, peribacalarinin asinma hizlari, Kizilirmak eski nehir depolari (Avanos’taki Kizilirmak sekileri), buzullar (Erciyes, Aladaglar) konularinda bilgiler verdi. Kapadokya volkanizmasinin bundan yaklasik 11 milyon yil önce olusmaya basladigini belirten Prof. Dr. Tahsin Atilla Çiner, Kapadokya bölgesinde, biri Acigöl digeri Derinkuyu mevkiinde olmak üzere iki tane kaldera bulundugunu ve bu kalderalarin günümüzde hala asindigini ifade etti.

Konferansin son bölümünde Prof. Dr. Tahsin Atilla Çiner katilimcilarin sorularini yanitladi. Ardindan NEVÜ Turizm Fakültesi Dekani Prof. Dr. Sule Aydin konferansa verdigi katkilardan dolayi Prof. Dr. Tahsin Atilla Çiner’e tesekkür ederek plaket sunumunda bulundu.
Kaynak: İHA