Kaya Islahi Çalismasi Ile Sille Artik Daha Güvende

Konya’nin Selçuklu Ilçe Belediyesi “Sille Kaya Islahi Projesiyle” üzerinde farkli medeniyetlere ev sahipligi yapan ve önemli turizm destinasyonlarindan bir tanesi olan Sille’yi daha güvenli bir hale getiriyor. Selçuklu Belediye Baskani Ahmet Pekyatirmaci, silüeti bozmadan teknik usullere göre titizlikle yürütülen Sille Kaya Islahi Projesi’nin Türkiye’de Sümela Manastiri’ndan sonraki en sümullü çalisma oldugunu söyledi.

Kaya Islahi Çalismasi Ile Sille Artik Daha Güvende
Sille’de proje çerçevesinde yapilan çalismalarla düsme tehlikesi olan büyük hacimli kaya bloklari temizlenerek hem mahalle sakinleri hem de ziyaretler için daha güvenli bir ortam olusturuluyor. Baskan Ahmet Pekyatirmaci, tarihi Sille Mahallesinde yürütülen “Kaya Islahi Projesi” hakkinda basin mensuplarina yerinde bilgiler verdi.

“Sille bizim gözbebegimiz”

Selçuklu Belediyesi’nin Sille’de bugüne kadar önemli islere imza attigini ifade eden Selçuklu Belediye Baskani Ahmet Pekyatirmaci, “Sillemiz için simdi de kaya islahi çalismasi yapiyoruz. Baraj Caddesi’nin üzerinde kalan yamaçlardayiz. Burada ciddi manada bir kayalik alanimiz var ve bu bölge uzun yillardir afete maruz alan olarak belirlenmis vaziyetteydi. Hemen Sille’nin üzerinde Baraj Caddesi’ndeki bölgede de buradaki kayalardan kaynakli bir kaya düsme riski ile karsi karsiyaydik. Sadece Baraj Caddesi degil hemen Baraj Caddesi’nin asagisinda kalan evlerin bulundugu bölge de ayni sekilde afete maruz alanin içindeydi. Burada AFAD ve diger kurumlarin da yapmasi gereken çalismalar var ama önceki yillarda maalesef genel hayata etkisizlik karari alinmis. Bu karar dogrultusunda da herhangi bir sekilde bu bölgede bir çalisma yapilmamis. Sadece sinir belirlenmis ve sinir belirleme neticesinde Baraj Caddesi’nin de içinde bulundugu bölgenin afete maruz alan oldugu tespit edilmis ve o sekilde birakilmis. Sille bizim gözbebegimiz. 5000 yillik tarihi olan bir alan. Böyle bir bölgede bu sekilde riskli bir alanin, afete maruz bir bölgenin de olmamasi gerekiyor. Burada hem ciddi manada çalismalar yapiyoruz, hem de çok yogun insan sirkülasyonunun oldugu bir alan. Baraj Caddesi çok yogun bir sekilde kullaniliyor. Bu alan hem Sille’ye giris için hem Sille Baraji’na ve Tatköy’e geçis için kullanilan bir yol güzergahi. O yüzden buranin mutlaka afete maruz alandan çikartilmasi gerekiyordu” dedi.



“Çalismalar tamamlaninca hem Baraj Caddesi hem de Sille’nin üst bölgesi afete maruz alandan çikartilmis olacak”

Kaya Islahi Projesinin süreçleriyle ilgili bilgiler de paylasan Baskan Pekyatirmaci, “Bu alan için uzun yillardir çalisiyoruz. Farkli etütler, projeler ve raporlamalar yapildi. Ama en son çalismayi 2019 yilinda baslattik ve 2019 yilindan itibaren bu bölgede bütün bölgenin 3 boyutlu fotograflari çikartildi. Bütün kayalar tek tek tespit edildi. Hepsi numaralandirildi. Burada tehlike arz eden zaman içinde düsme ihtimali olan kayalar tespit edildi. Bunlarla ilgili çok teknik uzun raporlamalar yapildiktan sonra bütün kurumlarla, AFAD ile Koruma Kurulumuzla, Büyüksehir Beledimiz ve KUDEP ile görüsmeler yapildi ve bütün bu görüsmeler neticesinde de bir proje ortaya çikti. 2021 yilinda yaptigimiz ihale ile birlikte projeyi uygulamaya basladik. Tabii proje çok sümullü. Bütün kayalarin üzerindeki numara ve isaretlemelere göre kirilmasi gerekenler kiriliyor, indirilmesi gerekenler indiriliyor. Yerinde tespitlenmesi gerekenler yerinde tespit ediliyor. Bu islemler yapilirken yine buradaki mevcut kayalarin ileride olumsuz bir durum meydana getirmemesi için üst örtüleri olusturuluyor. Önce ankajlar yapiliyor, ondan sonra güçlendirilmis kombine ag uygulamasi ile kaplamalari yapiliyor. Tabii kayalarin hepsini bertaraf etmemiz mümkün degil. Böyle bir hedefimiz de amacimiz da yok. Çünkü bir taraftan da aslinda buradaki kayalar Sille’nin de bir silüeti haline gelmis durumda. Onu da muhafaza etmemiz gerekiyor. Bu manada en tehlikeli, en riskli olan kayalari tespit ediyoruz. Onlari bertaraf ediyor, indiriyoruz. Onun disindaki kayalari da muhafaza ediyoruz. Bu noktada çalismalar devam ediyor. Sadece üst taraftaki çalismalar degil, ayni zamanda alt tarafta da ilerleyen zamanda asagiya düsebilecek olan kayaçlarin olumsuz etkisinin meydana gelmemesi için çelik bariyerler olusturuyoruz. Iki tane çelik bariyer olusturulacak. En sonda Baraj Caddesi’nin üzerinde toprakarme duvar teskil edilecek. Bu duvar da teskil edildikten sonra artik hem Baraj Caddesi hem de Sille’nin üst bölgesi afete maruz alandan çikartilmis olacak. Sümela Manastiri’ndaki islah çalismalarindan sonraki Türkiye’nin en sümullü çalismasi olan Sille Kaya Islahi Çalismasi 18 milyon TL’ye mal olacak” dedi.

Baskan Pekyatirmaci’nin açiklamalarinin ardindan kaya islahi çalismalarini yürüten mühendisler tarafindan basin mensuplarina teknik bilgiler verildi.

Program bilgilendirme gezisi yapilan alanda güvenli kaya kirimi çalismasinin izlenmesi ile son buldu.
Kaynak: İHA