Deniz Aslani 2022 Tatbikati Basladi

Sahil Güvenlik Komutanligi koordinasyonuyla düzenlenen Deniz Aslani 2022 Arama Kurtarma Davet Tatbikati, TCGS UMUT gemisinde 4 yil aranin ardindan basladi.

Deniz Aslani 2022 Arama Kurtarma Davet Tatbikati, Sahil Güvenlik Komutanligi sevk ve idaresinde, Türk Arama Kurtarma Bölgesinde, Ege Denizi uluslararasi sularinda basladi.

2 yilda bir düzenlenen tatbikat, korona virüs salgini nedeniyle en son 2018 yilinda yapilmisti. Tatbikat, Türk Arama Kurtarma Teskilati içinde yer alan askeri ve sivil unsurlar ile Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Güvenlik Kuvvetleri Komutanliginin katilimiyla düzenleniyor. 19 ülkeden 27’si yabanci toplam 47 gözlemcinin takip edecegi tatbikatta iki senaryo icra edilecek. Ilk senaryoda, Türk Arama Kurtarma Bölgesinde su alarak batmakta olan bir ticari gemiden tehlike sinyali alinmasi üzerine gemi mürettebati kurtarilacak. Ikinci senaryoda ise tehlike sinyali alinan ve yanmaya baslayan yolcu motorunun personelinin kurtartilmasi saglanacak. Tatbikati Içisleri Bakan Yardimcisi Mehmet Ersoy ve Sahil Güvenlik Komutani Tümamiral Ahmet Kendir de izleyecek.

Tatbikatta; Kara Kuvvetleri Komutanligindan bir arama kurtarma helikopteri, Deniz Kuvvetleri Komutanligindan bir firkateyn, Hava Kuvvetleri Komutanligindan bir arama kurtarma uçagi, bir arama kurtarma helikopteri, iki ulastirma uçagi, muharip uçak, Jandarma Genel Komutanligi bir arama kurtarma helikopteri ile sahil Güvenlik Komutanligindan iki korvet, sekiz bot, dört helikopter, iki uçak ve Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Güvenlik Kuvvetleri Komutanligindan bir bot ile arama kurtarma ihtisasli personel görev aliyor. Tatbikatin hedefleri; Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Denizcilik Genel Müdürlügü Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (AAKKM), Sahil Güvenlik Komutanligi Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (DZAKKM), Hava Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (HVAKKM) ve diger ilgili kurum/komutanliklara ait acil durum/harekat merkezleri arasindaki koordinasyonu ve Türk arama kurtarma unsurlarinin imkan ve kabiliyetlerini denemek, müsterek arama kurtarma faaliyetlerinde is birligi ve koordinasyonu üst düzeye çikarmak, Türkiye’nin arama kurtarma imkan ve kabiliyetleri ile Türk Arama Kurtarma Bölgesi içerisindeki uygulamalari camiaya duyurmak, tatbikata katilan tüm unsurlarin arama kurtarma usullerinin uygulanmasina yönelik egitimleri gelistirmek, arama kurtarma komuta kontrol sistemlerini denemek olarak belirtildi.
Kaynak: İHA