ÇAKÜ'de 12-18 Mayis Hemsirelik Haftasi Kutlandi

Çankiri Karatekin Üniversitesi’nde 12-18 Mayis Hemsirelik Haftasi düzenlenen etkinlikle kutlandi.

ÇAKÜ'de 12-18 Mayis Hemsirelik Haftasi Kutlandi
Çankiri Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Saglik Bilimleri Fakültesi Hemsirelik Bölümü tarafindan 12-18 Mayis Hemsirelik Haftasi çerçevesinde kutlama etkinligi düzenlendi.

11 Mayis 2022 Çarsamba günü Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçeklestirilen etkinlige Çankiri Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Erdem, Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Özcan Özkan, ÇAKÜ Genel Sekreter V. Sadik Yilmaz, ÇAKÜ Iletisim Koordinatörü Dr. Ögr. Üyesi Salih Saricaoglu, akademisyenler ve gelecegin hemsire adaylari katildi.

Etkinlikte konusmaci olarak Hacettepe Üniversitesi Hemsirelik Fakültesi Ögretim Üyesi ve Türk Hemsireler Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Gülten Koç “Hemsirelige Yatirim: Neden ve Nasil” baslikli bir sunum yapti. Saygi durusu ve Istiklal marsimizin okunmasi ile baslayan etkinlikte günün anlam ve önemine binaen ilk konusmayi Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Özcan Özkan yapti.

Dekan Özcan konusmasinda; Florence Nightingale’in dogum yildönümü olan 12 Mayis’ta düzenlenen Uluslararasi Hemsireler Günü kutlamalarina öncülük eden Uluslararasi Hemsireler Konseyi (ICN) dünya çapinda saglik sistemlerini güçlendirmek için hemsirelik meslegini koruma, destekleme ve meslege yatirim yapma ihtiyacina dikkat çekmek üzere bugünün ve yarinin saglik sistemlerini, birey ve topluluklarin ihtiyaçlarini karsilayacak sekilde dönüstürmek için hemsirelige yatirim yapma, esnek, yüksek nitelikli bir hemsirelik isgücü olusturma ve hemsire haklarini koruma ihtiyacini güçlü bir sekilde ortaya koydugunu söyledi Özcan, “Bu güne kadar pandemi öncesi ve sirasinda vefat etmis hemsirelere Allah’tan rahmet diliyorum. Bu güzel günün düzenlenmesinde emegi geçen tüm akademik ve idari personele tesekkürlerimi iletiyor, burada hep birlikte olmanin kivanciyla hemsirelik gününüzü ve haftasini tekrar kutluyor, saygilarimi sunuyorum” dedi.

Çankiri Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi ise yaptigi konusmada, saglik kökenli bir Rektör olarak hemsirelerin tüm insanlik için ne kadar önemli oldugunu bildigini ve nerede bir sehit, gazi ve bagimsizlik mücadelemiz varsa orada hemsirelerin oldugunu ifade ederek, “Tüm saglik çalisanlarimiz bizim gizli kahramanlarimizdir. Onlar bizim iyilik meleklerimiz, can dostlarimiz, kan dostlarimizdir. Saglik sektöründe hemsireler önemli bir paydayi teskil ediyor. Yüksekögretimde bazi üniversitelerde bu durumun yansimalarini görüyoruz ki buralarda Hemsirelik Fakülteleri var. Insallah yakin zamanda bunu Çankiri Karatekin Üniversitesi bünyesinde de görmek nasip olur” dedi.

Saglik sektörünün sosyal devletin disa vuran yüzü oldugunun altini çizen Rektör Çiftçi, “Devlet felsefesinde insan olan bir toplumuz ve bunun en önemli göstergelerinden biri de “Insani yasat ki devlet yasasin” düsturudur. Insanin yasamasinda sonsuz emegi olan saglik çalisanlarimizi biz apayri bir yerde görüyoruz. Bir yillik görev süremiz boyunca da saglik alaninda çok güzel islere ve etkinliklere imza attik. Bizim Saglik Bilimleri Fakültemiz sadece egitim verilen bir yer degil Anadolu’nun mayasina ruh asilayan bir merkez ve Türkiye çapinda adindan söz ettiren fakülte durumundadir” diye konustu.

Insani bütün olarak kabul eden bir yönetim anlayisina sahip olduklarinin altini çizen Prof. Dr. Harun Çiftçi, “Bu yönetim felsefemiz içerisinde de en önemli yeri saglik alaninda ki yatirimlarimiz ve gelismeler olusturmaktadir. Gelisim sürecimize hizla devam ederken birkaç odak noktasi üzerinde yogunlasiyoruz. Ama su bir gerçek ki, saglik odagimiz bizi sürükleyen lokomotifimiz. Bunun en büyük ayagi da Uluyazi Kampüsü’ne yapacagimiz ve Türkiye’nin en modern saglik kampüslerinden biri olacak olan 17 bin metrekarelik Saglik Bilimleri Kampüsümüz olacak. ÇAKÜ’de, Çankiri’da ve Türkiye’de bir saglik kültürü olusturacagiz. Bu kültür dogrultusunda saglik ordusunun iyi yetismis neferleri olarak insanimiza hizmet edeceksiniz. Daimi tekamül içerisinde heyecanimizi hep diri ve zinde tutacagiz. Bu heyecanda bizi alip daha iyi yerlere götürecek. Çankiri Karatekin Üniversitesi’nin en önemli misyonu mezunlarinin kendisini en iyi sekilde temsil etmesini saglamaktir. Yani burada aldiklari egitimi, hizmeti, güzellikleri gittikleri her yerde paylasmalaridir. Bizim saglik alninda köklü bir geçmisimiz var. Anadolu’nun ilk Darüssifasi Çankiri’da, tip alaninin ve Eczaciligin imgeleri Çankiri’da. Yani böylesine bir ortam da biz saglik alaninda ki yetkinligimizi önümüzde ki süreçte arttiracagiz. Bu vesileyle bir kez daha Hemsirelik Haftasini içtenlikle kutluyorum” seklinde konustu.

Rektör Çiftçi’nin konusmasinin ardindan ÇAKÜ Sanat, Tasarim ve Mimarlik Fakültesi Müzik Bölümü ögretim üyeleri Dr. Ögr. Üyesi Elvan Karakoç, Dr. Ögr. Üyesi Tugba Çaglak Eker ve Ögr. Gör. Yagmur Yasar bir müzik dinletisi ile katilimcilarin kulaklarin pasini sildi. Doç. Dr. Gülten Koç, küresel sagligi güvence altina almak için hemsirelige yatirim yapilmasi ve hemsire haklarina saygi duyulmasi gerektigine vurgu yapti. Koç, “Hemsireler dünya sagligi ve gelecegin saglik bakimi için öncü bir sestir. Bu baglamda egitim, liderlik, meslek ve meslegin icrasi olmak üzere politik olarak odaklanmasi gereken dört alan var. Pandeminin sonucu olarak ortaya çikan ve öncelikli ele alinmasi gereken iki alan ise hemsirelerin güvenliginin yanisira hemsirelerin saglik ve esenliginin teminidir. Hemsireler sürdürebilir kalkinma hedeflerine ulasmada çok büyük ve çok önemli rollere sahiptir. 2022 ICN temas raporunda, küresel saglik önceliklerini ele alma amacina yönelik olarak hemsirelerin bu konudaki rollerini ve sorumluluklarini yerine getirmelerini saglamak için gerek duyulan rehberlik unsurlari ve stratejik eylemlerde yer almaktadir” ifadelerini kullandi.

Doç. Dr. Gülten Koç, özellikle korona virüs sürecinde tüm saglik çalisanlari ile birlikte hemsirelerin de yasadigi saglik sorunlari, ekonomik ve sosyal yasam ve aile sorunlari ile ilgili detaylar vererek yapilmasi gereken çalismalari anlatti. Neden ve ne için hemsirelik fakülteleri açilmasi gerektigini ve bu fakültelere yapilacak yatirimlar ve uygulanacak müfredatlar hakkinda da bilgi veren Doç. Dr. Gülten Koç, konusmasini tüm hemsirelerin gününü kutlayarak bitirdi. Etkinlik soru - cevap bölümü ve toplu fotograf çekimi ile sona erdi.
Kaynak: İHA