Deniz Aslani-2022 Tatbikati Yarin Yapilacak

Sahil Güvenlik Komutanliginin sevk ve idaresinde düzenlenen Deniz Aslani-2022 Arama Kurtarma Davet Tatbikati’nin fiili bölümü, Türk Arama Kurtarma Bölgesi içerisinde Ege Denizi’nin uluslararasi sularinda ve Türk hava sahasinda yarin gerçeklestirilecek.

Deniz Aslani-2022 Tatbikati Yarin Yapilacak
Deniz Aslani-2022 Arama Kurtarma Davet Tatbikati’nin fiili bölümü, Türk Arama Kurtarma Bölgesi içerisinde Ege Denizi’nin uluslararasi sularinda ve Türk hava sahasinda yarin gerçeklestirilecek. 19 ülkeden 27’si yabanci toplam 47 gözlemcinin takip edecegi tatbikatin ilk senaryosunda, Türk Arama Kurtarma Bölgesi’nde su alarak batmakta olan bir ticari gemiden tehlike sinyali alinmasi üzerine gemi mürettebatinin kurtarilmasi icra edilecek. Ikinci senaryoda ise tehlike sinyali alinan ve yanmaya baslayan yolcu motorunun personelinin kurtarilmasi gerçeklestirilecek.

Tatbikat için Konak Orduevinde düzenlenen basin brifinginde tatbikatla ilgili bilgi veren Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutani Tugamiral Serkan Tezel, normalde 2 yilda bir yapilan tatbikatin Covid-19 salgini nedeniyle en son 2018 yilinda yapilabildigini söyledi.



Tatbikatin, Türk Arama Kurtarma Teskilati içinde yer alan askeri ve sivil unsurlar ile Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Güvenlik Kuvvetleri Komutanligi’nin katilimiyla yapilacagini ifade eden Tugamiral Tezel, tatbikatin iki senaryo halinde yapilacagini açikladi.

Tatbikatin Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Denizcilik Genel Müdürlügü Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi, Sahil Güvenlik Komutanligi Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi, Hava Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi ile diger kurum ve komutanliklara ait acil durum/harekat merkezleri arasindaki koordinasyonu test etmeyi hedefledigini belirten Tezel, Türk Arama Kurtarma unsurlarinin imkan ve kabiliyetlerinin ortaya konacagini dile getirerek, "Müsterek arama kurtarma faaliyetlerinde is birligi ve koordinasyonu üst düzeye çikarmak, Türkiye’nin arama kurtarma imkan ve kabiliyetleri ile Türk Arama Kurtarma Bölgesi içerisindeki uygulamalari uluslararasi camiaya duyurmak, tatbikata katilan unsurlarin arama kurtarma usullerinin uygulanmasina yönelik egitimlerini gelistirmek, arama kurtarma komuta kontrol sistemlerini denemek de hedeflenmektedir. Türk Arama Kurtarma Teskilati tüm unsurlariyla, her ortamda, 7 gün 24 saat, Türk Arama Kurtarma Bölgesinde ve talep edildiginde her yerde arama kurtarma harekati icra etmeye muktedir ve hazirdir" dedi.

Kaynak: İHA