Denizli Irki 'Tokur' Güvercinler Podyuma Çikti

Denizli yöresine özgü güvercin türlerinden biri olan ‘Tokur’ cinsi güvercinler arasinda bu yil 2. kez güzellik yarismasi düzenlendi. Jüri üyeleri, yarismaya katilan 50 güvercin arasindan en güzelini belirleyebilmek için zor anlar yasadi.

Denizli Irki 'Tokur' Güvercinler Podyuma Çikti


Denizli’nin kendine özgü güvercin irklarindan biri olan ‘Tokur’ cinsi güvercinler arasinda ‘Güvercin Güzellik Yarismasi’ düzenlendi.

Bu yil 2. Kez düzenlenen ‘Tokur irki Güvercin Güzellik Yarismasina’ 56 güvercin katildi.

Bu güvercinlerden 50’si jüri tarafindan disiler ve erkekler ayri ayri "Genç" "Yetiskin" ve "Çakal renkli" kategorilerinde degerlendirmeye tabi tutuldu. Ladik Güvercin Kültürü Dernegi bahçesinde açik havada gerçeklestirilen yarismada tüm kategorilerde Faruk Boza’nin yetistirdigi güvercinler birinci oldu. Güvercin yetistiricisi yarisma hakemi ve gözlemcisi Insaat Müh. Dr. Hayri Ün, Türkiye’de sadece bulundugu sehirde yetistirilen 70’in üzerinde güvercin irkinin tespit edildigini, bunlardan 4 tanesinin Denizli’de yetistirildigini söyledi.

Denizli’de güvercin meraklilari tarafindan beslenen endemik güvercin türlerinin "Dolapçi", "Azman" "Tokur" ve "Katal" irklari oldugunu belirten Doç. Dr Hayri Ün, “Bu güvercin irklarinin sahip olduklari irk özellikleri ile yetistirmesi ve korunmasi ve gelecek nesillere aktarilmasi çok önemlidir. Bu güvercin irklarinin irk güzellik yarismalari yapilmaktadir. Denizlili güvercin yetistiricileri tarafindan yetistirilen Denizli güvercinlerinden 2. Tokur irki güzellik yarismasi düzenlendi.

Yarismaya 56 güvercin getirildi.

Bunlardan 50 tanesi yarismaya kabul edildi. Güzellik yarismasi disiler ve erkekler ayri ayri genç, yetiskin ve çakal renkli kategorilerinde düzenlendi.

Yarismamizin hakemlik görevini Erol Kiritoglu, Cüneyt Arikan, Numan Bilgihan, Iskender Damgaci ve Irfan Büyükdag üstlendi. Yarismamiza gerçekten çok büyük katilim oldu. Hepsi birbirinden güzel güvercinler arasinda puan vermekte zorlandigimiz zamanlar oldu” dedi.



Yarisma aksam saatlerine kadar sürdü

2. Tokur Irki Güzellik Yarismasinin aksam saatlerine kadar sürdügünü belirten Doç. Dr. Hayri Ün, “Jüri tarafindan yapilan degerlendirme ile güvercin yetistiricisi Faruk Boza’nin güvercinleri, yetiskin erkekler, yetiskin disiler, genç erkekler, çakal erkekler ve çakal disiler kategorisinde birincilik kazandi. Yarismaya katilarak derece alan tüm güvercin yetistiricilerimiz için ödül töreni düzenleyecegiz. Hasta görünen, parazit tasiyan, kirli, tüyleri kesik veya eksik güvercinler yarismaya alinmamistir” dedi.

Kaynak: İHA