Alerji Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Çamasirlari Açik Havada Kurutmak Polen Alerjisini Tetikleyebilir'

Polenlerin çamasirlara kolayca yapismasi nedeniyle alerjik hastalarin elbiselerini disarida kurutmaktan kaçinmasi gerektigine dikkat çeken Alerji ve Immünoloji Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Ali Kutlu, “Alerjik çocuklar eve geldiklerinde kiyafetleri degistirilmelidir. Kiyafetler açik havada kurutulmamali, saça yapisan polenleri temizlemek için yatmadan önce saçlar yikanmalidir” dedi.

Alerji Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Çamasirlari Açik Havada Kurutmak Polen Alerjisini Tetikleyebilir'
Bahar mevsiminin gelisiyle polen alerjisinin de artisa geçebilecegi konusunda uyarida bulunan Medical Park Ordu Hastanesi Alerji ve Immünoloji Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Ali Kutlu, polen alerjisi olanlara önemli tavsiyelerde bulundu.

Polenler depresyona neden olabilir

Burnun, akcigerlerin ve gözlerin, havada süzülen alerjik maddelerin vücutla temas noktalari oldugunu söyleyen Prof. Dr. Ali Kutlu, “Hava yoluyla tasinan polenler, ev tozu akarlari, küfler baslica çevresel alerjenlerdir. Bahar aylarinda polenler bitkilerin tohumlarina duyarli olan insanlarda öksürük, astim ataklari, geçmeyen burun akintisi, hapsirik, burun, göz kasintisi, sinüzit gibi yakinmalara yol açar. Bu yakinmalarla birlikte halsizlik, yorgunluk ve hatta depresyon hali ortaya çikabilir” diye konustu.



Yesilden uzak durarak polenden kaçamazsiniz

Birçok hastanin kavak polenlerine alerjik olduklarini düsündügünü fakat çogunun çimen polenlerine alerjileri olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Ali Kutlu, sunlari söyledi:

“Yesil alanlardan uzak durarak polenlerden kaçinmak mümkün degildir. Polenler gözle görünmez ve rüzgârla çok genis mesafelere yayilabilir. Tekrarlayan polen alerjisi olanlar sikâyetleri baslamadan mevsim öncesi alerjik hastaliklara yönelik koruyucu ilaçlar kullanmalidir. Ilaç tedavisine ragmen inatçi sikâyetleri olan, sikâyetleri çok uzun süre devam eden hastalar için alerji asilari tedavi alternatifidir. Çimen ve tahil polen alerjileri olanlarin tedavisinde dilalti tabletler kullanilabilmektedir.”

Asi yil boyunca yapilabilir

Polen asilarinin yil boyunca yapilabilecegini ifade eden Prof. Dr. Ali Kutlu, “Asilamaya sezondan 2 ay önce baslamakta fayda vardir. Enjeksiyon formundaki asilar, ilaçlar gibi SGK ödeme kapsamindadir. Hastalarin hangi polene alerjik olduklarinin tespiti için alerjik hastaliklar uzmanlarina müracaat etmeleri gerekmektedir. Polen alerjisi olan hastalar, bazi basit korunma önlemlerinden dahi fayda görebilirler” seklinde konustu.



Çamasirlari açik havada kurutmamaya özen gösterin

Polenlerin çamasirlara kolayca yapistigi için alerjik hastalarin elbiselerini disarida kurutmaktan kaçinmalari gerektiginin altini çizen Prof. Dr. Ali Kutlu, “Alerjik çocuklar eve geldiklerinde kiyafetleri degistirilmelidir. Kiyafetler açik havada kurutulmamali, saça yapisan polenleri temizlemek için yatmadan önce saçlar yikanmalidir. Günlük kiyafetler yatak odasinda çikarilmamalidir. Göz alerjisi olanlar genis günes gözlükleri kullanabilir. Araçlarimizin polen filtreleri sezon öncesi degistirilmeli ve mümkünse araç kullanirken camlar açilmamalidir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA