ABD Disisleri Bakanligindan Kongre'ye Türkiye'ye F16 Satilmasi Için Tavsiye Mektubu

ABD Disisleri Bakanligi, Kongre’ye Türkiye’ye F-16 tipi savas uçagi satisinin ABD çikarlarina hizmet edecegini belirten bir tavsiye mektubu göndererek, “F-16 satisi, ABD çikarlariyla uyumlu ve NATO’nun uzun vadeli planlarina hizmet edecektir" ifadelerini kullandi.

ABD Disisleri Bakanligindan Kongre'ye Türkiye'ye F16 Satilmasi Için Tavsiye Mektubu
ABD Disisleri Bakanligi, Türkiye’ye F-16 tipi savas uçaklarinin satilmasi için adim atti. Bakanlik, Kongre’ye gönderdigi tavsiye mektubunda, ABD Baskani Joe Biden yönetiminin Türkiye’ye potansiyel F-16 savas uçagi satisinin ABD’nin ulusal güvenlik çikarlariyla uyumlu olacagini ve ayni zamanda NATO’nun uzun vadeli birligine hizmet edecegine inandigini belirtti.

Mektupta, "F-16 satisi, ABD çikarlariyla uyumlu ve NATO’nun uzun vadeli planlarina hizmet edecektir" ifadelerine yer verilirken, ayni zamanda Türkiye’nin Ukrayna’ya olan destegi ve savunma baglari, "bölgedeki kötü niyetli hareketler için önemli bir caydirici" olarak nitelendirildi.

Mektupta, "Biden yönetimi, Türkiye ile uygun ABD savunma ticaret baglarinin, ABD ulusal güvenligi, ekonomik ve ticari çikarlarinin yani sira, uzun vadeli NATO ittifaki birligi ve çikarlari için de gerekli olduguna inaniyor" ifadeleri kullanilarak, Disisleri Bakanligi’ndan önerilen F16 satisi için Kongre’nin onayinin gerektigi belirtildi. Mektupta, ABD’den Türkiye’ye F16 satisi için herhangi bir güvence veya zaman çizelgesi sunulmadi.

Geçtigimiz yil ekim ayinda Türkiye, ABD’den 40 adet F-16 Savas uçagi ve F-16’lar için 80 adet modernizasyon kiti satin almak için talepte bulunmustu. Anlasmanin saglanabilmesi için ABD hükümetinde onay sürecinin sonuçlanmasi bekleniyordu.

ABD, Türkiye’nin S-400’ler satin almasinin ardindan Türkiye’ye F16 satilmasina iliskin talep de yanitsiz kalmisti. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, ABD Baskani Joe Biden’la 10 Mart’ta yaptigi telefon görüsmesinde Türkiye’nin savunma sanayisine yönelik tüm "haksiz" yaptirimlari kaldirmanin zamaninin geldigini ve Türkiye’nin F-16’lari satin alma talebinin mümkün olan en kisa sürede sonuçlanmasini bekledigini söylemisti.
Kaynak: İHA