Prof. Dr. Ekrem Kalan Açiklamasi 'Kahve Alanya'dan Gelecek'

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Biyosistem Mühendisliginde Tropikal Meyveler Üretim Serasi törenle açildi. Programin açilisinda konusan Rektör Ekrem Kalan, Biyosistem Mühendisliginin basta tropikal meyveler olmak üzere kahve üretimi noktasinda Alanya’ya önemli katkilar sunacagini belirterek, “Ilk kahve fidelerimizi seralarimiza ektik. Güzel sonuçlar elde edecegimize inaniyorum. Istedigimiz sonuçlara ulastigimiz takdirde yeni mottomuz kahve yemenden degil, Alanya’dan gelecek” dedi.

Prof. Dr. Ekrem Kalan Açiklamasi 'Kahve Alanya'dan Gelecek'
Alanya tarimina ve üreticisine tropikal meyve üretme noktasinda yapilacak bilimsel çalismalarla isik tutacak olan Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rafet Kayis Mühendislik Fakültesi Biyosistem Mühendisligi bünyesinde kurulan uygulama seralarinin açilisi düzenlenen törenle gerçeklestirildi.

Törene, ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Özgür Kasim Aydemir, Genel Sekreter Dr. Sinan Kartal, dekanlar, akademik ve idari personel katildi.



“Biyosistem Mühendisligi bölgenin ihtiyaçlarina cevap verecek”

Bölgenin ihtiyaçlarina ARGE ve mühendislik düzeyinde hizmet vermek için Biyosistem Mühendisligini kurduklarini ifade eden Rektör Kalan, “Subtropikal iklim özelliklerinin görüldügü bu bölgede 24 çesit bitkinin yetistirilmesi mümkündür. Bu baglamda 2020 yili içerisinde bizler Genel Sekreterimiz Dr. Sinan Kartali’nda destekleri ile Rafet Kayis Mühendislik Fakültemiz bünyesinde Biyosistem Mühendisligini kurmayi hedef edindik. Klasik bir Ziraat Fakültesi kurmak yerine ziraat ürünlerine yönelik ARGE çalismalarinin mühendislik düzeyinde yürütülebilecegi Biyosistem Mühendislik bölümünü kurduk. Bölümümüz, bölgenin ihtiyaçlarina çok daha fazla cevap verecektir” seklinde konustu.



“Üniversite çiftçilere kilavuz olacak”

Bölgede çiftçiler tarafindan bazi tropikal meyveler üretilse de bölge halkinin akademik bilgi ve tecrübeye ihtiyaç duydugunun önemini vurgulayan Rektör Kalan, degisen iklim kosullarina gerek nüfusun artisi gerekse de suya duyulan ihtiyacin gittikçe artmasi bizleri yeni arayislara itiyor. Hocamizin da ifade ettigi üzere suyu daha az tüketen katma degeri yüksek ürünlere yönelik çalismalar yapmak zorunlu hela gelmistir. Bu manada, ejder meyvesi basta olmak üzere bu tür tropikal ürünlerden daha az su tüketimiyle daha verimli üretim alamaya çalisacagiz. Ve bu ürünleri iç piyasa basta olmak üzere gerekirse dis piyasaya satisi ile ilgili olarak da çalismalar ancak üniversiteler merkezli olarak yürütülmektedir. Dolayisiyla açilisini yapacak oldugumuz seralar aslinda bu türden akademik çalismalarin yapilacagi bu türden ürünlerin en etkili en verimli sekilde nasil yetistirilmesi gerektigine dair yol haritasini çiftçilerimize sunabilecegimiz çalismalarinda temelini teskil edecektir” dedi.



“Kahve üretimi çalismalarina baslandi”

Kahve üretimi konusunda çalismalara basladiklarini ifade eden Rektör Kalan, kahvenin katma degerinin çok yüksek oldugunu söyledi.

Rektör Kalan, “Bu kadar çok tükettigimiz kahvenin üretiminde Alanya merkez olamaz mi? Denemden bilemeyiz. Kahvenin 20 yili askin süredir iktisadi kosullarda çalismalar yapilmis ama biz artik istiyoruz ki burada bir üniversite var. Bir Biyosistem Mühendisligi var. Bu akademik bilginin tecrübeye dönüstürülüp çiftçilerimizin hizmetine sunulacagi bir çiktiya dönüsmesi sart. Bu manada hocalarimiza bunun üzerine çalismalari için talimat verdik. Sag olsunlar ilk etapta piyasadan edindikleri kahve tohumlari üzerine çalistilar. Insallah basariya ulasirsa artik yeni mottomuz ‘Kahve yemenden degil, Alanya’dan gelecektir’ Insallah bu tür güzel hizmetlerimize basta bölgemiz olmak üzere ülkemize çok önemli katkilar saglar. Ayrica, ülkemizin gelisimine katki saglayacak olan bu türden çalismalarin ortaya konulmasinda emegi geçen herkese basta akademik personelimiz olmak üzere, idari personelimiz ve finansman destegi saglayan firmalarimizi, özel sektör temsilcilerimize tesekkür ediyorum” diye konustu.



“Tropikal meyveler üzerine yogunlasacagiz”

Biyosistem Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Atilgan Atilgan, Rektör Kalan basta olmak üzere seralarin ücretsiz kurulmasina destek veren firma temsilcilerine tesekkür etti. Prof. Atilgan, “Su anda yaklasik 250 metrekarelik bir sera alanimiz var. Ileride bu sera alanlarimizi daha da büyütecegiz. Nisan sonu veya belki Mayis sonunda 5 sera daha yapacagiz ve toplam alanimiz 500 metrekareyi bulacak. Biz biyosistem mühendisligi olarak yöre halkina ve üreticisine isik tutacak çalismalarla destek vermek istiyoruz. Bu baglamda özellikle büyük seramizda tropik meyveler ile ilgili çalismalarimiz olacak. Basta avokado, ejder meyvesi gibi tropikal meyveler üzerine yogunlasacagiz. Ayni zamanda biz tropik meyvelerin yani sira küçük seralarimiz da iyi tarim uygulamalarina deginmek istiyoruz. Insan sagligi üzerinde kimyasal gübre etkilerini azaltacak organik gübre çalismalari yaparak verim konusunda nasil sonuçlar alacagiz bu konu ile ilgili ileriki zamanlarda verilerimizi paylasacagiz” ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan tropikal meyveler serasinin açilisi yapildi.
Kaynak: İHA