Büro Memur-Sen'den 'Esel Mobil Sistemi'ne Dönülsün' Çagrisi

Büro Memurlari Sendikasi (Büro Memur-Sen), memur maaslari için 2000’li yillarin basinda uygulanan Esel Mobil Sistemine geçilmesini önerdi.

Büro Memurlari Sendikasi (Büro Memur-Sen) tarafindan, memur maaslarinin enflasyon karsisinda eridigi belirtilerek çözüm önerisinin sunuldugu yazili bir açiklama yapildi. Açiklamada, kamu görevlilerinin aylik ve ücret artislarinin mevcut durumda toplu sözlesmelerle belirlendigi hatirlatilarak, “Geçtigimiz yil imzalanan 6. Dönem Toplu Sözlesme ile 2022 ve 2023 yilinda kamu görevlilerinin yararlanacagi mali ve sosyal haklar belirlenmistir. Toplu sözlesmenin imzalandigi dönem sonrasinda tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de ekonomik kosullar zorlasmis, yüksek bir enflasyon sürecine girilmistir. Döviz kuru ve enflasyon oranlarindaki artis toplu sözlesme ile elde edilen kazanimlari asindirmistir. Imzalanan toplu sözlesmede enflasyon artislarina karsi koruyucu düzenlemeler bulunmakla birlikte küresel ekonomik verilerdeki bu denli bozulmayi öngörmek mümkün degildir” ifadelerine yer verildi.

Esel Mobil olarak bilinen bu sistemle, satin alma gücünü koruyabilmek için aylik ve ücret artislarinin enflasyondaki artis dikkate alinarak kendiliginden ayarlanmasina imkan saglanmistir. Böylece çalisanlarin aylik ve ücretlerinde dönemsel zamlar yaninda, dönemsel artisin enflasyon artislarinin gerisinde kaldigi aylarda sistem hemen devreye girmis ve yeni dönem beklenmeksizin ilgili aylarda maaslarda otomatik olarak artis yapilmistir” ifadeleri kullanildi.

“Gerekirse her ay, aylik ve ücretlerde artis saglanmalidir”

Açiklamada, “Büro Memur-Sen olarak diyoruz ki: Küresel ekonomik sikintilar ile döviz kuru artislarina bagli olarak toplu sözlesme sonrasi ortaya çikan öngörülemeyen fiyat artislari karsisinda kamu görevlilerinin satin alma gücünü koruyacak girisimlerde bulunulmali, geçmiste uygulandigi gibi ocak ve temmuz aylari beklenmeden refah payi da eklenerek gerekirse her ay, aylik ve ücretlerde artis saglanmalidir” denildi.
Kaynak: İHA