AB'den Rusya'ya Besinci Yaptirim Paketi

AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, Avrupa Birligi’nin (AB) Rusya’ya yönelik besinci yaptirim paketini açiklayarak, "Rusya’dan gelen kömüre yilda 4 milyar euro degerinde bir ithalat yasagi uygulayacagiz" dedi.

AB'den Rusya'ya Besinci Yaptirim Paketi
Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari devam ederken, AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, AB Disisleri ve Güvenlik Politikalari Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile düzenledigi ortak basin toplantisinda AB Rusya’ya yönelik besinci yaptirim paketini açikladi.

Von der Leyen, "Yaptirimlarimizi bir adim daha ileri götürmeyi teklif ediyoruz. Onlari daha genis ve daha keskin hale getirecegiz, böylece Rus ekonomisinde daha da derinlere inecekler’’ dedi.



"Rusya’nin en büyük ikinci bankasi olan VTB’nin de aralarinda bulundugu 4 önemli Rus bankasina tam islem yasagi konacak2

Söz konusu besinci paketinin alti ayagi oldugunu aktaran von der Leyen, “Ilk olarak, Rusya’dan gelen kömüre yilda 4 milyar euro degerinde bir ithalat yasagi uygulayacagiz. Bu, Rusya için bir diger önemli gelir kaynagini kesecek. Ikincisi, Rusya’nin en büyük ikinci bankasi olan VTB’nin de aralarinda bulundugu 4 önemli Rus bankasina tam islem yasagi konacak. Artik piyasadan tamamen kopardigimiz bu dört banka, Rus bankacilik sektöründeki pazar payinin yüzde 23’ünü temsil ediyor. Bu, Rusya’nin mali sistemini daha da zayiflatacak’’ ifadelerini kullandi.

Leyen, "Üçüncüsü, Rus gemilerinin ve Rus tarafindan isletilen gemilerin AB limanlarina erisiminin yasaklanmasi. Bazi muafiyetler, tarim ve gida ürünleri, insani yardim ve enerji gibi temel ihtiyaçlari kapsayacaktir. Ek olarak, Rus ve Belarus karayolu tasimaciligi operatörlerine bir yasak önerecegiz. Bu yasak, Rus endüstrisinin temel mallari elde etme seçeneklerini büyük ölçüde sinirlayacaktir” dedi.



Ilave ihracat yasaklari geliyor

Rusya’ya yönelik yeni yaptirim paketinde dördüncü ayagin ihracat oldugunu bildiren von der Leyen, "Dördüncüsü, Rusya’nin savunmasiz oldugu bölgelerde 10 milyar euro degerinde ilave ihracat yasaklari. Bu, örnegin kuantum bilgisayarlari ve gelismis yari iletkenleri, ayrica hassas makine ve nakliye ekipmanlarini içerir. Bununla Rusya’nin teknolojik tabanini ve sanayi kapasitesini düsürmeye devam edecegiz” ifadelerini kullandi.

Yaptirim paketinin besinci ayaginin ise Rusya’nin ve oligarklarinin odundan çimentoya, deniz ürünlerinden liköre kadar olan ürünlerdeki para akisini kesmek için 5,5 milyar euro degerinde özel yeni ithalat yasaklari içerdigini aktaran von der Leyen, “Bunu yaparken, Rusya ile Beyaz Rusya arasindaki bosluklari da kapatiyoruz’’ dedi.



AB’den Rusya’ya kamu parasi da gitmeyecek

Yeni paketin son ve altinci ayagini açiklayan Leyen, "Altincisi, Rus sirketlerinin üye devletlerdeki kamu alimlarina katilimina yönelik genel bir AB yasagi veya Rus kamu kurumlarina yönelik Avrupa veya ulusal tüm mali destegin hariç tutulmasi gibi çok hedefe yönelik bir dizi önlem aliyoruz. Çünkü Avrupa vergi parasi her ne sekilde olursa olsun Rusya’ya gitmemelidir’’ dedi.

Söz konusu yaptirim paketinin onaylanmasi için AB Komisyonu tarafindan görüsülüp karara baglanmasi gerekiyor.
Kaynak: İHA