Aydin'da Dünya Veteriner Hekimler Günü Kutlandi

Tüm dünyada her yil Nisan ayinin son Cumartesi günü kutlanan Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayisiyla Aydin’da tören düzenlendi.

Aydin'da Dünya Veteriner Hekimler Günü Kutlandi


Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayisiyla Aydin Valiligi önünde düzenlenen çok sayida veteriner hekimin katilimiyla tören düzenlendi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasi ile baslayan törende Atatürk büstüne çelenk sunuldu. Törende konusan Aydin Veteriner Hekimler Odasi Baskani Cemil Sahin Dünya Veteriner Hekimler Günü’nün ilk olarak 2008 yilinda gündeme geldigini ve Dünya Veteriner Hekimleri Birligi’nin (WVA) 2000 yilinda her Nisan ayinin son Cumartesi gününü ’Veteriner Hekimler Günü’ olarak kutlanmasini kararlastirip, ilan etmesi ile kutlanmaya baslandigini belirtti.

Bu tarihin tesadüfen seçilmedigini sözlerine ekleyen Sahin, "Dünya Veteriner Hekimleri Birligi’nin 1863 yilinda Hamburg’da yapilan ilk toplanti ayni zamanda Dünya Veteriner Hekimleri Birligi’nin kurulus tarihi olmustur ve bu gün 1863 yili Nisan ayinin son Cumartesisidir. Türkiye’de Veteriner Hekimler Günü ilk olarak 28 Nisan 2001’de Türk Veteriner Hekimleri Birligi‘nin düzenledigi organizasyon ile kutlanmistir. Bugün ’Dünya Veteriner Hekimler Gününün 22. Yildönümünü’, ’Veteriner Hekimim Zorluklarla Mücadele Gücünün Artirilmasi’ temasi ile kutluyoruz" diye konustu.



Konusmasinin sonunda meslek büyüklerini anan Sahin, "Türkiye’de Veteriner Hekimligi Egitimi ile dizeleri ile dünyayi ayaga kaldiran Milli Sairimiz Mehmet Akif Ersoy; hücre tedavisi, kök hücre çalismalari, sitma etkeni sivrisineklerle mücadelede sulak alanlarda baliklar yardimiyla biyolojik mücadele ve Thalidomid kullaniminin ülkemizde yasaklanarak binlerce çocugun sakat kalmaktan korunmasi çalismalarini yapan, bugünkü meslek amblemimizin de tasarimcisi Istiklal Madalyasi sahibi Ord. Prof. Dr. Süreyya Tahsin Aygün; Istiklal Savasimiz sirasinda Büyük Taarruz öncesi sigir vebasina yakalanan hayvanlari kendisi yiyip, denedikten sonra askere yediren ve milli mücadelemizin kazanilmasinda önemli role sahip Albay Sefik Kolayli; Covid-19 pandemi sürecinde Türkovac adiyla Türk Covid Asisi’ni gelistiren veteriner hekimler Prof. Dr. Osman Erganis, Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz ve Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’yi hatirlamadan geçmek veteriner hekimligi melegine haksizlik olur. Yine ayni sekilde Yozgat’in Sorgun ilçesinde, insanlara sagliksiz gida yedirmemek için verdigi karar neticesinde biçaklanarak öldürülen Vet. Hek. Volkan Lale’yi de rahmetle yad etmek istiyorum. Ismini zikrettigim meslek büyüklerimizden ebediyete intikal etmis olanlari rahmet ve minnetle yad ediyor, bugün hayatta olanlarin ve siz degerli meslektaslarimin ve meslektas adaylarimin ’Dünya Veteriner Hekimler Gününü’ kisisel, mesleki saygi ve sevgi ile kutluyorum" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA