Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy Açiklamasi 'Dogu Ve Donbass Bölgesi'nde Birliklerimizi Güçlendiriyoruz'

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Rusya’nin, Donbass Bölgesi ve ülkenin güneyini ele geçirmeyi amaçladigini belirterek, "Dogu ve Donbass Bölgesi’nde birliklerimizi güçlendiriyoruz” dedi.

Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilari devam ederken, Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy’den yeni bir açiklama geldi. Rusya’nin, Ukrayna’dan çekilmesinin basit olmayacagini söyleyen Zelenskiy, “Topraklarimizi basitçe terk edeceklerine dair bos umutlara sahip olmamaliyiz. Bu nedenle her birimiz elimizden gelen her seyi yapmaya devam etmeliyiz. Her açidan mümkün oldugunca silahli kuvvetlerimizi desteklememiz, ekonomimizi gelistirmemiz gerekir” ifadelerini kullandi.

"Sumi ve Çernihiv bölgelerindeki bazi alanlarin kontrolü ele geçirildi"

Zelenskiy, Ukrayna ordusunun Sumi ve Çernihiv’de bazi noktalari tekrar geri kazandigini belirterek, “Savunucularimiz Sumi ve Çernihiv bölgelerindeki bazi alanlarin kontrolünü ele geçirmeye devam ediyor. Geçici olarak isgal edilen bölgelerde giderek daha fazla Ukrayna ulusal bayragi dalgalaniyor. Ukrayna Silahli Kuvvetleri, isgalcileri savasmadan rahat birakmiyor. Dogu yönünde ve Donbas’ta savunmamizi güçlendiriyoruz. Düsmanin dogudaki baskiyi artiracak rezervleri oldugunun farkindayiz. Rus birliklerinin amaci nedir? Hem Donbas’i hem de Ukrayna’nin güneyini ele geçirmek istiyorlar. Bizim amacimiz nedir? Özgürlügümüzü saglamak, topraklarimizi ve insanlarimizi korumak. Kahramanlarimiz Mariupol’de düsman birliklerinin önemli bir bölümünü geride tutmaya devam ediyor. Bu sehirdeki direnis sayesinde diger kentlerimizdeki direnislerimizde direnç ve cesaret, ayrica önemli bir zaman da kazanildi. Bu düsmanimizin taktiklerini ve yeteneklerini kiran bir zamandi” seklinde konustu.



"Isgalciler barisçil insanlara ates açti"

Ukrayna’nin müttefiklerinden silahlar alamadigindan da bahseden Zelenskiy, “Ne yazik ki, Ukrayna henüz yeterince modern füzesavarlar ve uçaklar alamadi. Ortaklarimizin saglayacagi seyleri alabilirdik. Bunu hala yapabilirler. Energodar’imizin sakinlerine tesekkür etmek istiyorum. Bugün sehirlerini savunmak için mitinge giden cesur Ukraynalilara. Buna karsilik Isgalciler barisçil insanlara ates açti ve el bombalari kullandi. Geçici olarak isgal edilen sehirlerde sokaklara dökülen herkese minnettarim. Korkmayin ve disariya çikin. Daha fazla insan, protesto ettikçe isgalcilerin bizi yok etmesi özgürlügümüzü yok etme amaci daha zor oluyor” ifadelerini kullandi.

"Avrupa’da, Putin’i destekleyen tek kisi Macaristan Basbakani"

Macaristan’in, Moskova’ya destek oldugunu ima ederek Budapeste yönetimini elestiren Zelenskiy, “Avrupa’da, Putin’i destekleyen tek kisi Macaristan Basbakani. Savasi durdurmak için çaba göstermediler. Bütün Avrupa baris istiyor. Tüm Avrupa, savas alaninin Mariupol’den Budapeste’ye, Harkov’dan Krakov’a veya Çernihiv’den Vilnius’a tasinmasini istemiyor. Tüm Avrupa savasi durdurmaya, barisi yeniden saglamaya çalisiyor. O halde Budapeste neden tüm Avrupa’ya, tüm uygar ülkelere karsi? Bizim için önemli olan halkin görüsüdür. Ukrayna halki Macar halkini destekliyor. Macar halki Ukrayna halkini destekliyor. Politikacilar gidicidir” dedi.

Kaynak: İHA