Zelenskiy Açiklamasi 'Rusya'nin Yargilanmasi Için Özel Uluslararasi Mahkeme Kurulmasini Görüstük'

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile düzenledigi ortak basin toplantisinda, “Guterres ile Rusya için isledigi suçlar nedeniyle özel bir uluslararasi mahkeme kurulmasi konusunu ele aldik” dedi.

Zelenskiy Açiklamasi  'Rusya'nin Yargilanmasi Için Özel Uluslararasi Mahkeme Kurulmasini Görüstük'
Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna’nin Bucha, Irpin ve Borodyanka kentleri ziyareti sonrasi baskent Kiev’de Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ile bir araya geldi. Görüsmenin ardindan Guterres ile ortak basin toplantisi düzenleyen Zelenskiy, Guterres’e Rusya’nin ülkesine saldirilarina karsi tutumundan dolayi tesekkür ederek, “Mevcut gerilimin tirmanmasinin önlenmesi için çesitli mekanizmalarin devreye alma girisimlerinizi takdir ediyoruz. Baris için tüm sanslar kullanilmali. Bugün Genel Sekreterin Kiev’e bagli kentleri ziyaret ederek Rusya’nin Ukrayna’daki savas suçlarina bizzat tanik olmasinin önemli oldugunu düsünüyorum” dedi.



“RUSYA’NIN YARGILANMASI IÇIN ÖZEL ULUSLARARASI MAHKEME KURULMASINI GÖRÜSTÜK”

Rusya’nin isledigi savas suçlari için yargilanmasi gerektigi yönündeki talebini yineleyen Zelenskiy, Guterres ile yaptiklari görüsmede de bu konuyu ele aldiklarini ifade ederek, “BM Insan Haklari Izleme Misyonu, Rusya ve Rus ordusu tarafindan islenen tüm suçlari belgelemeye devam etmelidir. Gerçek su ki Rusya, Ukrayna insanlarina ve kentlerine, Avrupa kitasindaki 2. Dünya Savasi’ndan sonra ilk kez kötülük ve suç getirdi. Sayin Guterres ile görüsmemizde Rusya için isledigi suçlar nedeniyle özel bir uluslararasi mahkeme kurulmasi konusunu ele aldik” ifadelerini kullandi.

“UKRAYNA, AZOVSTAL’DAN INSANLARIN TAHLIYESI IÇIN MÜZAKERELERE HAZIR”

Guterres’in geçtigimiz günlerde Rusya’nin baskenti Moskova’da, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile görüsmesinde Azovstal fabrikasina siginanlarin tahliyesine yönelik önerisini önemli bulduklarini ifade eden Zelenskiy, “Sayin Guterres’in, Moskova’da, insanlarimizin Mariupol kentinden özellikle de Azovstal fabrikasindan tahliyesi konusunu gündeme getirmesi çok önemli. Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in, Azovstal fabrikasinda çatismalarin sona erdigine yönelik sözlerine ragmen burasi Rus ordusu tarafindan barbarca bombalamalara maruz kaliyor. Ukrayna, Azovstal’dan insanlarin tahliyesi için acil müzakerelere ve varilan anlasmalarin derhal uygulanmasina hazir. Rusya’nin da bu insanlara insanca muamele edilmesini bekliyoruz. Umuyoruz ki genel sekreterin bu konumu da etkili olacaktir. Buna mümkün olan her sekilde katkida bulunmaya haziriz” dedi.



“MARIUPOL KONUSUNU ISTISARE ETMEYE DEVAM EDIYORUZ”

Zelenskiy’in ardindan söz alan BM Genel Sekreteri Guterres ise, Mariupol kentindeki tahliyelerin gerçeklesmesi konusunda istisarelerin sürdügünü söyleyerek, “Sayin Baskan ve Ukrayna halki. Size pes etmedigimizi söylemek istiyorum. Hayat kurtarmak ve insan acisini en aza indirmek için acil pratik önlemlerin yani sira tam bir ateskes çagrisinda bulunmaya devam edecegiz. Etkili insani koridorlar, yerel çatismalarin durdurulmasi, siviller ve magdurlar için güvenli yollar. Bugün Mariupol sakinlerinin böyle bir adima ihtiyaci var. Moskova’da, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin sivillerin Azovstal’dan tahliye çalismalarina Birlesmis Milletler ve Uluslararasi Kizilhaç Komitesi’ni dahil edilmesini kabul etti. Bugün Sayin Zelenskiy ve ben bu konuyu tartisma firsati bulduk. Su anda bu öneriyi uygulamak için yogun istisareler sürüyor” ifadelerini kullandi.

Rus ordusu Kiev’i vurdu

Rus ordusu, Guterres’in Kiev ziyareti sirasinda ise baskenti iki füze ile hedef aldi. Füzelerden birinin sivil bir binanin zemin katina isabet ettigi bildirildi.

^

(Erhan Altiparmak - IHA)
Kaynak: İHA