'Yarindan Itibaren Okullarda Maske Kullanimini Kaldirmis Bulunuyoruz'

Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, yarindan itibaren 18 milyon ögrenci ve 1,2 milyon ögretmenin bulundugu okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde maske kullanim zorunlulugunu kaldirildigini ifade etti.

'Yarindan Itibaren Okullarda Maske Kullanimini Kaldirmis Bulunuyoruz'
Bir dizi ziyaret için Bartin’a gelen Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, Valilik ziyaretinde açiklamalarda bulundu. Saglik Bilim Kurulu’nun aldigi maske zorunlulugunun kaldirildigi kararin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan açiklandigini hatirlatan Bakan Özer, yüz yüze egitimin önemine de dikkat çekti. Bakan Özer, "6 Eylül 2021 tarihi itibariyle bildiginiz gibi 2021-2022 egitim ögretim yilina kararli bir sekilde tüm kademelerde yüz yüze egitime kesintisiz bir sekilde devam ettik. Ve bu sürece bu gün itibariyle yeni bir evreye dönüsen bu süreci egitimin tüm ortamlarinda kesintisiz bir sekilde yüz yüze bir sekilde devam ettirmenin memnuniyeti içerisindeyiz. Biliyorsunuz bugün Cumhurbaskanimiz saglik bilim kurulunun toplantisindan sonra artik kapali mekanlarda maske kullanim zorunlulugunu kaldirdigini açikladi.

Biz de Milli Egitim Bakanligi olarak yarindan itibaren okul öncesinden ilkokula, ilkokuldan orta okula, ortaokuldan liseye kadar 18 milyon ögrencimizin egitim aldigi tüm okullarda artik kapali mekanlarda maske kullanimini hem ögrencilerimizden hem de ögretmenlerimizden kaldirmis bulunuyoruz. Bu süreç gerçekten çok zorlu bir süreç oldu. Özellikle yüz yüze egitime bir buçuk yil ara verdikten sonra kararli bir sekilde yüz yüze egitime baslayabilmek çok ciddi bir irade gerektiriyordu. Milli Egitim Bakanligi olarak özellikle iki nokta üzerinde israrla durduk. Birincisi okullarin tüm toplumlarda oldugu gibi okullarin ilk açilmasi ve son kapatilmasi gerektigi yerler oldugu gerçegi ikincisi de artik bir buçuk yil aradan sonra yüz yüze egitime verilen aradan sonra okullarin açik kalmasinin artik bir egitim meselesi olmaktan çikip milli güvenlik meselesine dönüstügüne israrla vurgulamamizdi. Gelinen noktada ne kadar isabetli bir karar verdigimizi tüm toplum gördü. Bu gün Cumhurbaskanimizin açiklamalari da bunu teyit etti. Elbette bu kolay bir süreç degildi. Türkiye’de egitim sistemi yaklasik 18 milyon ögrencinin, 1,2 milyon ögretmenin yer aldigi devasa bir sistem. Dolayisiyla bu süreçte Türkiye’nin normallesmesi, okullarin yüz yüze açik kalmasindan geçiyordu. Bizim bu kararli durusumuz Türkiye’nin normallesmesini hem kolaylastirdi hem de hizlandirdi. Bu kolay bir süreç olmadi. Bakanligimizin tüm bürokrasisine tesekkür ediyorum. Gece gündüz demeden illerdeki gelismeleri beraber takip ettiler. Siniflardaki vaka durumlarini temasli durumlarini birebir takip ettiler. Saglik Bilim Kurulu’na çok tesekkür ederim. Bize bu süreç içerisinde rehberlik yaptilar. Yine bu sürecin en büyük kahramanlari egitimin kahramanlari olan sevgili ögretmenlerimiz. 1,2 ögretmenimize Bartin’dan sükranlarimi sunmak istiyorum" dedi.



"Gerekli önlemler alindigi zaman okullar en güvenli kurumlardir"

Yüz yüze egitime devam etmenin bir milli güvenlik meselesi haline geldigine dikkat çeken Bakan Mahmut Özer, mesleki egitim camiasinin salgin sürecindeki katkilarini hatirlatti. Okullarin egitimin ötesinde kisisel ve psikolojik gelisimi ve akran egitiminin yapildigi yerler oldugunu ifade eden Bakan Özer, sunlari kaydetti:

"Bu süreçte okullarin açik kalmasi için ne kadar fedakarlik gösterdiklerine hep birlikte sahit olduk. Çünkü maskelerle ders anlattilar. Asilanma oranlari sadece Türkiye ortalamasi üzerinde gerçeklesmedi. Çogu OECD ülkesinin ögretmenlerinin asilanma oraninin çok üzerinde bir asilanma oranini Türk toplumuna örneklik olarak gösterdiler. Ögretmenlerimizle ben gurur duyuyorum. Ögretmenlerimiz sadece ders anlatiminda fedakarlik göstermedi. Ayni zamanda tüm illerimizde valiliklerimizin koordinasyonuyla vefa çalisma gruplariyla çok fedakarlik gösterdiler. Kendilerine vatandaslarimizin yaninda yer aldiklari onlarin dertleriyle hemhal olduklari için çok tesekkür ediyorum. Bu sürecin baska kahramanlari vardi. Meslek egitim camiasi, Covid salgininin baslangicindan itibaren salginla mücadeleyi kolaylastiran maskeden dezenfektana yüz koruyucu siperlikten tek kullanimlik önlüge, solunum cihazi, maske makinesi ve hizli antijen kitine kadar bu süreçte mücadeleyi kolaylastiracak tüm enstrümanlari hizli bir sekilde üretip vatandaslarimiza ve saglik çalisanlarina ücretsiz bir sekilde ulastirdilar. Milli Egitim Bakani olarak sunu iddia edebilirim. Eger bu süreçte mesleki egitim aktif olmasaydi bu mücadelenin baslangiç evresi çok daha zor gerçeklesecekti. Tüm illerimizde valiliklerimizin, kaymakamliklarimizin en yardimcisi bu maske, dezenfektan üretimine kadar her türlü üretim kapasitesini bu salginla mücadele için kullanan mesleki egitim okullarimiz ve ögrencilerimiz oldu. Kara gün dostu olan mesleki egitim camiasindaki ögretmenlerimize, okul yöneticilerimize ve ögrencilerimize sükranlarimi sunuyorum. Insallah bu salgini bir daha yasamayiz. Artik unutulur gider. Ama tekrar farkli salginlar veya olaganüstü kosullar olsa bile su 7 aylik deneyim sunu gösterdi. Gerekli önlemler alindigi zaman okullar toplumlardaki en güvenli kurumlardir. En güvenli ortamlardir. Çünkü okullar sadece egitimin ötesinde kisisel gelisimlerin, psikolojik gelisimin ve akran egitiminin yapildigi ve bir ülkenin gelecegini insa eden gençlerin yetistigi mekanlardir. Onun için bu mutlu animizi artik Covid-19 salgini süreciyle alakali yarindan itibaren maskeleri de çikarttigimiz bu süreci bu sekilde basarili bir sekilde tamamladigimizi tüm toplumumuza ifade etmekten büyük mutluluk duyuyorum. Bu süreçte valilerimiz, kaymakamlarimiz, mülki idare amirlerimiz bizim en önemli paydaslarimizdi. Kendilerine de minnettariz."

(Onur Altindag - Bülent Bostanci/IHA)
Kaynak: İHA