Türkiye-BAE Kapsamli Ekonomik Ortaklik Anlasmasi Müzakereleri Basladi

Ticaret Bakani Mehmet Mus, “Türkiye ve BAE’nin mevcut basari hikayelerine, çok daha ileri seviyedeki yeni is birliklerini eklemelerini heyecanla bekliyoruz. Söz konusu anlasmanin yürürlüge girmesiyle birlikte son olarak BAE ile 2017 yilinda yaklasmis oldugumuz 15 milyar dolarlik ikili ticaret hacmi hedefini kisa zamanda yakalayacagiz” dedi.

Türkiye-BAE Kapsamli Ekonomik Ortaklik Anlasmasi Müzakereleri Basladi


Ticaret Bakani Mehmet Mus ile Birlesik Arap Emirlikleri Dis Ticaretten Sorumlu Devlet Bakani Thani Bin Ahmed Al Zeyoudi, “Türkiye-Birlesik Arap Emirlikleri Kapsamli Ekonomik Ortaklik Anlasmasi” kapsaminda basin toplantisi düzenledi.

Kapsamli Ekonomik Ortaklik Anlasmasi ile Türkiye ve BAE’nin, ticari ve ekonomik iliskilerini daha kapsamli ve derin sekilde gelistirme imkanina kavusacagini belirten Bakan Mus, " Cumhurbaskanimizin himayelerinde Subat ayinda Abu Dabi ve Dubai’ye gerçeklestirdigimiz ziyaretler, BAE ile kültürel, siyasi ve ekonomik iliskilerimiz çerçevesinde yeni bir dönemin kapilarini ardina kadar aralamistir. Bu temaslar, ayrica burada baslangicini yaptigimiz Kapsamli Ekonomik Ortalik Anlasmasi müzakerelerinin de temelini olusturmustur. Birlesik Arap Emirlikleri, 8 milyar dolarlik ikili ticaret hacmi ile Türkiye’nin halihazirda Körfez bölgesindeki en büyük ticaret ortagi konumundadir” dedi.



“BAE’nin ülkemizdeki yeni yatirimlari ve ticari is birliklerinin sayisi katlanarak artmaktadir”

Birçok Türk firmasinin, BAE’de basarili islere imza attigini ifade eden Bakan Mus, “Emirliklerin kamu istirakleri ve firmalari, ülkemizde farkli sektörlerde etkin biçimde faaliyet göstermekte olup, BAE’nin ülkemizdeki yeni yatirimlari ve ticari is birliklerinin sayisi katlanarak artmaktadir. Bu gelismeler isiginda, bizler bu müzakerelerde yalnizca mal ticaretini kapsayan alisilagelmis bir serbest ticaret anlasmasi müzakere etmiyor, adindan da anlasilacagi üzere gelecegin küresel ticari dinamikleri ile uyumlu yeni nesil bir anlasma modelini hayata geçirmek üzere yola çikiyoruz. Küresel ekonominin zorlu süreçlerden geçiyor. Bu dönemde, ticari korumacilik, pandemi ve bölgesel gerilimlerin, küresel dinamikleri sarsarak uluslararasi ticarette derin yaralar açiyor” seklinde konustu.



“BAE’nin pek çok hizmet sektöründe küresel bir oyuncu haline geldigine sahit oluyoruz”

Küresel ticarette hakim olan düzenleyici kural ve teamüllerin sorgulandigi ve bölgesellesme dalgasinin genisledigi bu süreçte, ticaret diplomasisinin öneminin tekraren perçinlendigini vurgulayan Bakan Mus, "Bu zorlu süreçte Türkiye, küresel ticarette sinif atlamayi basarmistir. Nitekim 2021 yili itibariyle, tarihimizde ilk defa küresel ticaretten aldigimiz payi yüzde 1’in üzerine tasima basarisi gösterdik ve ihracatimizi 225 milyar dolarin üzerine çikardik. Böylesine zorlu bir ortamda saglanan bu basarida, geçmis dönemde insa ettigimiz ticari bütünlesmelerin çipa görevi gördügüne ve pozitif ayrismamizda önemli rol oynadigina inaniyorum. Diger yandan, hem Türkiye hem de BAE, bugün baslatilan müzakerelerin en yakin zamanda tamamlanmasi ile konjonktürel risklere ve imtihanlara karsi daha dirençli hale gelecektir. Son dönemde BAE’nin finans, turizm, havacilik ve teknik müsavirlik gibi pek çok hizmet sektöründe küresel bir oyuncu haline geldigine sahit oluyoruz” diye konustu.



“15 milyar dolarlik ikili ticaret hacmi hedefini kisa zamanda yakalayabilecegiz”

Emirliklerin bu sektörlerdeki hizli gelisimini büyük bir takdirle takip ettiklerini özellikle ifade eden Bakan Mus, “Kapsamli Ekonomik Ortalik Anlasmasi müzakerelerinin tamamlanmasi ile Türkiye ve BAE’nin mevcut basari hikayelerine, çok daha ileri seviyedeki yeni is birliklerini eklemelerini heyecanla bekliyor olacagiz. Öte yandan, söz konusu Anlasmanin yürürlüge girmesiyle birlikte son olarak 2017 yilinda yaklasmis oldugumuz 15 milyar dolarlik ikili ticaret hacmi hedefini kisa zamanda yakalayabilecegiz. Yine bu Anlasmanin hayata geçirilmesiyle yenilenebilir enerji, elektrikli ulasim ve tasimacilik ile yazilim gibi küresel egilimlerin yakalanmasi elzem olan alanlarda yeni yatirimlarin ve projelerin hayata geçirilmesi mümkün olacaktir” dedi.



Bakan Mus, sözlerini söyle tamamladi: “Ortak çabalarla hem Türk hem de Arap is çevrelerinin küresel ekonomideki dönüsüm dalgalarina hazirlanmasi daha mümkün olacaktir. Sayin mevkidasimla birlikte Türkiye-Birlesik Arap Emirlikleri Kapsamli Ekonomik Ortaklik Anlasmasi müzakerelerinin basladigini duyuruyor olmaktan büyük bir memnuniyet duydugumu tekrar ifade etmek istiyorum. Ülkelerimiz arasindaki saglam temellere sahip is birliklerinin ikili ve bölgesel anlamda bizlere her daim önemli kapilar açacagina yürekten inaniyorum.”

"Her iki tarafin anlasmalardan kazançli çikmasi gerekiyor"

BAE ile Türkiye arasindaki anlasmanin görüsmelerinin baslamasindan memnun olduklarini ifade eden BAE Dis Ticaretten Sorumlu Devlet Bakani Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, “Önemli atilimlar yapmak için çalismalara basladik. Bütün dünya ülkeleri ile ortaklik anlasmasi kapsaminda bir çaba içine girmis olduk. Kapsamli Ekonomik Ortaklik Anlasmasi ile önümüzdeki dönemde sanayinin, yatirimlarin artirilmasi ve ister beseri olsun, ister mali olsun, insan kaynaklarindan ve diger kaynaklardan en iyi sekilde yararlanmayi amaçlamaktayiz. Dünya Kovid’den yeni kurtarildi, artik yeni ortakliklara ufuk açmak üzereyiz. Bu ortaklik anlasmasi BAE’nin daha esnek bir ekonomiye dönüsecegini gösteriyor. Her iki tarafin anlasmalardan kazançli çikmasi gerekiyor. Türkiye bunun için önemli bir ortak, son dönemde büyük atilimlara imza atti. Bölge barisinin saglanmasi için, istikrar için çalismalarimizi sürdürüyoruz. Türkiye ile BAE arasindaki iliskiler gelecek vadediyor. Iki ülke arasindaki ikili ticaret hacmi 2019 yilina göre 2020 yilinda büyük bir artis kaydetti ve BAE’nin 2020 rakamlarina bakacak olursa Türkiye’de 5 milyar dolar yatirimi var bunlari is birligi ile artirabiliriz. Ortaklik Anlasmasi ile bu rakamlari artirabiliriz. Iki ülkenin is birliginin daha da artmasini temenni ediyorum’’ ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA