Moldova, Transdinyester'deki Patlamalarin Ardindan Güvenlik Önlemlerini Artirdi

Moldova Cumhurbaskani Maya Sandu, Moldova’dan tek tarafli olarak bagimsizligini ilan eden Rus yanlisi Transdinyester’de dün ve bugün meydana gelen patlamalarin ardindan güvenlik önlemlerini artirdi.

Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari devam ederken, Ukrayna ile siniri bulunan ve Moldova’dan tek tarafli olarak bagimsizligini ilan eden Rus yanlisi Transdinyester’de art arda ikinci günde de patlamalar meydana gelmisti. Moldova Yüksek Güvenlik Konseyi toplantisi sonrasinda konusan Moldova Cumhurbaskani Maya Sandu, Ukrayna sinirinda meydana gelen patlamalar sonrasi Rusya-Ukrayna Savasi’nin Moldova topraklarina siçrama endisesi artarken, Moldovalilara sakin olmalari çagrisinda bulundu. Sandu, patlamalari Transdinyester’i istikrarsizlasmasindan çikar saglayacak olan çesitli gruplarin parmagi oldugunu ifade etti.

Güvenlik Konseyi ise, Transdinyester ile Moldova arasindaki bölge yakinlarinda devriyelerin ve kritik altyapi üzerinde güvenlik kontrollerinin artirilmasini tavsiye etti.

Transdinyester’in sözde yönetimi Ukrayna’yi suçladi

Transdinyester sözde Baskani Vadim Krasnoselsky Rus basinina yaptigi açiklamada, bölgeye yönelik saldirilar konusunda Ukrayna’yi suçlayarak, "Bu saldirilarin izleri Ukrayna’ya gidiyor. Bu saldiriyi organize edenlerin amacinin Transdinyester’i çatismaya sürüklemek oldugunu varsayiyorum" dedi.



Transdinyester’de art arda patlamalar

Transdinyester’in sözde baskenti Tiraspol’de dün Devlet Güvenlik Bakanligi merkez binasi önünde bir dizi patlama meydana gelmis, binanin camlarinin ve kapilarinin hasar aldigi görülmüstü. Ukrayna, patlamalari Rus güvenlik servislerinin planli bir provokasyonu olarak nitelendirmisti. Bugün ise, Grigoriopol ilçesine bagli Mayak köyünde 1960’larda insa edilen Sovyet döneminden kalma 14 radyo yayin merkezinden biri olan Transdinyester Radyo ve Televizyon Merkezi’nde iki ayri patlama meydana gelmis, iki radyo anteni hasar almisti. Söz konusu patlamalarda ölen ya da yaralanan olmadigi bildirildi.

Öte yandan Moldova’dan tek tarafli bagimsizligini ilan eden Rusya yanlisi ayrilikçi bölgeyi hiçbir ülke tanimiyor. Moldova’nin bir parçasi olarak taninan Transdinyester’de Rusya, 1990’larin basindan beri askeri varligini sürdürüyor.
Kaynak: İHA