Içisleri Bakani Süleyman Soylu Açiklamasi 'Afetlerin Aci Tecrübeleri Var'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, "Afetlerin aci tecrübeleri var, afetlerin söyle bir sonucu da var; sehirler yenileniyor. Binalar yenileniyor, hem de altyapilariyla beraber yenilenmis oluyor. Yeni dönemin hem imar ve insa açisindan hem de ihya açisindan modelleri de ortaya çikmis oluyor" dedi.

Içisleri Bakani Süleyman Soylu Açiklamasi 'Afetlerin Aci Tecrübeleri Var'


Içisleri Bakani Süleyman Soylu ile Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, programlari çerçevesinde Elazig’a geldi. Elazig Valiligine geçen bakanlar seref defterini imzaladiktan sonra Il Degerlendirme toplantisina katildi.

Toplanti sonrasinda Bakan Soylu açiklamalarda bulundu. Ülkenin büyük bir sinamadan geçtigini dile getiren Içisleri Bakani Süleyman Soylu, “Elazig depreminden sonra hepimiz yasadik ki; seller, yanginlar, depremler, çig yani pesi sira gelen afetlerle ülkemiz büyük bir sinamadan geçti, hem de ayni zamanda insanlarimiz da büyük bir sinamadan geçtiler. Acilar yasadik, sikintilarla karsi karsiya kaldik. Vatandasimizin bu süreçlerden sonra bekledigi devletimizin kendine el uzatmasiydi. Cumhurbaskanimizin ortaya koydugu irade, bize verdigi talimatlar, tüm paydaslarimizla, tüm arkadaslarimizla her an her meseleyi takip etme konusunda ortaya koydugu duyarlilik elbette ki bize ayri bir güç verdi. Sorunlar sikintilar olmadi mi, yani özellikle afette her meselenin kendine ait olusturulabilecek çözümü söz konusu ama Allah’a çok sükürler olsun devletimiz bütün gücüyle beraber bütün kurumlariyla beraber her sorunun üstesinden gelmek için el birligi ile çalisti. Sorunu yumak haline getirmeye degil sorunu çözmeye çalisan bir anlayis ortaya konuldu. Biraz önce Sayin Bakanimizda söyledi; 18 bin ev tamamlandi, 17 bin ev teslim edildi ve digerleriyle ilgili de bütün süreçler ani anina takip ediliyor. Bunun birçogu belki ifade etmek kolay degil ama ev yapilamayacak yerlerde evler yapildi. Köyünden, sehrin içerisinde olan yerlerine kadar. Burada tek bir süreç düsünüldü, vatandasimizin devletine olan itimadin, güvenin sarsilmamasina yönelik adim ortaya konuldu. Hem afet zamaninda hem de afetten sonraki süreçlerde. Elazigli hemserilerimiz, Malatyali hemserilerimiz hakikaten kisin ortasinda çok zor günler geçirdiler ama bu el birligiyle atlatildi” diye konustu.



Afetlerin ögretici oldugunu vurgulayan Bakan Soylu, “Hem kismen bize güven verdi, cesaret verdi vatandasimizin o sabirli davranisi, vakur davranisi hem el birligi ile bütün devletin orada tüm kurumlarinin orada el birligi ile ortaya koydugu süreç bize ciddi bir ögreticilik ortaya koydu. Ondan sonra yasadigimiz her yerde hem vatandasimizla el ele hem de devletimizin tüm kurumlariyla el ele bir süreç yasamis olduk. Afetlerin aci tecrübeleri var, afetlerin söyle bir sonucu da var. Sehirler yenileniyor. Binalar yenileniyor hem de altyapilariyla beraber yenilenmis oluyor. Yeni dönemin hem imar ve insa açisindan hem de ihya açisindan modelleri de ortaya çikmis oluyor. Bu da tekrar söyleyeyim dün Kastamonu Bozkurt’taydik iki gün önce ne baslanmissa ne söylenmisse ortaya konuldu. Hem afet zamaninda hem de afetten sonraki süreçlerde. Elazigli hemserilerimiz, Malatyali hemserilerimiz hakikaten kisin ortasinda çok zor günler geçirdi. Ama bu el birligiyle atlatildi. O zorlugun atlatilmasi buradaki Elazigli hemserilerimize de Malatyali hemserilerimize de söyleyeyim diger karsi karsiya kaldigimiz afetlerde de bize ögretici oldu. Hem kismen bize güven verdi, cesaret verdi vatandasimizin o sabirli davranisi, vakur davranisi hem el birligi ile bütün devletin orada tüm kurumlarinin orada el birligi ile ortaya koydugu süreç bize ciddi bir ögreticilik ortaya koydu. Ondan sonra yasadigimiz her yerde hem vatandasimizla el ele hem de devletimizin tüm kurumlariyla el ele bir süreç yasamis olduk” seklinde konustu.



Konusmalarini sürdüren Soylu, “Afetlerin aci tecrübeleri var. Afetlerin söyle bir sonucu da var sehirler yenileniyor. Hem alt yapisiyla yenilenmis oluyor, binalar yenileniyor, hem de altyapilariyla beraber yenilenmis oluyor. Yeni dönemin hem imar ve insa açisindan hem de ihya açisindan modelleri de ortaya çikmis oluyor. Bu da tekrar söyleyeyim dün Kastamonu Bozkurt’taydik iki gün önce ne baslanmissa ne söylenmisse ortaya konuldu. Tikir tikir isler ilerliyor, bütün bakanliklar ilerliyor, Iller Bankasi, DSI, TOKI, AFAD kendi görevini yapiyor. Tüm bakanliklar kendi görevlerini yerine getiriyorlar. Sivil toplum kuruluslarimiz keza öyle. Onlara da minnettariz, mütesekkiriz. Onlar kendi görevlerini yapiyor. Yine bir hafta önce Izmir’deydik. Bir AFAD konutu prototipi var. Türkiye’de, renksiz en asgari donanimli bir AFAD konutu prototipinden. Bir afet konutu degil. Neredeyse orta üst donanim diyebilecegimiz bir konut yapimiyla ve modeliyle karsi karsiya kaldik. Bu da Türkiye’nin geldigi noktanin ve seviyenin neresi oldugunu göstermektedir. Biz vatandasimiza model ve örnek konut yapacagiz. Köyde de sehir de. O model konutlar önemi bir sekilde bundan sonrasi içinde örnek teskil edecek. Sehirlere bir de karakter kazandiriyor. Afet konutu yapildi bu meseleyi tamamliyorum, bitirelim diye bir anlayis ortaya konulmadi” diye kaydetti.



Devletin elini uzatmasiyla birlikte ortaya konulacak konutlarin o sehre de bir karakter kazandirdigini vurgulayan Soylu, “Bir mimari üslupta kazandiriyor. Onun için bu konuda gayret gösteren Çevre ve Sehircilik Bakanligimizdan belediyelerimize kadar bütün katki koyan herkese sükranlarimizi ifade ediyoruz. Çünkü o günleri hatirliyoruz, bugünleri de görüyoruz. O gün vatandasimizi teselli ederken biz bugünün olabilecegini düsünüyorduk ama vatandasimiz o aci içerisinde bir ümitsizlik ile karsi karsiyaydi. Allah’a hamd olsun milletimize mahcup olmadik. Biz özellikle gerek Çevre ve Sehircilik Bakanligimiz onun alt birimleri TOKI ve diger genel müdürlükleri olsun Iller Bankasi olsun, AFAD olsun, belediyeler olsun, jandarmamiz her birisi el birligiyle çalisildi ve belirli bir noktaya getirildi.

Eger böyle olmasaydi milletimize mahcup olurduk. Allah razi olsun, bu ülkemizin gelismislik seviyesinin bir yansimasidir, ispati, rüstüdür. Eksikler olur mu, bütün hemserilerimiz bilsinler ki eksiklikleri telafi edecek kabiliyet ve kapasitemiz de söz konusudur. Bu açidan da bunu ifade etmek gerekir. Sayin Bakanimiz görmemis olabilir. Kastamonu Bozkurt’ta sanayi siteleri o kadar mükemmel bir noktaya gelmis ki %90’in üzeri neredeyse tamamlanmis durumda. Ülkemizle de gurur duyuyoruz. Bu vesilelerle istigal eden ve sorumlulugu üzerine alan bütün arkadaslarimizla da gurur duyuyoruz. Allah razi olsun tesekkür ediyoruz. Eksiklikler varsa onlari da gidermek boynumuzun borcudur. Bunu yapabilme kabiliyetimizde elbette ki vardir. Dedigim gibi sorunlari yumak haline getiren degil, çözen bir anlayisi yansittik. Bu isin basindan itibaren mevzuatin bütün sinirlarina kadar geldik. Astigimiz yerler de oldu hep beraber yani risk alan bir anlayis ortaya konulmus oldu. Geçmis olsun dileklerimizi iletiyoruz. Hayatini kaybeden deprem zedelere, sel zedelere ve bütün afet zedelere bu Ramazan hürmetine tekrar Cenab-i Allah’tan rahmet diliyoruz. O meseleyle depremle ve afetle karsi karsiya kalan ve bugün hayatta olan o gün belki de yaralanan bütün vatandaslarimiza da sihhat diliyoruz, saglik diliyoruz, afiyet diliyoruz tekrar geçmis olsun dileklerimizi iletiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA