Bakani Kurum Açiklamasi '36 Bin Konut Ile Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Deprem Dönüsümlerini Elazig Ve Malatya'da Yaptik'

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, “Toplamda 24 bin 900 konut yapimi planlandi. Toplamda 36 bin konut yapilarak cumhuriyet tarihinin en büyük deprem dönüsümlerini Elazig ve Malatya’da yapmis olduk” dedi.

Bakani Kurum Açiklamasi '36 Bin Konut Ile Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Deprem Dönüsümlerini Elazig Ve Malatya'da Yaptik'
Içisleri Bakani Süleyman Soylu ile Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, programlari çerçevesinde Elazig’a geldi. Elazig Valiligine geçen bakanlar seref defterini imzaladiktan sonra Il Degerlendirme Toplantisi’na katildi.

Toplanti sonrasinda Bakan Kurum açiklamalarda bulundu.

Elazig’da yasanan depremde 41 vatandasin hayatini kaybettigini aktaran Bakan Kurum, “Tüm Türkiye olarak yasa bogulmustuk. Bizde o gün için bakanimiz, ilgili kurum ve kurulusumuzla Elazigli kardeslerimizin yarasini sarmak için bir seferberlik ruhu ile cumhurbaskanimizin talimatlari çerçevesinde harekete geçtik. Enkaz alanlarinda mahalle mahalle, sokak sokak Elazigli kardeslerimizle bir arada olduk. Onlara sözler vermistik. Tüm kardeslerimiz bize inandilar, güvendiler. Bizde bundan önce oldugu gibi yine onlarin emeklerini beklentilerini hayallerini bosa çikarmadik. Toplamda 24 bin 900 konut yapimi planlandi. Elazig ve Malatya’da toplamda 36 bin konut yapilarak cumhuriyet tarihinin en büyük deprem dönüsümlerini Elazig ve Malatya’da yapmis olduk” diye konustu.



"Faizsiz bir sekilde 18 yil esit taksitle ödemelerini gerçeklestiriyor olacaklar”

Elazig genelinde çok önemli bir deprem dönüsümü gerçeklestirdiklerini vurgulayan Bakan Kurum, “Ayni zamanda belirlemis oldugumuz rezerv alanlarda da yeni uydu kentleri yapimini yagmis olduk. Bu çerçevede konutlarimizin yaklasik 18 bin konutumuzu teslim ettik. Etaplar halinde de teslim süreci devam ediyor. Vatandaslarimizin kentsel dönüsümle ilgili ödemeleri nasil olacagiyla ilgili bir beklentileri vardi. Onu da bugün yapmis oldugumuz istisarelerde hep birlikte karar vermis olduk. Bu çerçevede konut bedelleri AFAD’da vermis oldugumuz hak sahipleri ile vatandaslarimizin almis oldugu konutlarin yakin bedeller olacak. Ödemeleri de Eylül 2022 itibari ile baslayacak. Faizsiz bir sekilde 18 yil esit taksitle ödemelerini gerçeklestiriyor olacaklar. Bu da deprem dönüsümünde vatandaslarimizin magdur olmamalari adina attigimiz bir adimdi. Hak sahibi olamayanlar, yine ikinci evi olanlar gibi problemler vardi. O günkü yapmis oldugumuz islevlerde böyle bir çözümü bulmustuk. Aslinda büyük bir dönüsümü gerçeklestirmis olduk. Biz her afete gidiyoruz. Hamt olsun hiçbir afetin altinda Türkiye Cumhuriyeti Devleti kalmamistir. Cumhurbaskanimiz talimati çerçevesinde vatandasimizla birlik beraberlik ruhu içerisinde bu çalismalari yürüttük. Bundan sonrada ayni anlayisla çalisacagiz. Biz Elazig ve Malatya’ya geldigimizde Antalya’ya, Giresun’a, Kastamonu’ya gittigimizde artik kendi memleketimize gitmis gibi hissediyoruz. Burada aylarca, günlerce kaldik. Onlarda bizi bagrina basti. Simdide 22 Ocak’ta çektigimiz acinin hüznün yerini mutluluga birakacagini hep birlikte sahit olacagiz. Hep birlikte vatandaslarla iftar düzenleyecegiz. Ailelerimize ziyarette bulunacagiz. Vefat edenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Yakinlarina bassagligi dileklerimi iletiyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA