Macron'dan Zafer Konusmasi Açiklamasi 'Tüm Taraflarin Baskaniyim'

Fransa’da resmi olmayan sonuçlara göre cumhurbaskanligi seçiminin galibi mevcut Cumhurbaskani Emmanuel Macron, “Birçok yurttasim beni desteklemek için degil, asiri sagi engellemek için bana oy verdi” dedi.

Macron'dan Zafer Konusmasi Açiklamasi 'Tüm Taraflarin Baskaniyim'


Fransa’da resmi olmayan sonuçlara göre cumhurbaskanligi seçimin galibi oylarin yüzde 58,20’sini alan mevcut Cumhurbaskani Emmanuel Macron oldu. Macron, seçim galibiyetinin ardindan baskent Paris’te bulunan dünyaca ünlü Eyfel Kulesi’nin önündeki Champ-de-Mars Meydani’nda zafer konusmasi yapti. Macron, "5 yillik dönüsümden, mutlu ve zor zamanlardan, istisnai krizlerden de sonra, 24 Nisan 2022’nin bu gününde, çogumuz önümüzdeki 5 yil boyunca ülkemize baskanlik etmem için bana güvenmeyi seçti. Fransizlarin güvenine sahip oldugum için mutluyum, bunun ne gerektirdigini biliyorum" dedi.



Macron "Akademik, kültürel ve girisimci güçlerimizi özgürlestirmek için çalismaya, üretmeye dayali hümanist, cumhuriyetçi, sosyal, ekolojik bir proje seçtiniz" ifadelerini kullandi. Asiri sagin hükümete gelmemesi için kendisine oy verenlere tesekkür eden Macron, "Birçok yurttasimin beni desteklemek için degil, asiri sagi engellemek için bana oy verdigini biliyorum, onlara tesekkür ediyorum" dedi.



Cumhurbaskanligi seçiminin ikinci turunda kendisine oy vermemeyi seçenlere ve çekimser kalanlara seslenen Macron, “Sessizlikleri, bizim de yanit vermemiz gereken bir seçimi reddetme anlamina geliyordu” dedi.



“TÜM TARAFLARIN BASKANIYIM”

Asiri sagci Ulusal Cephe parti lideri Marine Le Pen’e oy verenler hakkinda açiklama yapan Macron, "Su andan itibaren, artik bir tarafin adayi degil, tüm taraflarin baskaniyim” ifadelerini kullanarak, "Biliyorum ki bugün asiri sagi seçen birçok yurttasimiz ve bu projeyi seçmelerine neden olan öfke ve anlasmazliklarin da bir cevap bulmasi gerekiyor. Bu benim sorumlulugum" dedi.



ÇEKIMSERLERIN ORANI ARTTI

Ipsos anket sirketine göre, ikinci turda çekimserlik orani yüzde 28 olarak 2017 seçimlerine göre 2,5 puan artti.

ASIRI SAG OY ORANI EN YÜKSEK SEVIYEDE

Asiri sagci aday Marine Le Pen ise cumhurbaskanligi seçiminin ikinci turunda oylarin yüzde 41,80’ini aldi. Anketlere göre asiri sag, 13 milyondan fazla oy alarak cumhurbaskanligi seçimlerinde Fransiz tarihinin en yüksek seviyesine ulasti.

Kaynak: İHA