Macron Açiklamasi 'Le Pen Seçilirse Zor Yarinlar Olacak'

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, cumhurbaskani adayi asiri sagci Ulusal Birlik Partisi’nin (RN) lideri Marine Le Pen’in Cumhurbaskani olarak seçilmesi halinde "zor yarinlar olacak” dedi.

Macron Açiklamasi 'Le Pen Seçilirse Zor Yarinlar Olacak'


Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ve 24 Nisan’da yapilacak cumhurbaskanligi seçiminin 2. turu öncesi, ülkenin güneyinde bulunan Figeac bölgesinde son kez miting düzenledi.

Rakibi asiri sagci Ulusal Birlik Partisi’nin (RN) lideri Marine Le Pen’in seçilmesi halinde "zor yarinlar” olacagi uyarisinda bulunan Macron, “Yalnizca bir seye inaniyorum, yardimseverlik ve hirsi uzlastirmak. Her seyi vaat ederek ve hiçbir seyi finanse etmeden ülkeyi birlestirmeyecegiz. Aksi takdirde yarinlar zor olacak" ifadelerini kullandi. Çevreden sorumlu bir basbakan atama sözü veren Macron, “Bu Kopernik devriminde ancak çevreyi siyasetin kalbine koyarsak ve çevreden sorumlu bir basbakan ile yaninda enerji planlamasindan ve topraktan sorumlu bir bakanla birlik olursak basarili olabiliriz” dedi.



"Avrupa lehine veya aleyhine bir referandum olacak"

Fransa cumhurbaskanligi seçimlerinin ikinci turunun "Avrupa lehine veya aleyhine bir referandum olacagina" inandigini belirten Macron, “24 Nisan laik, birlesik, bölünmez bir cumhuriyet için veya aleyhte bir referandum olacak. 24 Nisan, degerlerimize, tarihimize baglilik için veya buna karsi bir referandumdur” açiklamasinda bulundu.

"Le Pen’in programi cumhuriyet karsiti"

Miting sonrasi basin açiklamasinda bulunan Macron, Le Pen’in programini "cumhuriyet karsiti" olarak nitelendirerek, "Özellikle basörtüsü konusunda yapilan tartismalar bunun cumhuriyet karsiti bir program oldugunu gösterdi. Hatirlatayim cumhuriyetimiz laik ve bölünmez. Inanma ve inanmama özgürlügüdür, bir dine karsi savasmak degildir. Le Pen’in önerdigi program, kamusal alanda basörtüsü takilmasini yasaklayan, helal yemeyi yasaklayan bir program. Fransa’yi dünyada bu kadar ileri giden ilk ülke yapacak" seklinde konustu.



Ikinci tur 24 Nisan’da

Cumhurbaskanligi seçiminin 2. turu, 12 aday arasinda oylarin yüzde 27.6’sini alan mevcut Cumhurbaskani Macron ile oylarin yüzde 23.4’unu alan cumhurbaskani adayi Le Pen arasinda 24 Nisan’da yapilacak. Anketlere göre Macron, oylarin yüzde 55.5’ini alarak yeniden Cumhurbaskani seçilecek.
Kaynak: İHA