Finansal Hizmetler Güven Endeksi 13,4 Puan Artti

2022 yili Nisan ayinda finansal hizmetler güven endeksi, bir önceki aya göre 13,4 puan artarak 178,7 seviyesinde gerçeklesti.

Finansal Hizmetler Güven Endeksi 13,4 Puan Artti
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB), Nisan ayi finansal hizmetler istatistikleri ve finansal hizmetler güven endeksi (FHGE) verisini açikladi.

2022 yili Nisan ayinda Finansal Hizmetler Anketi sonuçlari, finansal sektörde faaliyet gösteren 155 kurulusun yanitlarinin agirliklandirilip toplulastirilmasiyla elde edilerek degerlendirildi. Buna göre, 2022 yili Nisan ayinda FHGE, bir önceki aya göre 13,4 puan artarak 178,7 seviyesinde gerçeklesti. Endeksi olusturan anket sorularina ait yayilma endeksleri incelendiginde, son üç aydaki is durumunun ve son üç aydaki hizmetlere olan talebin FHGE’yi artis yönünde, gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisinin ise FHGE’yi azalis yönünde etkiledigi görüldü.

Is durumu ve hizmetlere olan talebe iliskin degerlendirmelere göre, son üç ayda is durumunda iyilesme oldugu ve son üç ayda hizmetlere olan talepte artis oldugu yönündeki degerlendirmelerin bir önceki aya kiyasla güçlendigi gözlendi. Gelecek üç ayda hizmetlere olan talepte artis olacagi yönündeki beklentilerin ise zayiflayarak devam ettigi görüldü.

Istihdama iliskin degerlendirmelere göre, son üç aydaki istihdamda azalis oldugunu bildirenler lehine olan seyrin bir önceki döneme kiyasla zayifladigi, gelecek üç aydaki istihdamda artis olacagini bekleyenler lehine olan seyrin ise güçlendigi gözlendi.

Kârliliga iliskin degerlendirmelere göre, son üç aydaki kârlilikta artis oldugunu bildirenler lehine olan seyrin bir önceki döneme kiyasla bir miktar güçlendigi, gelecek üç aydaki kârlilikta artis olacagini bekleyenler lehine olan seyrin zayifladigi gözlendi.

Yurt içi ve yurt disi piyasalardaki rekabet gücüne iliskin olarak, son üç ayda iyilesme oldugu yönündeki degerlendirmeler ile gelecek üç ayda iyilesme olacagi yönündeki beklentilerin bir önceki döneme göre bir miktar güçlendigi görüldü.

2022 yili Nisan ayinda, NACE Rev.2 sektör siniflamasina göre "Finans ve Sigorta Faaliyetleri" sektöründe güven endeksleri alt sektörler itibariyla degerlendirildiginde, "64-Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik fonlari hariç)” , "65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonlari (zorunlu sosyal güvenlik hizmetleri hariç)" ve "66- Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardimci Faaliyetler" sektörlerinde sirasiyla 13,0, 19,3 ve 21,0 puanlik artis oldugu gözlendi.
Kaynak: İHA