Türkiye'de Ilk Kez Uygulanan Malçlama Yöntemiyle Aksaray'da 200 Bin Fidan Dikildi

Türkiye’nin en az yagis alan illerinden biri olan Aksaray’da agaç verimliligi ve yetistirilmesinde basariya ulasilmasi için Orman Isletme Müdürlügü tarafindan farkli bir yöntem gelistirilerek malçlama yöntemi ile 200 bin fidan dikildi. Bu yöntem sayesinde verimlilikte yüzde 90 basariya ulasildi.

Türkiye'de Ilk Kez Uygulanan Malçlama Yöntemiyle Aksaray'da 200 Bin Fidan Dikildi
Yüzlerce yil önce “Yesil Aksaray” olarak bilinen Aksaray’da yeniden “Yesil Aksaray” ismine ulasilmasi için çalisma baslatan Orman Isletme Müdürlügü gelistirdigi yeni bir yöntemle verimlilik ve yetistirmede yüzde 90 basariya ulasti. Özellikle çilek üreticilerinin kullandigi malçlama yöntemi ile agaç dikimi gerçeklestiren Orman Isletme Müdürlügü, fidanlarin etrafini tamamen posetle örterek günesle olusan terleme ile susuzluk ihtiyacini gidermis ve sicak bir iklim olusmasini sagliyor. Bu yöntemde geçen yil yaptigi çalismalarda yüzde 90 basari elde eden Orman Isletme Müdürlügü bu yil ayni yöntemle 200 bin fidani toprakla bulusturdu.

Konuyla ilgili bilgiler veren Orman Isletme Müdürü Abidder Yurtman, “Aksaray Orman Isletme Müdürlügü olarak 1980’li yillardan bu tarafa yapilmis olan agaçlandirma çalismalarinin uygulama sahasi içindeyiz. O günden bugüne yapilan çalismalar iklim ve yagis sikintilarindan dolayi istenilen basariya ulasilamamis biz burada farkli bir yöntem deneyerek basari oranini yükseltmek adina yapabilecegimiz uygulamalari denemek istedik. 2021 yilinda küçük bir alanda yapmis oldugumuz denemede basariyi oldukça iyi yakaladik. Yüzde 90 oraninda basariyi yakaladigimiz için daha genis alanda bu uygulamayi devam ettirmek istedik. Hicip agaçlandirma saha dedigimiz bu sahada tarimda kullanilan çilekteki malçlama sitemine benzer bir sistem olan teraslarin tamamini naylonlarla kapatarak topragin rutubet kaybinin önüne geçerek topraktaki otlanmayi önleyerek günesinde etkisi ile terleme yapip bitkinin su açigini kapatmak için bir çalisma denedik. Bu dönemimizde insallah burada biz basariyi yakalayacagimiza inaniyoruz. Özellikle bu konuda bize naylon aliminda çok büyük destekleri olan Hicip Agaçlandrima Platformu üyelerine desteklerinden dolayi çok tesekkür ediyorum. Yesil Aksaray’in olusmasi için bu yil yaklasik 200 bin fidani toprakla bulusturduk. Sonbaharda eksik kalan yerlerimize fidan dikimini yapacagimiz çalismalarla bu sekilde devam edecegiz. Insallah istedigimiz basariyi yakalayacagiz” dedi.

Kaynak: İHA