Istanbul'da Isçilerin Zorlu Gökdelen Mesaisi

Istanbul’da yüzlerce metre yükseklikte çalisan endüstriyel dagcilarinin gökdelen mesaisi izleyenlerin nefesini kesti. Metrelerce yükseklikten iple sarkarak inen isçiler, dis cephe temizligini yaparken havadan görüntülendi

Istanbul'da Isçilerin Zorlu Gökdelen Mesaisi
Bahar aylarinda gökdelenlerin dis cephelerinde görülen endüstriyel dagcilar yüzlerce metre yükseklikte adeta komanda gibi donanimli teçhizatlar ile birlikte çalisiyor. 284 metre yükseklikte iple sarkarak çalisan dagcilarin zorlu mesaisi havadan görüntülere yansidi. Kendilerini iple erisim teknisyeni olarak tanimlayan isçiler de bazilari meslege ilk basladiklarinda korktuklarini ancak daha sonra alistiklarini ifade etti.

Çalistiklari anda en ufak hataya yer olmayan isçilerin en büyük zorlugu ise rüzgar oluyor. Çalismaya baslamadan önce her gün rüzgar hizini kontrol ediyor, ancak bazen ani rüzgarlarla karsilasabiliyorlar. Yanlarinda camlari silmek için su dolu kovalari ve cama tutunmalari için aparatlari bulunuyor. Böylece bir elleriyle sabit bir sekilde cama tutunabilirken diger elleriyle temizlik yapabiliyorlar.

“Bizim için ipte olmak yerde yürümek kadar güvenliklidir”

Rüzgarda veya mahsur kalma durumlarinda iple erisimin daha güvenli oldugunu ifade eden iple erisim teknisyeni Emrah Polat, “Sepetle erisilemeyen birçok noktada iple erisim sistemlerini kullaniyoruz. Iple çalismak için bir haftalik bir egitim aliyoruz. Ancak tek basiniza çikamiyorsunuz bu egitimden sonra mutlaka yaninizda deneyimli birisinin bulunmasi zorunludur. Her gökdelenin temizlenmesi yüzeyi ve hava kosullariyla birlikte degisiklik gösteriyor. Ortalama 10 kisi ile bir gökdeleni temizlemek 20 gün sürüyor. Çalistigimiz gökdelenin en yüksek noktasi 300 metre civarindadir. Ilk basladigimiz zaman herkeste oldugu gibi bizimde korkumuz oldu ancak daha sonra yasadigimiz adrenalin bizi daha çok isimize bagladi. Bizim için ipte olmak yerde yürümek kadar güvenliklidir” dedi.



“Ilk basladigimiz zaman biraz korktuk”

Dört yildir iple erisim teknisyenligi yaptigini ifade eden Veysel Polat, “ Ise ilk basladigimiz zaman biraz korktuk ancak daha sonra yükseklik korkum olmadigi için isimi daha kolay yapabildim. Adrenalin dolu güzel ve zevkli bir is, riskli gözükse bile ekipmanlarimiza güveniyoruz. Çevremizdekiler çok sasiriyorlar bu yaptigimiz isi riskli buluyorlar. Yükseklik korkusu olanlar bu isi yapamazlar” diye konustu.

Kaynak: İHA