Cumhurbaskani Erdogan, Saglikta Siddet Yasasi Için Tarih Verdi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Saglik çalisanlarina siddetin katalog suç çerçevesine alinarak önüne geçilmesine yönelik düzenleme insallah bayram sonrasi milletvekillerimizin takdiriyle kanunlasacaktir" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, Saglikta Siddet Yasasi Için Tarih Verdi
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, saglik çalisanlariyla iftarda bir araya geldi. Saglik çalisanlarini Cumhurbaskanligi Külliyesinde agirlamaktan mutluluk duydugunu ifade eden Erdogan, "Davetimize icabet ettiginiz için her birinize sahsim, esim, milletim adina tesekkür ediyorum. Bugünkü iftar soframizi saglik çalisanlarimizla paylasmanin mutlulugu içindeyim. Ülkemizin 81 ilinden gelen doktorlarimiza, hocalarimiza, hemsirelerimize, toplam sayisi 1 milyon 300 bini bulan saglik ordumuzun her bir mensubuna ayri ayri sükranlarimi sunuyorum. Sizlerin vasitasiyla yurt içinde ve yurt disinda insanimiza saglik hizmeti sunmak için fedakarca çalisan, çaba gösteren tüm saglik çalisanlarimiza selamlarimi, sevgilerimi gönderiyorum. Saglikçilarimiz son iki yilimiza damgasini vuran korona virüs sürecinde gerçekten mesakkatli, son derece sancili günler geçirdiler. Haftalarca evlerine gidemeyen, çocuklarinin yüzünü göremeyen, sevdikleriyle ancak telefon ekranindan hasret gideren kardeslerimiz oldu. Yine bu salgin döneminde Murat Dilmener, Cemil Tasçioglu ve Feriha Öz gibi saygin hocalarimizin da aralarinda yer aldigi pek çok bilim insanimizi ülkemizin yetistirdigi degerlerimizi kaybettik. Vazife esnasinda vefat edenler basta olmak üzere dari bekaya ugurladigimiz tüm kardeslerimize rahmet diliyorum" dedi.

Saglik çalisanlarinin korona virüs sürecinde zorlu bir mücadele sergiledigini kaydeden Erdogan sunlari söyledi:

"Milletimiz saglik çalisanlarimizin bu zorlu süreçteki mücadelelerini ve gösterdikleri fedakarliklarini asla unutmayacak, daima sükranla, minnetle yad edecektir. Bu süreç hepimize kaliteli, yaygin, erisebilir saglik sistemiyle, güçlü saglik altyapisina sahip olmanin ehemmiyetini hatirlatmistir. Son 20 yilda sagliga yaptigimiz yatirimlarin karsiligini geride biraktigimiz 2 yilda kat be kat fazlasiyla alma imkani bulduk. Ülkemizin farkli sehirlerinde açtigimiz 25 bin 298 yatakli 19 sehir hastanemiz insan hayatinin söz konusu oldugu bu kritik dönemde çok önemli roller üstlendi."

"’Israf’ denilen saglik projelerimizin tamami, bu süreçte 10 binlerce vatandasimizin hayatinin kurtulmasina vesile oldu"

Türkiye’nin saglik projelerinin dünyada örnek alinan projeler olduguna dikkat çeken Erdogan, "Muhalefetin engellemek için gece gündüz ugrastigi bu modern tesisler, salgin tarzi kitlesel hastaliklarla mücadelelerde dünyada örnek alinan kurumlar haline dönüsmüstür. Rekor sürelerde insasini tamamlayip hizmete sundugumuz 1008’er yatakli iki acil durum hastanesiyle de bu alanda yeni bir çigir açtik. Sadece salgin döneminde 16 bin 159 yatakli saglik tesisinin insaatini tamamlayip devreye alarak büyük bir basariya imza attik. ’Israf’ denilen, ’ne gerek var’ diye elestirilen saglik projelerimizin tamami bu süreçte 10 binlerce vatandasimizin hayatinin kurtulmasina vesile oldu" açiklamasinda bulundu.

"Yeni Hifzissihhamizla bu alanda nitelikli çalismalar yürütüyoruz"

Türkiye’nin salgin döneminde asiya ilk ulasan sayili ülkeler arasinda yer aldigini belirten Erdogan, "Sadece asi temini ile yetinmedik ayni zamanda kendi yerli asimizi süratle gelistirerek dünyadaki konumumuzu daha da perçinledik. Yerli asimiz, Turkovac bugün kendi vatandasimiz yaninda dünyanin farkli köselerindeki milyonlarca insana sifa kaynagi oluyor. Kurulusunu gerçeklestirdigimiz Türkiye Asi Enstitüsü ve klinik arastirmalar merkezimizle yani yeni Hifzissihhamizla bu alanda nitelikli çalismalar yürütüyoruz. Tüm dünyayi derinden sarsan salgina karsi son 2 yildir basariyla yürüttügümüz mücadeleyi insallah zaferle taçlandirmakta kararliyiz. Saglik sistemimizin gücü, aldigimiz tedbirlerin etkinligi, yaygin asilama kampanyamizin da pozitif etkisiyle hamdolsun vaka, hastaneye yatis ve vefat sayilarinda ciddi düsüs yasandi" dedi.

Bilim insanlarinin mevcut tabloyu pandemiden ziyade bir endemi olarak tanimlanmasini daha uygun olacagini ifade ettigini animsatan Erdogan, "Insallah önümüzdeki günlerde bu gerçekler temelinde detayli bir durum degerlendirmesi yapacak, Bilim Kurulumuzun da tavsiyeleri dogrultusunda alinan kararlari milletimizle paylasacagiz" degerlendirmesinde bulundu.

Salgin sartlarinin hafiflemesiyle birlikte ameliyatlardan tetkik ve tahlillere, görüntülemeden standart poliklinik hizmetlerine kadar hastanelerdeki hizmetlerin de tekrar rayina girdigini ifade eden Erdogan, "Salgin ülkemizin gündeminden çiktikça saglik hizmetleriyle ilgili vatandaslarimizdan gelen serzenisler daha da azalacaktir. Bizler de insanimizin sorunsuz ve kesintisiz bir sekilde saglik hizmetine ulasmasi için her türlü çabayi göstermeye devam edecegiz. Elbette, modern hastaneler, en yeni teknolojiye sahip cihazlar, saglik hizmetlerinin sunumunda önemlidir, vazgeçilmezdir ancak dogrudan insanla ve insan hayatiyla ilgili her alanda oldugu gibi saglikta da asli unsur saglik personelidir. Devletimizin saglikta yaptigi yatirimlari, sagladigi tesvik ve destekleri vatandaslarimiza hissettirecek olanlar doktoru, hemsiresi, hasta bakicisi, laboranti, teknikeri, temizlik görevlisi ile saglik çalisanlarimizin tamamidir. Bunun için saglik personelimizin vazifelerini huzuru kalp ile, herhangi bir endise tasimadan yerine getirebilmelerine büyük önem veriyoruz. Yapacagimiz hiçbir sey, söyleyecegimiz hiçbir söz, size olan sükran duygularimizi ifade etmeye kafi gelmez" dedi.



"Siddetle ayni kanun teklifi baglamindaki bu düzenleme de insallah bayram sonrasi genel kurul gündemine gelecek"

14 Mart Tip Bayrami’nda paylasilan müjdeler ile ilgili çalismalarin devam ettigini söyleyen Erdogan, "14 Mart’ta sizlere bes müjde vermistik. Ilk müjdemiz saglik çalisanlarina yönelik siddetin, bu tür suçlarin katalog suç çerçevesine alinarak önüne geçilmesine yönelik bir yasal düzenleme idi. Komisyon asamasi biten bu teklif insallah bayramdan sonra genel kurula gelerek milletvekillerimizin takdiri ile kanunlasacaktir. Ikinci müjdemiz, mesleki sorumluluk kuruluydu, bu düzenleme ile mesleki faaliyetleri sebebi ile doktorlara açilacak tazminat davalarinin önce Saglik Bakanligi bünyesine bir kurulda degerlendirmesini saglayacak yeni bir mekanizma olusturuluyor. Yeni düzenleme sayet doktorun kasitli ihmaline dayanmayan bir tazminat karari söz konusuysa vatandasimizin magdur olmamasi için bunu da devletin üstlenmesini öngörüyoruz. Siddetle ayni kanun teklifi baglamindaki bu düzenleme de insallah bayram sonrasi genel kurul gündemine gelecek" dedi.

Saglik çalisanlarinin mali haklari ile ilgili iyilestirmelerin de ilgili bakanliklar ve kurumlarla çalisildigini aktaran Erdogan, "Oldukça detayli hazirlik gerektiren mali iyilestirmeler konusunu çalisiyor, insallah en kisa sürece neticesini sizlerle paylasacagiz. Sabit ek ödemelerin bordroya yansitilacak, saglik çalisanlarimizin bu sebeple herhangi bir hak kaybina ugramamalari da temin edilecek. Dördüncü müjdemiz lisans mezunu hemsirelerimizin 3600 ek gösterge baglaminda alinmasi basta olmak üzere mali iyilestirmelerin emeklilige de yansimasi konusuydu. Saglik çalisanlari disinda da önemli bir kesimi ilgilendiren 3600 ek gösterge meselesini yil bitmeden neticelendirmekte kararli oldugumuzun altini burada bir kez daha çizmek istiyorum. Besinci müjdemiz aile hekimlerimizin ücretlerinde artis yapilmasiydi. Bu hususta da bakanliklarimizin ve kurumlarimizin çalismalari yakinda bitiyor. Böylece saglik çalisanlarimiz bu yaz aylarindan itibaren her bakimdan daha huzurlu ve rahat sekilde hayatlarini sürdürebilecekler" açiklamasinda bulundu.

"Muhalefet gibi ne afaki söylemlere sarildik ne de insanimizin sikinti yasamasina seyirci kaldik"

Cumhurbaskani Erdogan verilen müjdelerin takipçisi olunacagini belirterek, "Sizlere verdigimiz sözlerin her birini yakindan takip ederek, mutlaka neticelenmesini temin edecegiz. Ülkemizdeki her kesim gibi saglikçilarimizin da çalisma ortamlarini iyilestirecek, refah seviyelerini yükseltecek, gelecege umutla bakmalarini saglayacak adimlar atmak en basta gelen sorumlulugumuzdur. Hekimlerimizin ve diger saglik çalisanlarimizin her meselesini kendi meselemiz, her kazancini kendi kazancimiz görerek samimiyetle çaba harcadigimizdan emin olunuz. Biz bugüne kadar ne muhalefet gibi popülizme tevessül ederek ne afaki söylemlere sarildik ne de insanimizin sikinti yasamasina seyirci kaldik. Günü kurtarmaktan ziyade, 85 milyonun tamaminin istikbalini garanti altina almayi hedefledik. Bugün de aynisini yapiyoruz. Küresel ekonominin durumunu da göz önüne alarak hep birlikte Türkiye’yi bu firtinali denizden sahili selamete çikarmanin mücadelesini veriyoruz. Temel hizmetlerin en basinda gelen saglik alaninda basarili olmadan diger hiçbir konuda kat ettigimiz mesafenin önemi olmadigina inaniyorum. Büyük ve güçlü Türkiye insasinda en çok sizlerin destegine ihtiyaç duyuyor, en çok sizlere güveniyoruz. Tüm kamu personelinin neredeyse 3’te birini olusturan saglikçilarimiza ordu derken, lafin gelisi söylemiyoruz. Ülkemizin dört bir yaninda günün 24 saati vazife basinda olan ve sayilari 1.3 milyon kisiye ulasan saglik çalisanlarimizin verdigi güvenle hayatin diger alanlarina dört elle sariliyoruz. Saglik sistemimizin tasiyici sütunlari olarak gördügüm siz kardeslerimizin de tipki salgin döneminde oldugu gibi canla basla milletimize hizmet etmeyi sürdürdügünüzden süphe duymuyorum" dedi.

Kaynak: İHA