Ramazan'in Ilk Gününde Sicak Pide Kuyrugu Gelenegi Bozulmadi

DÜZCE – Düzce’de 11 ayin sultani Ramazan ayinin ilk iftarina dakikalar kala vatandaslar firinlarin önünde sicak pide alabilmek için kuyruk olusturdu.

Ramazan'in Ilk Gününde Sicak Pide Kuyrugu Gelenegi Bozulmadi


Düzce’de 11 ayin sultani Ramazan ayinin ilk gününde iftara saatler kala vatandaslar firinlara akin etti. Geçtigimiz yil pandemi sebebiyle yasaklanan pide kuyruklari, bu sene yeniden serbest birakildi, firinlarin önünde sicak pide almak isteyenler uzun kuyruklar olusturdu. Pide kuyrugunda bekleyen Mehmet Gök isimli vatandas, Ramazan ayina kavusmanin mutlulugunu yasadigini söyledi.

Gök, "Pidenin sicak firindan çikmasini beklemek o duyguyu yasamak. Bu kuyruklarda görmedigimiz dostlarla karsilasmak onlarla sohbet etmekten ve bunun gibi seylerle mutlu oluyoruz" dedi.

Iftar saatini pide kuyrugunda beklemenin güzel oldugunu söyleyen Mehmet Türkmen ise "Ramazan hos geldi, sefalar getirdi. Pide kuyruklari da olustu. Iftar saatini pide kuyrugunda beklemek güzel oluyor. Keyifli, zevkli. Pidenin çikmasini da iftar saatini de kuyruklarda bekliyoruz. Bizim için çok güzel oluyor. Hem zaman geçiyor. Pidemi bu aksam erken almak gerekti. Yoksa kuyrukta son ana kadar bekliyor öyle aliyordum” diye konustu.



"Iftar sofralarina pidesiz oturulmuyor"

Uzun yillardir Düzce’de firincilik yapan Ramazan Kurt, Osmanli’dan günümüze kadar gelen Ramazan pidesi gelenegini anlatarak pide kuyruklarinin dostlari görmek için vesile oldugunu dile getirdi. Kurt, “Türk halki Ramazana özel önem veren bir halktir. Osmanli döneminden beri gelen bir gelenektir Ramazan pidesi de. Iftar sofralarina pidesiz oturulmuyor. Bir gelenekten kaynakli olarak da Ramazana özel olarak bu gelenegin devam etmesi için pide üretiyoruz. Insanlar geliyor biz burada kaynasiyoruz. Firin ve pide kuyruklari sayesinde yüzlerce arkadasimiz, dostumuz oluyor. Bu da örf ve geleneklerden kaynaklaniyor. Bu da çok güzel bir gelenegimiz. Türkiye’de birçok sey degisti ama Ramazan pidemiz ve pide kuyruklarimiz degismedi. Düzce’nin birçok noktasindan gelen vatandaslarimiz oluyor. Sadece bu kuyruklara girip yasli insanlarla sohbet eden insanlar oluyor. Kahve için söylenen 40 yillik hatir gibi bir sey pide kuyruklari da” seklinde konustu.

Kaynak: İHA