Silahla Vurularak Felç Olan Ayi Tedaviye Olumlu Yanit Veriyor

Hakkari’nin Çukurca ilçesinde belinden silahla vurularak felç olan ayi, getirildigi Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedaviye olumlu yanit vermeye basladi.

Silahla Vurularak Felç Olan Ayi Tedaviye Olumlu Yanit Veriyor
Geçtigimiz günlerde Irak sinirindaki Çukurca ilçesine bagli Narli köyü kirsalinda yarali bir ayinin oldugu ihbari üzerine Doga Koruma ve Milli Parklar Sube Müdürlügü ve Hakkari Belediyesi Veteriner Isleri Müdürlügü ekipleri yönlendirildi. Bel kismindan silahla vuruldugu tespit eden ayi, ilk olarak veterinerler tarafindan yapilan muayenesinin ardindan Doga Koruma ve Milli Parklar Sube Müdürlügü ekiplerince Van’a getirildi.

Yarali ayi Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezinde tedaviye alindi. Birinci asama tedavisi tamamlanan ve ikinci asama tedavisi devam eden ayi, son tedavilere de olumlu yanit vermeye basladi.



"Tedaviye hizli sekilde cevap veriyor"

IHA muhabirine konusan Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, Hakkari’nin Çukurca ilçesinde yarali halde bulunan ayinin DKMP tarafindan kendilerine getirildigini hatirlatti. Getirilen ayinin kis uykusundan dolayi zayif oldugunu ve atesli saldiri nedeniyle güçsüz bir durumda oldugunu ifade eden Merkez Müdürü Prof. Dr. Aslan, “Biz ilk etapta her hastada oldugu gibi genel muayenesini yaptik. Bunun ardindan destekleyici tedavilere basladik. Aynin durumunu 4 gün içerisinde stabil hale getirdik. Ancak yaralanmaya bagli arka tarafin felci sekillendi. Felç tedavisi için uzunca bir süreye gereksinim vardir. Tedaviye hizli sekilde cevap veriyor. Sinir iletileri yavas yavas gelmeye basladi.

Tedavisini yapip dogaya kazandirmak için elimizden gelen çapayi göstermekteyiz” dedi.

Tedavinin ikinci asamasinda olduklarini dile getiren Aslan, “Üçüncü asamada rehabilitasyon asamasina geçecegiz. Eger dogada yasayabilecegi kanaatine varirsak tekrar ayni bölgeye birakmayi düsünüyoruz. Ancak bu tedavi süreci uzun sürer ve dogadan koparsa hayvanat bahçelerinde misafir etmeyi düsünmekteyiz” diye konustu.

Vatandasin dogada gördükleri yaban hayvanlariyla ilgilenmeden uzaklasmasi gerektigini ifade eden Aslan, bu durumda herhangi bir sorunun yasanmayacagini ve doganin tüm canlilarin yasam alani oldugunu kaydetti.

Kaynak: İHA