Minikler Siniflarda Hava Kalitesini Kendi Yaptiklari Cihazla Ölçüyor

Eskisehir’de Covid-19 bulas riskini azaltmayi ve daha saglikli ortamda ders islemek isteyen ilkokul ögrencileri, dersliklerinin havalandirma süresini kendilerinin gelistirdigi hava kalitesi ölçüm cihazina göre belirliyor.

Minikler Siniflarda Hava Kalitesini Kendi Yaptiklari Cihazla Ölçüyor
Eskisehir Yunus Emre Ilkokulu 3’üncü sinif ögrencileri dersliklerde daha saglikli ögrenim ortami olusturmak için bir projeye imza atti. ‘Yunus’un Nefesi’ adli proje çerçevesinde ögrenciler, ögretmenlerinin tasarladigi ve montajlarini kendilerinin yaptigi hava kalitesi ölçüm cihazi gelistirdi. Sinif mevcudunun 30’un üzerinde oldugu dersliklere yerlestirilmesi planlanan cihazlarla Covid-19 bulas riskinin azaltilmasi hedefleniyor. Ortamdaki nem oranini, sicakligi ve havayi olusturan gazlarin dengesini ölçen cihaz, hava kalitesinin bozuldugu anda uyari veriyor. Uyariyla birlikte ortamin havalandirilmasi gerekiyor. Yeterli havalandirmanin ardindan ise cihaz rutin çalismasina geri dönüyor.

“Robotik kodlamayla alakali farkindalik olusturabilmek için cihaz tasarlamayi düsündük”

Ögrencilerin derslerindeki kazanimlarini pratige aktarabilmek ve robotik kodlama alaninda bilgi sahibi olmalarini saglamak için projeyi gelistirdiklerini anlatan Okul Müdürü Irfan Bakar, “2021-2022 egitim-ögretim yilinin basinda mevcudu 30’un üzerinde olan siniflarimizda hava kalitesini bilinçli sekilde ölçmek için karbondioksit ölçüm cihazi yerlestirmistik. Buradan hareketle ögrencilerimizde robotik kodlamayla alakali farkindalik olusturabilmek, ayrica fen bilimleri dersi kazanimlariyla iliski kurabilmek açisindan cihaz tasarlamayi düsündük. Proje ekibimizle birlikte ‘Yunus’un Nefesi’ adli projemizi gerçeklestirdik” ifadelerini kullandi.

“Baglantilarin tamamini ögrencilerimiz yapti”

Cihazin 3 boyutlu modellemesini ögretmenlerin yaptigini, baglantilarin ise tamamen ögrenciler tarafindan yapildigini aktaran Bakar, “Proje çerçevesinde 3’üncü sinif ögrencilerimizle basladik. Diger siniflarimizla da bu projemiz devam ediyor. Öncelikle yapmis oldugumuz cihaz, hava kalitesi ölçüm cihazi. Daha önce siniflara yerlestirmis oldugumuz karbondioksit ölçüm cihaziydi. Biz hava kalitesi ölçüm cihazi tasarladik. Ögrencilerimizle böyle bir cihaz yaparak siniflarin kullanimina sunduk. Cihazin 3D modellemesini ögretmen arkadaslarimiz yapti. Baglantilarinin tamamini da ögrencilerimiz yapti. Su anda 8 tane montaja hazir ürünümüz var fakat biz diger siniflarla da devam ettigimiz için farkli projelere de yöneldik. Ilerleyen zamanlarda mesafe ölçüm cihazi, dijital metre ve nabiz ölçer gibi cihazlari da yapacagiz. Su anda kurslarimiz devam ediyor” diye konustu.



“Havadaki nemi, sicakligi ve gazi ölçüyor”

Projede yer alan 3’üncü sinif ögrencisi Tunahan Bakar, derste isledikleri hava kirliligi konusundan esinlendiklerini belirterek, “Biz derste hava katmanlari konusunu islerken hava kirliliginden bahsediyorduk. Ögretmenimiz bize Dilovasi örnegini gösterdi. Orada insanlar fabrikalarin hava kirliliginden dolayi uyku halindelerdi ve az nefes aliyorlardi. Biz de sinifimizda uyku hali yasadigimiz için hava kalitesini ölçen bir cihaz yapalim diye düsündük. Bu cihaz havadaki nemi, sicakligi ve gazi ölçüyor” seklinde konustu.



“Covid-19 salginindan dolayi aklimiza geldi”

Hava kirliliginin yani sira Covid-19 pandemisi nedeniyle de cihaz fikrinin ortaya çiktigini söyleyen Tunahan Bakar, “Hava kalitesi kötü oldugu zaman ‘buzzer’ diye bir aletimiz var. Pili bagladigimizda hava kalitesi kötü oldugu zaman kirmizi led isigi yaniyor ve buzzer ötüyor ki biz uyarsin. Sari led ise hava degerlerinin ortalama oldugunu gösteriyor ve buzzer ötmüyor. Yesil led yaninca da hava iyi demek oluyor. Kirmizi led yandiginda camlari açmamiz gerek. Bu cihaz bir de Covid-19 salginindan dolayi aklimiza geldi” dedi.

Kaynak: İHA