Buharkent'te Tarimsal Kuraklik Yasanmayacak

Aydin’in Buharkent ilçesinde önümüzdeki sezonlarda tarimsal sulama sikintisi yasanmayacak. Belediye Baskani Mehmet Erol, geçtigimiz ay baslatilan sondaj çalismalarinda ihtiyaç duyulan suya kavusuldugunu ifade ederek, “Ilçemizde bundan böyle tarimsal sulamada kuraklik sikintisi yasanmayacak” dedi.

Buharkent'te Tarimsal Kuraklik Yasanmayacak


Buharkent’te jeotermal sera bölgesi çalismalarinda önemli mesafeler kat edilmesinin ardindan 12 ay boyunca çiftçilere sulama imkani saglayacak yeralti kuyulari için sondaj çalismalarinin da sürdügünü ifade eden Buharkent Belediye Baskani Mehmet Erol, tüm sondaj çalismalarinin tamamlanmasinin ardindan kent genelindeki sulama sorununun ortadan kalkacagini ifade etti.



“Buharkent, ülkemizin ve dünyanin en kaliteli incirlerinin yetistigi bir bölge”

Kuyularin açilmasi ile birlikte yilin 12 ayi tarimsal sulama imkani saglanacagini ifade eden Baskan Erol, “Buharkent, ülkemizin ve dünyanin en kaliteli incirlerinin yetistigi bir bölge. Ayni zamanda ürün çesitliligi açisindan en zengin tarimsal üretimin yapildigi bölgelerden bir tanesi. Son dönemlerde kuraklikla ilgili sorunlarimiz vardi. Bugüne kadar Adigüzel Baraji’ndan gelen sulama kanalimizla arazilerimizi suluyorduk. Buharkent olarak kanalin son noktasinda olmamizdan dolayi bize yeterli derecede su kalmiyordu. Bizde tarimsal sulama sorununu kökten çözmek amaciyla görüsmeler yaptik. Sulama kanalinin bulundugu bölgelere ilk sondajimizdan çikan suyla besleme yapmaya basladik. Bunun için 4-5 tane kuyu açmaktayiz. Yeraltindan suni besleme konusunda açtigimiz sondajlarda çok güzel bir suya kavustuk. 3 farkli bölgedeki çalismalarimiz da devam ediyor. Incir ve zeytinimizin bol oldugu kuzey bölgemizdeki 3 bin 500 dönüm civarindaki araziyi kapali devre sulama sistemlerini kullanmakta oldugumuz Cindere Baraji projemizle birlikte 2 bin dönümlük dogu taraftaki alanlar da sondajlarla desteklenince sulama sorunumuzu çözmüs olacagiz. Beklentilerimiz, açilan her kuyudan saatte 200 ton, toplamda 1 ton su almak. Sulama kanalini bu sekilde besledigimiz takdirde bizim sulama sorunumuz tamamen ortadan kalkmis olacak” dedi.



"8,5 milyonluk yatirim"

Kent genelinde modern sulama sistemlerinin de kurulmasi ile birlikte yaklasik 8 bin dönümlük arazinin tasarruflu sulanmasini saglayacaklarini ifade eden Erol, “Ayni zamanda yaptigimiz yeralti baraji ile ilgili çalismalar da son noktaya gelmistir. Buharkent’in hemen dogusundaki Çaglayan Deresi’nin dibinde geçen sene açtigimiz kuyudan saatte 200 ton su aliyoruz. 2 bin dönümlük bir araziyi sulayacagiz orada. Yaklasik 8,5 milyonluk bir yatirim olacak. Onda da ihale asamasina gelmis durumdayiz. Önümüzdeki sulama sezonunda insallah onu da devreye sokmus olacagiz. Artik damlama sulama sistemlerine geçmemiz gerektigi herkes tarafindan bilinmektedir. Bu çerçevede biz 2 bin dönümlük bölümü damlama sulama sistemine çevirmis olacagiz. Sürekli olarak çiftçilerimizin taleplerini ve önerilerini göz önüne alarak tedbirlerimize devam edecegiz” dedi.

Kaynak: İHA