Ukrayna Basbakani Smihal Açiklamasi 'Mariupol Düsmedi'

Ukrayna Basbakani Denis Smihal, Rus ordusu kusatmasi altindaki Ukrayna’nin Mariupol kentinin düsmedigini ifade ederek, “Sehir (Mariupol) hala düsmedi. Hala askerlerimiz var, bu yüzden sonuna kadar savasacaklar ve hala Mariupol’dalar" dedi.

Ukrayna Basbakani Smihal Açiklamasi 'Mariupol Düsmedi'


Ukrayna’nin Mariupol kentinde çatismalar devam ederken, Rusya, sehirdeki Ukraynali askerlere "teslim ol ya da öl" diyerek yerel saatle 13.00’a kadar ültimatom vermisti. Ukrayna Basbakani Denis Smihal ABD basinina verdigi röportajda, Mariupol’daki Ukrayna güçlerinin savasmaya devam ettigini ve teslim olmadigini ifade ederek, “Sehir (Mariupol) hala düsmedi. Hala askerlerimiz var, bu yüzden sonuna kadar savasacaklar ve hala Mariupol’dalar” dedi.

Ukrayna’da tek bir büyük sehrin düsmedigini ifade eden Smihal, “Sadece Herson Rus askeri güçlerinin kontrolü altinda, ancak geri kalan tüm sehirler Ukrayna kontrolü altinda” dedi.



Ukrayna’daki 900’den fazla yerlesim yeri isgalden kurtarildi

Bazi sehirlerin “kusatilmis ancak hala Ukrayna kontrolü altinda” oldugunu aktaran Smihal, Rusya’nin saldirilarinin baslamasindan bu yana Rusya’nin kontrolü ele geçirdigi 900’den fazla Ukrayna sehri, kasabasi ve köyünün isgalden kurtarildigini açikladi.

Smihal, "Hala savasiyoruz ve su anda Donbass bölgesinde savasiyoruz ama teslim olmaya niyetimiz yok" dedi.



“Savasi kazanana kadar savasacagiz”

Saldirilarin son bulmasi için diplomatik bir yolun mümkün olmasi halinde Ukrayna’nin bu yolu tercih edecegini aktaran Smihal, ancak Rusya’nin müzakerelere yanasmamasi halinde teslim olmayacaklarini, topraklarini terk etmeyeceklerini ve savasi kazanana kadar savasacaklarini ifade etti.



Rus ordusunun, Mariupol’e denizden çikarma yapmaya hazirlandigi tahmin ediliyor

Ukrayna Savunma Bakani Yardimcisi Hanna Malyar yaptigi açiklamada, Rus ordusunun Mariupol’u hava saldirilariyla vurmaya devam ettigini ve muhtemelen sehirdeki güçlerini güçlendirmek için bir denizden çikarma yapma hazirligi içinde olduklarini aktardi.

Mariupol, Rusya için kilit öneme sahip

Rusya Savunma Bakanligi tarafindan erken saatlerde yapilan açiklamada, kusatma altindaki Mariupol’de Ukrayna birliklerine silahlarini birakmalari halinde "hayatlarini sürdürmelerinin garanti altina alinacagi” aktarilmisti. Rus ordusundan Albay General Mikhail Mizintsev ise, Mariupol’deki Azovstal çelik fabrikasinda çembere alinan Ukraynalilara yerel saatle 13.00’e kadar teslim olmalari için süre verildigini ifade etmisti.

Mariupol, Rusya için 2014 yilinda ilhak ettigi Kirim’a bir kara koridoru olusturmasina izin verdigi için kilit öneme sahipken, 11 kilometrekareden fazla bir alani kaplayan dev Azovstal çelik fabrikasi, Mariupol’un hala Ukrayna kontrolünde olan son büyük bölümü olarak biliniyor.
Kaynak: İHA