(Özel) Sevgilisinin Fotografini Paylasan Simdi Yandi

Sosyal medya hesabindan eski sevgilisinin fotografini paylasan sanik hakkinda verilen beraat karari Yargitay’dan döndü. Yüksek Mahkeme; sanigin ’kisisel veriyi hukuka aykiri yayma suçunu’ olusturduguna hükmetti.

Bir dönem sevgili olan gençler ayrildi. Genç kiz, yari çiplak fotografini kendi Twitter hesabindan paylasti. Delikanli ise, eski sevgilisinin fotografini "Ahh gönlüm kirik ayna’ Ama yaa bu tweettr daha neler gorucek:))))) hahah” ibareleri ile birlikte kendi sosyal hesabindan paylasti. Genç kizin sikayeti üzerine delikanli hakkinda, Asliye Ceza Mahkemesi’nde ’Görüntü veya seslerin ifsa edilmesi suretiyle özel hayatin gizliligini ihlali’ suçundan dava açildi. Mahkeme; genç kizin söz konusu fotografi kendi hesabindan paylastigina dikkat çekti. Sanigin beraatine hükmetti. Karari magdur genç kiz temyiz edince devreye Yargitay 12. Ceza Dairesi girdi.

Yargitay kararinda, genç kizin yari çiplak fotografini kendi hesabindan paylasmasinin, baska hesaplardan paylasilacagi anlamina gelmeyecegi hatirlatildi. Kararda söyle denildi: "Magdura ait twitter hesabinda magdur tarafindan paylasilan magdurun poz vermis sekilde çektirdigi fotografin, magdurun baskalarinin görmesini ve bilmesini talep etmeyecegi özel hayatina iliskin görüntü olarak kabul edilemeyecegi anlasilmaktadir. Verileri hukuka aykiri olarak verme veya ele geçirme suçundan mahkumiyet hükmü kurulmasi gerekirdi. ’Bahse konu fotografinin herkese açik sekilde sosyal paylasim sitesindeki sayfasinda paylastigi, katilanin herhangi bir kisitlama yapmamasi nedeniyle bu sekilde paylastigi fotografinin baskalari tarafindan görülmesinden ve paylasilmasindan rahatsizlik duymadigi, bu nedenle bahse konu fotografin alinmasinin ve yorum yapilmasinin yüklenen suçu olusturmayacagi’ biçimindeki yasal ve yeterli olmayan gerekçelere dayali olarak yazili sekilde beraat hükmü kurulmasi,yasaya aykiridir. Mahkeme kararinin bozulmasina oy birligiyle hükmedildi."
Kaynak: İHA