Mansur Yavas 3 Yillik Görev Süresini Özetledi

Ankara Büyüksehir Belediyesi nisan ayi olagan toplantisinda; ABB, ASKI ve EGO Genel Müdürlügünün 2021 yili faaliyet raporlari görüsüldü. Toplantida sunum yaparak 3 yillik görev süresinin özetini rakamlarla anlatan Ankara Büyüksehir Belediye Baskani Mansur Yavas, “Dikilen beton bloklari, asfalti, ucube oyuncak heykelleri, kapilari, kedileri, dinozorlari, parayla tesis edebilirsiniz ancak huzur ve güven; emsallerin artirilmasiyla, imar degisiklikleriyle, para ile degil; hakla, hukukla ve adaletle saglanabilir” dedi.

Mansur Yavas 3 Yillik Görev Süresini Özetledi
Ankara Büyüksehir Belediye Baskani Mansur Yavas’in baskanliginda toplanan nisan ayi meclis toplantisinda; ABB, ASKI ve EGO Genel Müdürlügünün 2021 yili faaliyet raporlari görüsüldü.

3 yillik görev süresi boyunca tamamlanan projeler basta olmak üzere gelecek vizyonuna iliskin önemli açiklamalarda da bulunan Yavas, Baskentlilere ve Meclis üyelerine, “Belediye baskani üstün ve ayricalikli bir sahsiyet degil, kentin hem annesi hem de babasi olmalidir. Belediye baskani belediyenin sahibi degil, memurudur” sözleriyle seslendi.

Yavas’tan “Önce Insan”, “Sosyal Belediyecilik” ve “Zihniyet Degisimi” vurgusu

Seffaf, adil, sosyal, katilimci ve hesap verebilir bir yönetim anlayisini benimsediklerini belirten Yavas, “Ankaralinin betondan, plastikten, ranttan ve her seyden önce siyasi kiskaçtan kurtulmasi gerekiyor, bereket ve huzur iklimi isteniyor demis, halkin sagligini, halkin canini önceleyen ve üretimi tesvik eden projeleri yapacagimiza söz vermistik. Tüm bu sözlerimizin ardindan, Ankarali hemsehrilerimiz seçimde iradesini ortaya koymus ve ‘sizinleyiz’ mesaji vermisti” dedi.

“Belediyenin yönetim anlayisinda büyük bir zihniyet degisimi yapmayi; bu kenti seffaf, katilimci, hesap verebilir ve ortak akilla yönetmeyi hedefledik. Nitekim 3 yilin sonunda bunu büyük bir oranda basarmanin mutlulugunu yasiyoruz” sözleriyle konusmasini sürdüren ABB Baskani Mansur Yavas, su degerlendirmelerde bulundu:

“Bizler, yönetim anlayisimiz geregi hep “insani” önceledik. Seyh Edebali’nin ‘Insani yasat ki devlet yasasin’ sözü bu konuda hep yol göstericimiz oldu. Bir sehirde insanlar mutluysa o sehirde isik vardir. Bir sehirde insanlar huzurluysa o sehirde umut vardir. Hiçbir hemsehrimiz kendini yalniz hissetmiyorsa iste orada dayanisma vardir. Bir kenti aydinlatmak için gerek olan sey lambalar degil, umut ve güvendir. Genç bir vatandasimizin ‘Kizilay’da gezerken ayagim takilsa, tam düserken Mansur Baskan elimden tutacak gibime geliyor’ diye yazdigi bir yönetim anlayisi bizim en çilgin projemizdi. Iste zihniyet degisimi tam bu noktada basladi ve bu kentte ayristirma, kutuplastirma, hesaplasma dönemi sona erdi. Bizler ‘gönüllere yol yapacagiz’ derken, asfalt tonaji hesabi yapanlardan olmadik. Mutlulugu pahali heykel ve oyuncaklarin saglayacagini degil, adaletin saglayabilecegini hiç unutmadik. Onun için seçimi kazanir kazanmaz ‘Bu bir zafer degildir. Ne zaferi? Zafer düsmana karsi kazanilir. Bizim karsimizda düsman yok’ dedik ve Ankara’da teraziyi betona, ranta, plastik ve demire göre degil; hakka, ihtiyaca, dogruluga göre tarttik.”

“Belediye baskani belediyenin sahibi degil, memurudur”

Kent yönetiminde ‘ortak akli’ benimsediklerine vurgu yapan Yavas, yönetim anlayisi ile ilgili düsüncelerini, “Belediye baskani halkin parasini kendi kasasina para aktaracak bir kaynak olarak degil, serefi ve namusu olarak bilmelidir. Belediye baskani üstün ve ayricalikli bir sahsiyet degil, kentin hem annesi hem de babasi olmalidir. Belediye baskani belediyenin sahibi degil, memurudur” sözleriyle özetledi.

“Kizilay-dikmen metro projemizi tamamlayacagiz. Keçiören, Ovacik, Koru ve Yasamkent için de ihaleye çikacagiz”

Acil noktalarda 15 köprülü kavsak ile 8 baglanti yolunu tamamladiklarini, 2021 yilinda bin 300’den fazla noktada asfalt serimi gerçeklestirdiklerini ifade eden Yavas, hayata geçirilen ve kisa sürede tamamlanacak ulasim projleri hakkinda su bilgileri paylasti:

“Istasyon Caddesi’ndeki Basbakanlar, ne Baskanlar söz verdi; yapmak bize nasip oldu, çok yakinda açacagiz. 25 yildir belediyenin 1 kilometre dahi açilisini yapamadigi bir kentte, metro projemizi tamamlayarak Bakanligin onayina sunduk. Proje yapmak o kadar kolay degil, 50-60 tane sondaj yapiyorsunuz. Ankara’da hiçbir tane bile metro projesi yok, biz baslattik. Metro projesi yapmak da o kadar önemli ki su anda da Ulastirma Bakanliginda. Bir de meydan okuyacagim size. Simdi Kizilay- Dikmen Metro Projemizi de tamamlayacagiz. 2 adet hattimizda da uzatma çalismalarimiza basladik. Keçiören, Ovacik, Koru, Yasamkent arasinin projesinin de ihalesine çikiliyor. Bu kentte bisiklet yollari yoktu, yapmaya basladik. 2013 yilindan beri yeni otobüs alinmayan Ankara’ya 369 adet otobüs aldik. Türkiye’de ilk kez dizelden dönüstürülmüs yüzde 100 elektrikli otobüsü ürettik, çok yakinda yollarda görecegiz.”

Sosyal yardim alan ailelere et yardimi yapilmasina yönelik elestirilere de deginen Yavas, su açiklamalarda bulundu:

“Kirtasiye yardimi yapiyoruz, süt yardimi yapiyoruz. Niye et yardimi diyince birden bire alevlendiniz? Ben anlamadim. Isim yok, kime verildigi belli degil. Ben size bir sey söyleyeyim, gerçekten kendimi de dahil ederek söylüyorum. Biz bu karari alip, dagittiktan sonra ilk gelen mailde bir vatandasimiz ‘Baskanim ben üç aydir üç yasindaki kizima anne köftesi istiyordu ve veremiyordum. Allah razi olsun’ dedi.

Yani millet ne alemde? Dogal gazla ilgili gelen bir baska mailde de, ‘Biz simdiye kadar cebimizde ne kadar varsa 30-40 lira o kadar alabiliyorduk. Hayatimda ilk defa 200 liralik alabildim ama siz 500 lira yatirdiniz, evde çocuklarim simdi isinacak. Allah razi olsun” dedi.



“Patron Ankara halkidir”

Konusmasina “Bu kentte ‘bana yetisecek kimse yok mu’ dedirtmeyecegiz. Bu kentte ‘arayacak kimsem yok mu?’ dedirtmeyecegiz. Karanlikta kalan hemsehrilerimize aydinlik, dara düsen hemsehrilerimize nefes, üreten hemsehrilerimize yâren olmaya devam edecegiz” sözleriyle devam eden Yavas, sözlerini söyle tamamladi:

“Elbette hatalarimiz ve eksikliklerimiz de olabilir. Birbirimizi elestirebiliriz. Ancak hakaret dolu söylemleri asla kabul etmeyecegiz. Buyurun, bu hakaret dolu kelimeleri edenler aynen devam etsinler, buradan dogacak siyasi çikarlar da onlarin olsun. Bizler parti ayirt etmeksizin sagduyu sahibi tüm Meclis üyelerimizle Ankara’yi konusmaya, Ankara’yi düsünmeye devam edecegiz. Ancak kabul etmedigim sey su: Belki meclise az gelmemin önemli sebeplerinden birisi de su. Bazi arkadaslarimizin maalesef yaptiklari konusmalar bugün begenirsiniz, begenmezsiniz sevmek zorunda degilsiniz ama Ankara Büyüksehir Belediye Baskanligi makaminda oturan bir kisi hiçbir Allah’in kulunun hakaret etme asagilayici konusma hakki yoktur. Ben de onlarla ayni düzeye inmek istemiyorum, kendime yakistiramiyorum. Patron Ankara halki, sermayedar Ankara halkidir; yöneten de Ankara halki olmalidir. Çünkü bizim yaptigimiz hizmetlerin bedelini Ankaralilar ödemektedir, yani paranin asil sahibi onlardir. Bizler bu anlayislar kentimizi yönetmeye devam edecegiz. Bir gün bu makamlari biraktigimizda, hatta bu dünyadan ebediyete göçtügümüzde, arkamizdan ‘dürüst adamdi, adaletliydi, iyi belediye baskaniydi, garip gurebanin babasiydi, ögrencinin yoldasiydi, namusluydu, temizdi; altyapimizi, parklarimizi, yollarimizi yapti’ diyerek edilecek bir duanin degeri benim gözümde, diger tüm ahir ömür konularindan daha kiymetlidir.”
Kaynak: İHA