Hizla Verilen Kilolar Egzersizle Kontrol Altinda Tutulmali

Oruçlu olanlarin egzersiz hareketlerini birakmamasi gerektigini belirten Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Serap Latif Raif, Ramazan ayinin saglikli beslenerek ve düzenli egzersizlerle kilo vermede firsata çevrilebilecegini söyledi.

Hizla Verilen Kilolar Egzersizle Kontrol Altinda Tutulmali
Ramazan ayinda herkesin verdigi kilolar, bayramla birlikte geri alinmaya baslaniyor. Ramazan ayini saglikli ve kilo vererek geçirmenin mümkün oldugunu belirten Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bursa Hastanesi Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Serap Latif Raif, bunun bir firsat oldugunu söyledi.

Dr. Serap Latif Raif, “Tabi ki, uygun egzersiz programi, uygun zamanda ve sekilde yapilmasi gerekiyor. Biz biliyoruz ki oruç tutmanin olumlu etkileri var. Kilo vermede, kan yaglarinin düsürülmesinde, kolesterol ve yag kitlesinde de azalmaya sebebiyet veriyor. Egzersizi kisiye göre planlamamiz gerekiyor. Herkes için ayni egzersiz geçerli olmuyor. Evde iftar sonrasinda hemen egzersiz yapilmasi çok yanlistir. Çünkü vücut, aldigi besinleri sindirmek için enerjisini kullaniyor. En azindan 1,5 veya 2 saat sonra egzersiz yapilmasi gerekiyor. Bu da yeterli sivi almis olunmasi gerekiyor” dedi.

Yapilacak egzersizler, daha önceden yapilan ev programlari varsa, onlari az tekrarlarla baslayarak devam ettirilmesini tavsiye eden Dr. Raif, "Plates temelli, plank ve eklemleri koruyucu yani biraz daha ileri yas grubunun da uyguladigi eklem hareket açikligi dedigimiz egzersizlerimiz var. Bunlarin haricinde yürümek de çok önemli. Iftardan yaklasik 2 saat sonra kisa yürüyüsler iyi gelecektir. Aktif spor yapanlar, ara vermemeleri gerekiyor. Çünkü performansindan kaybedecegi yüzde 30’luk kaybi tekrar yakalayabilmesi için 8 hafta zamana ihtiyaçlari olacaktir. Bilinçli sekilde yapmakta oldugu egersizlere devam etmesi çok önemlidir. Sadece oruç tutup, hiç egzersiz yapmazsak veya hareket etmezsek, fiziksel performansta ve zindelikte azalma oluyor. Özellikle ev hanimlari, günlük aktivitelerine devam etsinler, ancak yorucu olabilecek durumlardan kaçinsinlar. Yani fiziksel bir hareketlilik hali olmasini öneriyoruz” seklinde uyardi.
Kaynak: İHA