Bakan Soylu Açiklamasi 'Dünyadaki Haksizliklari Giderebilmek Üzere Adim Atabilecek Yegane Ülkelerdeniz'

ISTANBUL – Içisleri Bakani Süleyman Soylu, "Dünyadaki haksizliklari giderebilmek üzere adim atabilecek, dünyaya sesini duyurabilecek yegane ülkelerdeniz. Isigi açik tutarsak etrafimizdakiler hayirda toplanacaktir" dedi.

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Bayrampasa’da Yildiz Holding ile Deniz Feneri Dernegi’nin “Dünya Yetimler Günü” sebebiyle düzenledigi iftar programina katildi.

Iftar programina Bakan Soylu’nun yani sira Istanbul Valisi Ali Yerlikaya, Bayrampasa Belediye Baskani Atila Aydiner, sehit aileleri ve çok sayida yetim çocuk katildi.

Iftar öncesi çocuklarla bir araya gelen Soylu, onlarin istegini kirmayarak ‘kutu kutu pense’ oyununu oynadi. O anlar renkli görüntüler olusturdu.

“Biz komsumuza sirtimizi dönecek bir ülke degiliz”

Iftar yemeginin ardindan programda konusan Bakan Soylu, Deniz Feneri gibi kuruluslar sayesinde dünyanin birçok yerine yardim götürüldügünü söyledi.

Bakan Soylu konusmasinin devaminda, "Herkesin gözü bu cografyada. Musibetler, oyunlar, tuzaklar bu cografyayi kendinin etmek isteyenlerin en önemli hünerleri. Dünyanin hangi noktasina gidersek gidelim Deniz Feneri ve Deniz Feneri’ne benzeyen yardim kuruluslari bizim yardim köprümüz oluyorlar, bizi zirhliyorlar. Idlib’de 3,9 milyon insan var. Siz nereden geldiniz diyorum, Halep’ten, Humus’tan diyorlar. Halep ve Humus’ta yasayabilmek mümkün degil. Biz komsumuza sirtimizi dönecek bir millet degiliz. Yüzyillar boyunca ayni sancagin altina yasadigimiz, kardes oldugumuz insanlari birakacak miyiz? Afganistan’a iyilik trenleri yolluyoruz. Rejim degisti diye sirtimizi mi dönecegiz? Kisin hep beraber sunu dert ettik, acaba Afganistan’da çocuklar kisi nasil geçirecek diye. Idlib’e kömür yolladik. Afganistan’a iyilik trenleri giderken, Lübnan’a da iyilik gemileri gitti. Dünyayi yasanmaz hale getirmeye çalisanlara inat, bir ögüdün pesinden gidiyoruz. Biz bati gibi neslini unutan, sadece maddeye tapan, ülkelere giderken buralari nasil sömürürüz diye düsünen bir anlayisa sahip degiliz" dedi.



“Suriye’de savasi biz mi çikardik?"

Türkiye’ye medeniyet dersi vermeye çalisanlarin yaptiklari insanlik disi eylemlerinin farkinda olduklarini söyleyen Bakan Soylu, "3 yil önce Sudan’a gittim, genç bir kiz gördüm. Ne isin var burada dedim. ‘Ögretmenim, buradaki yetimlere bakmaya geldim’ dedi.

Bu yetimleri biz mi yetim biraktik? Sudanli yetimleri biz mi yetim biraktik? Arakan Müslümanlarinin yetimlerini mi biz mi yetim biraktik? Suriye’de savasi biz mi çikardik? 2000’li yillarin basinda Afganistan’i biz mi isgal ettik? Yemen’deki çatismalari biz mi körüklüyoruz? Her savastan sonra batinin elde ettigi silah ve para. Sizin silahinizin da paranizin da cani çiksin. Siz önce aklinizi degistirin. Çocuklari sadece renklerinden degil diye Yunanistan sinirinda dondurarak ölüme terk ettiler. Bize medeniyet vaazi yapanlar, bize tepeden bakanlar insanlari tenleriyle, gözleriyle ayirdilar. Devlet bugün yetimlerine borcunu ödemektedir. Insanligin emaneti Anadolu cografyasindadir. Bu emaneti iyi tasimaliyiz” diye konustu.



“Dünyaya sesini duyurabilecek yegane ülkelerdeniz"

Içisleri Bakani Süleyman Soylu Irak, Afganistan, Suriye gibi ülkeler üzerinde oynanan oyunlarin farkinda olduklarini ve yapilan haksizliklara karsi seslerini duyurabilecek tek ülkenin Türkiye oldugunu söyledi.

Soylu, “3 ayri ülke var, asagidakiler, ortadakiler ve yukaridakiler. Asagidakiler bugün bir seyin farkindalar. Kendilerinin nasil sömürüldüklerinin, nasil kendilerine sirt dönüldügünün farkindalar. Biz bunu Afrika Zirvesi’nde de Interpol seçimlerinde de, Antalya’daki Diplomasi Forumu’nda da gördük. Bizi model olarak aliyorlar. Sayin Cumhurbaskanimizi model olarak aliyorlar. Dünyadaki bu haksizliklari giderebilmek üzere adim atabilecek, dünyaya sesini duyurabilecek yegane ülkelerdeniz. Isigi açik tutarsak etrafimizdakiler hayirda toplanacaktir. Eger biz bir seye müdahale etmezsek, ayakta saglam durmazsak Suriye 100 yil daha böyle gider. Çünkü gitmelerini istiyorlar. Irak’ta bu karmasikliklar 100 yil daha devam eder, çünkü öyle istiyorlar. Iran’a ambargo 100 yil daha devam eder, çünkü öyle istiyorlar. Yemen’den Orta Asya’ya, Kafkafya’ya Afganistan Pakistan hattina kadar aynisini devam ettirirler. Buna itiraz edecek bir tek ülke var, bir tek lider var. Dünya 5’ten büyüktür sözü, sadece siyasi olarak ortaya çikan bir söz degil, hakikatin yüzüne çarptirilmasidir” seklinde konustu.

Yapilan konusmalarin ardindan Içisleri Bakanligi ve Deniz Feneri Dernegi ile beraber yürütülen “1000 Sehide 1000 Su Kuyusu” projesinde isimleri dünyanin susuz bölgelerindeki su kuyularina verilen sehitlerin ailelerine Bakan Soylu tarafindan plaket verildi.

Kaynak: İHA