Fethiye'nin Asirlik Kilimleri Görücüye Çikti

Mugla’nin Fethiye ilçesinde dogal boya ile dokunmus asirlik kilimler sergisi, begeniye sunuldu.

Fethiye'nin Asirlik Kilimleri Görücüye Çikti


Yillar önce Çeyizlik ve camiler için dokunan, makine dokumasinin yani teknolojinin gelismesiyle yerini makine dokumalarina birakinca Fethiye kilimleri adeta tarihi eser gibi oldu. Mugla’nin Seydikemer ilçesinden olan Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Ögretim Görevlisi Profesör Dr. Serife Atlihan, yillar önce bu kilimlerin kaybolmamasi için günümüze kadar sakladi. Fethiye’de baslayan 5. Belgesel günler etkinligi çerçevesinde Geçmisten Gelecege Kilimlerimiz konulu sergi açan Serife Atlihan, birbirinden degerli kilimleri sergiliyor. Seydikemer’den Çaykenarina, Göcekten Kayadibi ve Seydilere kadar hemen her mahallenin dogal boyalarindan dokunulmus kilimlerini sergileyen Atlihan her birinin degerini 20-30 bin TL’nin üzerinde oldugunu belirtti.



Profesör Dr. Serife Atlihan tarafindan, Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezi Salonun’da sergilenen kilimleri gören vatandaslar bol bol fotograf ve görüntü çekerken kilimlerdeki ilmik ve üzerlerinde ki motifler büyük begeni çekiyor.

Profesör Dr. Serife Atlihan; “Seydikemer ilçesi Atlidere köyünde dogdum. Burada bulunan kilimler tamamen bu yörenin kilimleri, motifleriyle birlikte. Dokuma teknikleri, renklerin hepsi buraya ait. Ben bunlari yeniden yaptirttim. Çünkü yillar önce toplanip satiliyordu. Toplayicilar bunlari köylerde iste camilerden, evlerden alip yerine makine halisi veriyordu. Bir gün hiçbir örnek kalmayacak diye eskileri alip kalanlardan birebir dogal boyayla kopya yaptirdim. Birer tane bulunsun istedim. Ve bunu da bu halka tekrar hani bizim kusaktakilere hatirlatmak, gençlere tanitmak ilgisini uyandirmak belki gelecege tasinir umuduyla Böyle bir seyin varligini bilsinler istedim. Su kilimlerin üçü Fethiye’nin arsa köyünün Kayadibin’de de bunlara benzerleri var. Bu gruptakiler surada gösterdigim seydiler kilimi. Kargi tarafinin da yani Göcek köylerinde dokunmus kilimleri de burada var. Bu sergidekiler Fethiye’nin kilimleridir. Sadece Fethiye ve çevresinin kilim örnekleri. Çuvallar, Besikörtüsü, ekmek mendili dokumalari da var. Hatta fotograflarda da gösterdim. Insanlarin eskiden çok ihtiyaç duydugu dokumalariymis bunlar. Simdi makine üretimi çikinca vazgeçtiler. Dokunmuyorlar. Bir de insanlarin ugras alani degisti. Serayla ugrasiyor. Turizm hizmetinde çalisiyor derken yani zaten de ihtiyacini makine dokumalarindan karsiliyor. Bu yüzden kilim dokumasina, tezgahina basvurmuyor" diye konustu.

Kaynak: İHA